10 идеи за “мързеливия” градинар

24 февруари 2019
Цветна градина / Полезни съвети
49743
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 

Въпреки че не разполагате с много свободно време и неизчерпаем запас от сили, можете да създадете интересен пейзаж.

Красива и функционална градина ще имате и без особени усилия. Нека не ви спира мисълта за предстоящите разходи - материални и физически...

Създаването на ландшафтен шедьовър обикновено изисква значителни материални вложения и сложни схеми. Но някои прости решения са способни да променят вашия двор и да го превърнат в място за отдих, а не само за постоянна работа.

За това ще ви помогнат съветите "за ленивци"...

1. Без морава

Много хора смятат, че моравата е незаменима част от градината. Но създаването на добра тревна площ е доста трудоемко.

Ако в двора имате свободно място, то лесно може да се превърне във вътрешен двор постлан с дъски, останали от строителството или с настилка от декоративни плочки, тухли, камъчета или чакъл.

Така ще постигнете едно чисто пространство, което не изисква специални грижи и има много възможности за използване.

2. Засадете многогодишни

Многогодишните растения са истинско откритие за мързеливи градинари. Те не се нуждаят от специални грижи - цъфтят и са наслада за окото няколко сезона.

Много видове са устойчиви на замръзване, като в същото време са и много декоративни. Те радват не само с цветовете си, но често и с необичайното оцветяване на листата. Пример за това са различни хости като spireas, astilbe, euonymus и други

3. Използвайте изкуствена трева

Ако все пак искате да имате зелена морава, но нямате време да се грижите за нея, можете да се обърнете към индустрията.Няма проблеми да си закупите изкуствена трева. Качеството на подобно покритие се подобрява всяка година и често е невъзможно да се различи от истинска жива тревна площ.

Но тя не се нуждае от прическа и поливане. А ако наистина искате да имате истинска трева, то можете да си купите чим и веднага да получите желаната равна зелена морава.

4. Вечнозелените

Вечнозелените ще украсят вашето място с ярка зеленина в различни нюанси през цялата година.

Такива растения могат да са с джуджешки размери или много високи.

Първите ще изглеждат добре в цветната градина, създавайки тъмно зелен фон за ярки цветове.

Те също могат да прикрият грозна стена на постройка или ограда или да създадат граница между градината и зоната за почивка.

А високите вечнозелени служат и за жива ограда, с която да отделите личното си пространство от любопитни очи. И най-важното - те са много устойчиви на промените на времето.

5. Принципът на минимализма

За да изглежда градината стилна, не е необходимо да засаждате много растения. Достатъчно е да има 2-3 красиви дървета, няколко многогодишни растения и оригинална цветна леха.

Това е напълно достатъчно, за да се осигури, без претоварване с ненужни елементи, една хубана зона за отдих.

Отделете градинската част с бордюр - това са всички разходи, а резултатът ще е за повече от един сезон.

6. Сукулентите помагат на тези, които забравят да поливат

Сукулентите или просто казано, кактусите, не изискват често поливане.

Ако искате да засадите агаве или ечеверия на парцела ще добавите към него екзотика. Грижата за тях е доста проста. Изберете добре проветриво място и се погрижете за дренажа. Това ще бъде достатъчно при рядко напояване.

7. Изберете растения, според вашата климатична зона

Винаги трябва да помните, че растенията от вашата климатична зона са най-добре адаптирани към местните условия. Екзотичните растения могат да донесат изненади, тъй като са скъпи, но изискват специални условия, които е трудно да се създадат на конкретното място и особено в суровия зимен период. Местните сортове са също толкова красиви, и най-важното - издръжливи.

8. Пътеки, посипани с чакъл

Всеки двор има пътечки и площадки. За да ги направите нe са нужни големи материални разходи.

За покриване можете да използвате остатъци от строителството на сгради: счупени тухли, камъни, чакъл (естествени или изкуствени). За да изглежда настилката по-естествена, по-добре да ги направите с неправилна форма. Дайте воля на въображението си.

Чакълът може да е изкуствен или натурален (той обикновено е гладък с кръгли форми).

9. Оригинално със стари вещи в дизайна

Във всяка къща, барака или таван има ненужни вещи, които ви е жал да изхвърлите. Някои от тях имат вече и антикварна стойност. Те могат да получат нов живот в дизайна на градината. Потърсете стари сандъци, куфари или счупен велосипед, ръждясал резервоар или течащ варел. Може би те могат да послужат за създаване на интересен арт обект. Малко боя, и цветя ще ги преобразят до неузнаваемост и ще придадат индивидуалност на вашия двор.

10. Градинските скулптури

За тези, които се съмняват в творческите си способности, или може би просто не разполагат с достатъчно свободно време, има лесен изход. Във всеки градински магазин можете да си купите различни дизайнерски малки фигурки или скулптури.

Те може да са на различни животни, гноми, футуристични фигурки, а също и вази с различни форми и размери.

Можете да ги групирате по цвят и форма, и така те ще служат като интересна допълнение и акцент на цветната леха или усамотения ъгъл.

Още от Цветна градина / Полезни съвети
0

Но задължително с 12 часа слънчево греене Канеленото дърво е непознато на нашия пазар дори сред колекционерите. Въпреки това не е невъзможно да се отглежда в контейнер.

0

Гони и сциаридните мушици в почвата Сигурно на всеки се е случавло да умори орхидея. Те лесно загниват при неподходящ воден режим или по-ниски температури. И тук на помощ идва канелата.

0

1. Обмислете добре идеята Искате да сътворите нова градина?Дали ще е зеленчукова, от която да берете екологично чисти продукти за масата? Или пък билкова? А защо не класическа цветна градина?

0

Предпазва разсада от сечене Терминът "сечене на разсада", независимо за какви растения става въпрос, включва в себе си няколко заболявания, причинени от различни фитопатогени.

0

Ароматната пръчица или прахче се вписва чудесно в десерти и напитки, но има и други много по-впечатляващи свойства. Например това, че има фунгицидно действие (що се отнася до растенията и не само) и

Последни новини
0

Създаден е електронен регистър за операторите и подизпълнителите, които произвеждат, преработват, търгуват, съхраняват или внасят биологични продукти.

0

Създаден е електронен регистър за операторите и подизпълнителите, които произвеждат, преработват, търгуват, съхраняват или внасят биологични продукти,

0

Той съдържа протеин около 17%, ниско съдържание на скорбяла - 19%, богат на мед, магнезий и селен За бременни кобили: * на 1-2-годишни възраст - 3-3,

0

Защото: * тогава инвазията на паразита е най-голяма - пораженията, които може да нанесе върху семействата са най-осезателн, напомнят от agrosaveti; * уврежданията върху пчелите са чуствителни; *

0

Голям пожар гори край софийското село Реброво, съобщи комисар Никололай Николов, директор на Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", пише БГНЕС.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Уринирането на пътя може да ви струва глоба от 3333 евро Който е бил в Рим, знае, че древният и живописен квартал “Трастевере” е прословут с шареното пране, опънато високо между терасите на съседни кооперации. То е и един от най-често сниманите обекти от туристите заради пъстрата атмосфера, която придава и на без това веселяшката зона

1. На касата в магазина сте. Забелязвате, че малко пред вас на опашката са двама колеги, които обаче не ви виждат. Чувате как единият говори лошо за шефа си. Какво ще направите? а) Ще ги поздравя, така ще престанат разговора си, който не смятам, че и аз трябва да слушам. б) Ще разкажа на останалите си колеги какво съм чул/а

Оптималният кърмачески период е 2 години Освен че е единствен начин за бебетата до около 6-месечна възраст да получават всички важни за здравия им растеж и развитие хранителни вещества, кърменето има редица дълготрайни ползи за здравето както на майката, така и на детето, дори и през по-късните етапи на неговото развитие