Време е да станем отговорни и полезни

Независимо дали отглеждате пчели, дали обичате мед, дали прилагате някои от пчелните продукти за подобряване на здравето. Независимо дали отглеждате плодове и зеленчуци, цветна градина или други растения, пчелите са неизменна част от системата.

Всеки уважаващ себе си градинар знае, че трябва да е полезен за полезните насекоми.

И точно затова в началото на сезона ви предлагаме три многогодишни растения, които да засеете/засадите в двора си, и с които да помогнете на трудолюбивите госпожици.

Асклепиас осигурява нектар

Сокът обаче е силно отровен

Асклепиас (Asclepias) е известен сред пчеларите като едно от най медоносните растения. По литературни данни от един декар насаждение с асклепиас се добиват между 46 и 71 кг мед. Родът включва над 700 растения, но с културно значение са едва няколко.

Коприненото растение, както е по-известен асклепиасът, е цъфтящ многогодишен храст с декоративна стойност. Цветовете привличат пеперуди, пчели и други полезни насекоми. Растението достига височина до 1,80 м в зависимост от вида. Стъблата му са сивкави, както и листата по долната повърхност. Асклепиас е родственик на олеандъра и също като него отделя млечен сок при нараняване.

Сокът е силно отровен! Най-разпространените разновидности на медоносното растение са с бяло-розови, червено-жълти или оранжево-жълти цветове. У нас те се отварят през лятото. Цъфтежният период трае най-малко месец, а доста често и до късна есен. След прецъфтяване се образуват шушулки със семена, обвити в копринени нишки. (На снимката Asclepias speciosa)

Изберете му постоянно място

Няма нужда от много грижи

Asclepias tuberosa

Asclepias tuberosa

Отглеждането на асклепиас не е никак трудно. По-трудното в случая е да откриете разсад или семена. Проверете в пчеларските форуми или в специализирани магазини за сортови семена и растителна защита. Семената не са скъпи и обикновено имат добра кълняемост.

За най-добри резултати ги засейте в началото на март на закрито. Технологията не се различава от тази за домати, например. След като премине опасността от повратни мразове, прехвърлете растенията в градината. Към края на март и началото на април може да сеете директно. Изберете мястото разумно.

Растението предпочита слънчево изложение и песъчлива почва със слабо кисела реакция. Растенията, получени от семена, ще цъфтят за пръв път след 2-3 години. Тогава те са се приспособили и развили толкова добре, че местене е почти невъзможно.

Поддържайте почвата влажна само в началото на растежа. Не е нужно да подхранвате, защото асклепиасът се развива добре на бедни и сухи почви. Подрязвайте старите стъбла всяка пролет, за да поддържате растението в добър вид. Пеперуди, пчелички и осички ще са ваши постоянни гости в градината.

Гайлардия в топли багри

Обещава дългогодишно съжителство

Гайлардия (Gaillardia x Grandiflora) е хибрид, който осигурява дълготраен цъфтеж и едри цветове. Самото растение не живее дълго, но е възможно самозасяване, с което си осигурявате топли багри за дълги години.

И все пак, понеже растението е хибрид, са възможни вариации в потомството.

Затова е препоръчително от време на време да засявате отново семена от сертифициран източник.

Вариатети има много, а баграта на цветовете може да бъде с червен център и жълти крайчета, с червени венчелистчета и жълт център, чисто жълти или леко розовеещи.

Гайлардия може да се отглежда както в градината, така и в красив контейнер. Чудесно се съчетава с други растения като кореопсис и космос, както и с декоративни треви.

Други подходящи съседи са книфофия, крокозмия, хамерокалис, салвия, вероника и други

Цветовете на гайлардията издържат свежи във ваза около седмица.

В градината те осигуряват на пчелите и други полезни насекоми прашец и нектар.

Цветето не е взискателно

Не го хранете и ще цъфти повече

Ако искате да се сдобиете с това слънчево цвете гайлардията, е най добре да си засеете семена. Разсад се открива в търговската мрежа рядко.

Зясяването на семената може да започне сега на закрито или през март и април директно в градината.

Мястото на гайлардията трябва да е слънчево, а почвата рохкава, добре дренирана и да се поддържа влажна. Когато растението се стабилизира и развие хубави коренчета ще стане практически сухоустойчиво.

Доказано е, че бедните почви провокират по-обилен цъфтеж. Затова не се престаравайте с торовете. Семеначетата, засети през пролетта, няма да цъфтят много през същата година. А засетите през есента ще избухнат в цветове.

За да удължите живота на растенията, е необходимо да разделяте коренищата през 2-3 години. Така няма да се налага да засявате отново. Почиствайте редовно прецъфтелите цветове.

Гайлардията рядко се напада от болести и неприятели, но привлича много полезни насекоми в градината.

Ехинацеята е любимка на опрашителите

Дава нектар през целия ден

Ехинацеята е цвете, което използваме като орнамент в градината и като лечебно растение в чайове и тинктури. Употребяема част са цветовете, листата и корените. Досега не я свързвахме много с пчелите, но според проучване тя е едно от растенията, които дават нектар през целия ден.

Ехинацея можете да намерите в градинските центрове в периода на цъфтеж, а сега е времето да си засеете семена. Препоръчва се първо да ги накиснете, а след това да ги поставите в индивидуални саксийки.

Засадете младите растения на постоянно място през април-май. Не очаквайте много цветове през първата година. Багрите, които предлага цветето не са много, но пък са достатъчни за повечето градинари. Подберете слънчево място с богата и структурна почва.

Успешно можете да впишете ехинацеята в билковата, зеленчуковата, или овощната градина. Растението рядко се напада от болести и неприятели и от него можете да извлечете само ползи.

Ако искате да бъдете максимално полезни на малките работливи пчелички, осигурете им и вода. Достатъчно е да налеете в подложка или друг плитък съд. Освен това можете да украсите малкото езерце с декоративни камъчета, глинени фигурки или каквото ви дойде наум.