Затоплянето на времето и сравнително добрият приток на нектар са условия, благоприятстващи восъкоотделянето при младите пчели работнички. Наблюдава се т. нар. побеляване, т. е. отлагане на пресен восък върху летвичките на рамките, върху мостчетата на питите и т. н,  информира agronovinite.com.

При това положение пчелните гнезда може да се разширяват с рамки, в които са монтирани восъчни основи. Така отделеният от пчелите восък се оползотворява за изграждане на нови пити.

Кошерите система Дадан-Блат се разширяват постепенно с отделни пити до запълване на плодника. В началото се използват изградени с по-тъмен цвят пити, които се поставят до последната пита с пило. Силните семейства може да се разширят едновременно с две изградени пити. Периодично (през 5–6 дни) се прави проверка и ако по тези пити има снесени яйца, те се преместват навътре в гнездото. На тяхно място се поставят други.

При наличие на восъкоотделяне разширяването се прави с рамки с восъчни основи. За да бъде питата изградена бързо и качествено, рамката с основа се поставя до пилото, за предпочитане открито пило.

Знае се, че младите пчели, които хранят пилото, отделят и восък. Новоизградените пити се преместват по-навътре в гнездото, а на тяхно място, ако восъкоотделянето продължава, се слагат други за градеж.