Министърът на земеделието, храните и горите откри в Пловдив 28-ото международно селскостопанско изложение "АГРА 2019". Това е едно от най-големите икономически събития за агробизнеса в Югоизточна Европа. Тук се срещат най-креативните научни институти, фирми и компании от сектора. Панаирът се провежда под егидата на Министерство на земеделието и храните.

"Форумът доби популярност и изгради авторитет, които предизвикват интереса на производители и търговци далеч извън пределите на България. Присъствието на изложители от Европа и Азия е доказателство за големия интерес", заяви министър Румен Порожанов, преди да открие международните изложби "Агра" - за селско стопанство, "Винария" - за лозарство и винарство, и "Фудтех" - за хранителната индустрия. След като преряза лентата, той разгледа експозициите.

В петото издание на единствения на Балканите мегафорум за агробизнес, вино, храни и оборудване  участват 400 изложители от 19 страни. Представят  се 68 иновации, от които 15 световни и 11 европейски. Специалистите могат да видят разработки на водещи компании и на научните институти от Селскостопанската академия, да посетят над 30 събития от съпътстващата програма. Ценителите имат възможност да се насладят на огромно разнообразие от напитки и храни в Града на виното и деликатесите, където е и изложбата "Вкусове от Италия".

Участниците демонстрират продукти, създадени според представите на съвременния човек за нов стил на живот, заяви при откриването доц. д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, който е организатор на мегафорума. В него се включиха 119 нови фирми, а други 35 се завърнаха, което показва, че е предпочитан от бизнеса, добави той.