Съобразявайте се с вашия първоначален избор, за да не става тюрлю гювеч
Многогодишните части на главината са стъблото, рамената и кордоните.
А тяхната височина и пространствено разположение са тези, които определят формировката на резитбата, която ще извършите.
Известно е на лозарите, че в зависимост от височината на стъблото формировката може да бьде ниска (обикновена), средно висока и висока.
Плодните звена, които оставяте са чепове, плодни пръчки или стрелки. Те са елементите, които определят системата на резитбата.
Различава се къса резитба, когато се оставят само чепове.
Дълга резитба - когато се оставят само плодни пръчки.
Смесена резитба - когато се оставят едновременно плодни пръчки или стрелки и чепове.
При всяка формировка обаче трябва да се прилага една или друга система резитба.
Например при високостъблената формировка резитбата може да бъде къса - само с чепове или смесена с чепове и плодни пръчки и т.н.
Коментари