Развитието като форум за иновации в селското стопанство определя възходящия му тренд

На 20 февруари се задава 28-ото издание на селскостопанската изложба АГРА. Според международни оценки тя се оформи като едно от най-големите икономически събития за агробизнеса в Югоизточна Европа, защото събира най-креативните и успешни компании и научни институти от сектора. Изложението се провежда под егидата на Министерството на земеделието, храните и водите. А освен това и тази година ще отговори на световните стандарти, тъй като е вече одобрено от Международната асоциация на изложбената индустрия (UFI).

АГРА се утвърди като ефективна платформа за производители и търговци, полезна за фермери и специалисти. Като част от единствения на Балканите мегафорум за агробизнес, храни и вино, изложението ще представи основните браншове растениевъдство, машини и инвентар за него, сортови семена, посадъчен материал, препарати за растителна защита. Няма да бъде подминато и животновъдството с разнообразие от машини, инсталации, съоръжения, ветеринарна медицина, научна дейност и разработки.

Форумът ще има богата делова част и атрактивни форми за бизнес срещи, както и много нови възможности за пазари. А съпътстващата част на изложението е наситена с разнообразни прояви, свързани с проблемите и тенденциите в агробизнеса.

Вече е традиция паралелно с АГРА 2019 да се провеждат международна изложба за лозарство и винарство ВИНАРИЯ, международна изложба за храни, напитки, опаковки, машини и технологии ФУДТЕХ, изложение на висококачествени италиански храни и вина ВКУСОВЕ ОТ ИТАЛИЯ, международна изложба за пчеларство АПИ БЪЛГАРИЯ.

Комбинацията от гореспоменатите събития ще предложи на посетителите разнообразни атракции

Сред световните новости ще бъде оборудването Acoustic Extra Freezing - метод на акустичното замразяване, който запазва свойствата на продуктите по време на процеса на замразяване. Друга световна иновация е биоскенерът BioPass, който отразява нов интернет подход в биологичното земеделие и е крачка към неговото дигитализиране.

Няма да липсват и новости от европейски мащаб, като най-интересни се очертават трюфелно микоризираните фиданки с пет вида български трюфели и технология за създаване на трюферии в изоставени терени.

Важен сегмент на тазгодишното изложение отново ще бъдат семената, торовете и препаратите за растителна защита. Те са разработени въз основа на най-модерни екологични методи за обработка на земята, променят тотално растениевъдството и го превръщат в целогодишна дейност. Научни институти и световноизвестни фирми от Холандия, Австрия, Германия, Франция ще представят своите най-нови разработки.

ТЕХНИКАТА

Компаниите от света на агробизнеса променят тренда на предлаганите изделия и поставят фокуса върху мултифункционалната и икономична техника.

Сред хитовите експонати ще бъдат дрон-пръскачка с производителност, достигаща до 250 декара на ден.

Ще има оборудване за преработка, за производство на храни, за сортиране, пакетиране и етикетиране.

Основни акценти на изложбата ще бъдат прецизното земеделие, еко- и нанотехнологиите, земеделски ферми на закрито, биопроизводството.

Участниците ще предложат машини от известни наши и световни марки, модели за растениевъдството и животновъдството, торове и препарати за растителна защита, услуги и софтуер.

Селскостопанската академия демонстрира традиционни и нови сортове растения и породи животни, технологии и инвентар за тяхното отглеждане.

АКЦЕНТИ В ДЕЛОВАТА ПРОГРАМА

20.02.2019 (сряда)

13.30-17.00

Семинар "Възможности за развитие и предизвикателства пред малките земеделски стопанства и младите фермери. Схеми, програми и мерки за тяхното подпомагане през 2019 г."

14.00-15.00

Презентация "Иновациите в основата на успеха. Подкрепа за внедряване на нови технологии в земеделието чрез подмярка 16.1 на ПРСП 2014- 2020"

21.02.2019 (четвъртък)

12.00-14.00

Семинар "Превенция, третиране и биостимулация без натрупване в растенията. Иновативен подход за устойчиво земеделие на база полезни микроорганизми с приложение в конвенционално и биологично земеделие"

12.30-16.30

Семинар "Биологично земеделие в България - мисията възможна"

13.30

Дискусионен форум "Разширяване на диалога наука-земеделие-общество. Научно-приложните изследвания в помощ на българското земеделие"

Панел I - Растениевъдство

22.02.2019 (петък)

9.30-17.00

Конференция "Биологичното земеделие в България отново на кръстопът"

9.00-12.30

Кръгла маса "Предизвикателства и възможности за развитие на малките стопанства"

10.00-18.00

Семинар "Инструменти на ОСП за подкрепа на иновациите и създаване на къси вериги на доставки"

13.00-17.00

Дискусионен форум "Разширяване на диалога наука-земеделие-общество. Научноприложните изследвания в помощ на българското земеделие"

Панел II - Устойчиво земеделие

23.02.2019 (събота)

10.30-12.45

Семинар "Иновативни решения и политики за развитие на сектор "Плодове и зеленчуци"