Има периоди, когато се повишава рискът от заболявания, проблеми и дискомфорт в млечната кравеферма. Това може да е свързано с годишния сезон, с възрастта, със стадия на лактация и с определени действия.
В много от случаите стресът и промените могат да играят важна роля. Стресът намалява потреблението на фураж и отслабва имунната система на животните.
Затова трябва своевременно да се отстраняват възможните рискове, за да се предотвратят сериозни последствия.
Кои са периодите на повишен риск в млечната кравеферма:
- сухостойният период;
- въвеждане на нови крави в стадото;
- отелването и периодът веднага след отелването;
- промяна в дажбата;
- смяна на годишния сезон;
- заетост на фермера или неговото отсъствие;
- преместване на животните;
- топлиннният стрес;
- стоене над 1 час;
- безпокойство.
Коментари