Подготовката на пчелните семейства за главната паша е продължение на пролетните грижи за пчелите. Тя включва три основни мероприятия: осигуряване на площи за снасяне на майката, използване на восъкоотделянето и запазване работното състояние на пчелите до пашата, напомнят от pcheli.bg.

Със затоплянето на времето започва и цъфтежът на ранната медоносна растителност. Пчелите ежедневно донасят и складират в гнездото цветен прашец, увеличава се количеството на пилото, в резултат на което питите почти изцяло се запълват. Остават все по-малко свободни килийки за снасяне и майката започва да намалява снасянето. Това налага да се увеличава площта за снасяне, като се дават изградени пити или восъчни основи за градеж. По този начин се разширяват гнездата.

Моментът за разширяване на гнездата се определя от наличието на свободна площ за снасяне на майката.

Вариант 1. Ако в гнездото има свободна площ за снасяне на майката, независимо от многото пчели с разширяването не трябва да се бърза.

Вариант 2. Обратно, ако в гнездото пчелите са сравнително малко, но почти всички площи по питата са със заети килийки (с пило, мед и прашец), пчеларят трябва да придаде пити за снасяне.