Нови данни показват, че използването на антибиотици за стимулиране на растежа в животновъдството е намаляло от 60 на 45 държави след последното събиране на информация, съобщава Farminguk.

Данните на Световната организация по здравеопазване на животните показват глобален прогрес в регулирането и мониторинга на използването им. В отчета са представени общите резултати от третото ежегодно събиране на данни, както и глобалния и регионалния анализ за периода 2015-2017 г. В него участват 155 държани, което говори за разширеното разбиране и приоритетност на проблема.

Но ключовите антибиотични медикаменти, класифицирани от Световната организация по здравеопазване на животните като "критично важни антибиотици с най-голям приоритет", включително колистин, продължават редовно да се използват в няколко региона по света.

В ЕС е забранено използването на антибиотици като стимулатори на растежа от 2006 г. , а от Управлението по контрол на храните и лекарствата в САЩ - през 2017 г.

Аржентина също е забранила "разработването, разпространението, вноса, използването и съхранението на ветеринарни лекарства, съдържащи активна съставка колистин и неговите соли".

Но отчетът показва положителен прогрес като цяло, въпреки че в 72 държави отсъства нормативна база за използването на растежни стимулатори, което е по-малко, отколкото в първия отчет, в който 110 държави не са имали такава база.

Много държави вече предприеха ключови действия като създаване на системи за надзор и регулиране при използване на антибиотици при хора и животни, но ни предстои да изминем още дълъг път, казва д-р Тедрос Адхан Гебреес, генерален директор на Световната организация по здравеопазване на животните. Съвместната работа е единственият начин да избегнем огромните човешки, социални, икономически и екологични щети от антибиотичната устойчивост.