Първи автономен робот за събиране на ягодоплодни

Иновацията е отговор не само на недостига на работници в сектора, а позволява на производителите да повишат качеството на продукцията си

Придвижвайки се през оранжерийните култури, Rubion не само открива и взима зрелите ягоди без да ги уврежда, но ги поставя и в кошнички. Кулминацията на петгодишната работа по разработката на белгийската компания Octinion бе представена на тридневното международното изложение Fruit Logistica, което се проведе между 6 и 8 февруари в Берлин.

Демографските и социално-икономическите показатели сочат, че недостигът на работна ръка в сектора е факт. Rubion е разработен, за да се противопостави на нарастващите разходи за труд и трудностите за производителите да наемат сезонен персонал.

Проектиран да работи във всички оранжерии и с всички основни сортове, Rubion използва комбинация от насоки за камерата /GPS техники/, за да локализира зрелите плодове последвана от патентована електрическа ръка и мек сензор за захващане. Роботът се старае максимално да се доближи до начина, по който хората берат ягоди - чрез докосване и откъсване на плода от стъблото, без да се реже. Когато компанията преглежда първия прототип през 2016 г., отнема 12 секунди, за да локализира и избере ягода. Това е намалено до пет секунди при втория прототип през 2017 г. В крайна сметка, патентованата роботизирана ръка на търговската версия взима ягода на всеки три секунди, което е приблизително времето, необходимо за ръчна работа.

"Благодарение на роботиката имаме толкова много възможности, много повече, отколкото може да направи човек.

Прогнозиране на реколтата съобразено с нуждите на пазара, просто бране, когато плодовете са узрели, а не когато са на разположение работници - това са само няколко примера за това, което е възможно от днес", казва главният изпълнителен директор Том Коен от технологичната група Octinion. "Потребителят също ще забележи разликата, тъй като ягодите ще бъдат по-свежи и ще имат по-малко натъртвания", добавя той.

Разработката изисква тясно сътрудничество с всички заинтересовани страни. "През последните няколко години работихме не само заедно с производителите и тестовите центрове по целия свят, но и селекционерите се стремяха да бъдат част от технологичното развитие. Системите за растеж и сортове ще се адаптират към това, което е по-добро за робот. Нашата врата е отворена за допълнителни селекционери", разказа Коен.

Роботът за събиране на ягоди може да бъде свързан с автономни машини за събиране на други меки плодове. Технологията се разработва не само за селскостопански приложения, но и за градинарски. Поръчките вече са отворени и е предвидено първият Rubion да бъде доставен до януари 2020 г.

През следващите години се планира стартирането на роботи за други култури.