Възможно ли е съвместното отглеждане на зеленчукови култури?!

Това е едновременното отглеждане на зеленчуци с различно време на узряване, с дълбока и плитка коренова система, консумиращи повече или по-малко хранителни вещества, които се отглеждат в една и съща леха. При това положение понятията ранна, средноранна и късна култура се преплитат.

При такова отглеждане повърхността на почвата е покрита през цялото време с растения. Така се постига благоприятен микроклимат и се подтиска развитието на плевелите. Известно е и, че много от растенията чрез отделяните от тях вещества - било то през корените или през листата - се подпомагат взаимно в своя растеж и могат да се предпазват от насекоми и гъбни болести.

Добивът, състоянието и вкусът на културите могат да бъдат повлияни положително от правилния подбор на смесените култури. Най-често смесено се отглеждат култури с различна дължина на вегетационния период и с различие във външното устройство на растенията.

Някои зеленчукови култури са силно чувствителни към резките промени в температурата, относителната влажност на въздуха и ветровете. Микроклиматът в такива посеви се подобрява значително и добивите от основната култура се повишават, когато съвместно с тях се отглеждат и кулисни растения - например царевица, високи домати, сорго, предзимна бакла, зелен фасул и др.

Важно е:

- Да не се затрудняват грижите за растенията и особено механизацията на производствените процеси.

- Кореновата система на съвместно отглежданите видове по възможност да се развива на различна дълбочина.

- Съвместно отглежданите растения да имат еднакви или близки изисквания към хранителния и водния режим.