Световното производство на шоколад не успява да отговори на нарастващото потребителско търсене. Експертите прогнозират, че през 2030 г. световната индустрия ще се сблъска със сериозен недостиг на суровини, а до 2050 г. семената на какао може изцяло да изчезнат.

Според проучването на американския портал Business Insider около 70% от всички какаови зърна идват от Западна Африка, по-специално от Гана и Кот д'Ивоар. Благодарение на глобалното затопляне, в тези страни се установява все по-сух климат, който затруднява растежа на какаовите дървета. Честите наводнения и урагани, както и болестите по растенията също вредят на какаовите насаждения.

Според Международната организация за какао (ICCO) от 30% до 40% от световната култура от какаови зърна изчезва поради болести и вредители. В Латинска Америка, според доклада на ICCO, много ферми са били принудени да прекратят дейността си поради епидемия от гъбични заболявания, които са засегнали какаовите насаждения.

За да реши тези проблеми, генетиката предлага да се произвеждат трансгенни сортове какао, устойчиви на суша, инфекции и насекоми. Според експерти, ГМО културите могат да увеличат добивите и печалбите на земеделските производители и дори да намалят употребата на пестициди. Въпреки това, въпросът за безвредността на ГМО остава отворен, така че учените не бързат да създават генетично модифицирани сортове какао.