Представяме технология по молба на читатели, които не желаят да пръскат с много химия

Причинителят на сивото гниене по гроздето е гъба/Sclerotinia fuceliana/. А типично за всички болести по растенията причинени от гъби е, че тяхното развитие е значително по-силно при влажно време.

В години благоприятни за развитието им повредите са големи и могат да достигнат до 60 -70% унищожаване на грозда, а по някога и над 90%.

Правилното отглеждане и редовното пръскане на лозята свежда до минимум и развитието на сивото гниене, и на други болести.

Но стопаните трябва да знаят, че борбата никога не се води в крайния етап, а отрано трябва правилно да се подберат продуктите за растителна защита.

Много стопани с дворове и вилни места отсега ни питат за биологично опазване на техните лозя

Според фирма "Амитица", която съвместно с български научни специалисти и френски учени е създала работеща схема за биологично опазване на лозята продукта Фитосев /Месажер/ е създаден от френски и белгийски учени и е много ефикасен.

Продукт от ново поколение е и Елиситор - неговото действие е коренно различно от това на химическите продукти за растителна защита.

Как трябва да се използва?

Пръскането започва още когато леторастите достигнат 10 см.дължина.

Пръскания се правят преди цъфтежа, по време на цъфтежа и след цъфтежа.

Пръскането по време на цъфтежа, преди затваряне на зърното е от изключителна важност.

Третиранията продължават и при фаза "грахово зърно", като е много важно, ако през този период има ежедневни или обилни валежи, да се направи едно пръскане и с продукта Ботирекс.

Той отнема веднага влагата от листата и грозда при много валежи и с това помага да не серазпространяват гъбните патогени.

С едно пръскане могат да се отнемат до 2,9 литра вода на декар, казват експертите. По този начин се елиминира всяка възможност за развитие на маната, оидиума и т.нар. ранно сиво гниене.

След това трябва да се направи едно пръскане с Хелиосуфър, който съдържа сяра + терпени, получени от игличките на бора - комбинира се с Фитосев.

Схемата дава гаранция за здраво грозде при пръскания до прошарване на зърното.

Според експертите продуктът Елиситор по същество действа съвместно със защитните сили на самото растение и така става много ефикасен.

Съвет за стопаните: Когато има силно нападение от сиво гниене не само се стремим да ограничим болестта, а трябва и да опазим зърното здраво. Това става като се пръска с Ботрисек - веднъж за сухота и се правят 2 пръскания с Фитосев. 

Компенсираща резитба

При измръзнали повече от 20-25% от пъпките

При измръзване на по-висок процент пъпки от порядъка на 20-25 на сто, за да се получи нормална реколта е редно да се направи т. нар. компенсираща резитба.

При нея броят на оставените очи се увеличава пропорционално на повредените.

Ако компенсацията при формировките с къса резитба - чашовидна, двустранен средностъблен кордон и кордон Роая, не може да се постигне само с чепове, се налага да се оставят и стрелки или плодни прьчки.

При формировките със смесени резитби (с чепове и плодни пръчки) трябва да се оставят завишен брой чепове за формиране на бъдещите плодни звена.

Броят на плодните пръчки също се увеличава - подбират се добре узрели, средно дебели и дори по-тънки пръчки, може и запазени колтуци, защото по тях има повече здрави пъпки отколкото върху дебелите, с широка сърцевина пръчки.

За двора ви:

Когато имате малка площ лози, резитбата на които може да приключи за ден-два, забавете операцията.