Отново е на дневен ред в Германия е спорът за вързаното отглеждане на крави целогодишно, съобщава Top Agrar. Преди година фермерските организации от Южна Германия ясно заявиха, че се противопоставят на забраната и едностранното ограничаване на целогодишното отглеждане на крави вързано. През декември 2018 г. пет южногермански млечни асоциации публикуваха съвместно изявление, в което поискаха излизане от целогодишното връзване до 2030 г.

Асоциацията на баварските фермери (BBV) предупреди, че в противен случай ще се стигне до нарушаване на структурата на млекопроизводство. Според президента на Асоциацията Уолтър Хайдл около 50% от баварските млекопроизводители или около 15 000 кравеферми, все още отглеждат около 12 000 крави вързано през цялата година. В Баден-Вюртемберг делът на връзването е все още 35%.

В средата на януари Баварската асоциация за млечни продукти - Milch.bayern, и BBV се събраха отново и публикуваха съвместно изявление за по-нататъшното развитие на животновъдството на млечните продукти. Целта според тях е "да се разработи концепция за устойчиво развитие, за да се съпътстват и подкрепят млекопроизводителите по пътя им от целогодишното привързване към бъдещи модели", се казва буквално в изявлението.

Така че крайното решение на проблема все още предстои.