Може да се стигне до сериозни проблеми със здравето

Рани от ухапвания

Наранените животни обикновено са силно изплашени и биха могли да реагират по непредвидим начин, като ухапят дори своя собственик. Приближете се до вашия домашен любимец внимателно и се опитайте да го обезвредите, като завържете муцуната му с някаква лента от плат или друга подходяща мека превръзка.

Почистете раната с вода и ако можете, я превържете, за да се запази чиста. Приложете натиск на рани, които не спират да кървят. Обадете се незабавно на вашия ветеринарен лекар, тъй като раните от ухапване биха могли да се инфектират, ако не бъдат своевременно почистени и третирани професионално!

Изгаряния

Облейте изгореното място със студена вода. Приложете ледена торбичка, увита в мек плат. Обадете се незабавно на вашия ветеринарен лекар.

Диария

Спрете храната за 24 часа. Вода може да се консумира, ако няма повръщане. Свържете се с ветеринарен лекар за по-подробни инструкции.

Повръщане

Спрете храната за 24 часа. Сменете водата с кубчета лед. Незабавно установете контакт с ветеринарен лекар, особено ако домашният ви любимец повръща кръв!

Отравяне

Опитайте се да установите какво и колко би могъл да е погълнал вашият любимец от отровата. Не предизвиквайте повръщане. В някои случаи повръщането на отровното вещество може да доведе до по-сериозни усложнения. Обадете се незабавно на вашия ветеринарен лекар!

Ако кучето ви повръща, спрете му храната и веднага потърсете специализирана помощ
Ако кучето ви повръща, спрете му храната и веднага потърсете специализирана помощ