Алтернатива е на тютюна

Проф. дсн Пенко Иванов

Стевията се ползва с популярност на необикновено растение с потенциал на мощен природен подсладител, без вредните действия на захарта и широко използваните изкуствени подсладители (захарин, аспармат, нутра-суит, сплендит и др.). Въпреки продължаващата от десетилетия дискусия, приложението на стевията в редица страни става все по-широко с утвърждаване на мнението, че растението има полезно влияние върху здравето на човека, с доказани лечебни свойства.

В последно време се лансира мнението, че ставията може да бъде алтернатива на тютюна.

Стевията е многогодишно растение от сем. Сложноцветни, произлязло в Парагвай. Представлява силно разклонен малък храст (висок 60-70 см), с прости листа, бели цветчета и добре развита коренова система. В природните си находища (топлите и дъждовни райони на Южна Америка) е многогодишно растение, но в страните с умерен климат може да се отглежда само като едногодишна култура, тъй като растенията не могат да преживеят зимата и се презасаждат всяка година.

Листата на стевията имат дълга история на използване като подсладител, дължащо се на съдържанието на кристални гликозиди, наречени стевиозиди. Те се извличат от листата и са 200-300 пъти по-сладки от захарта, не съдържат калории, не ферметират, стабилни са при 95 градуса и различно рН и са дълготрайни. Продуктите от стевия могат да бъдат използвани при готвене и печене, всякакви преработки на храни и производство на фармацефтични продукти. Листата на стевия освен гликозиди, съдържат също широк спектър от други ценни вещества: пектини, витамини (А, С, В1, В2), антиоксиданти, различни аминокиселини, минерали и др

В началото на 70-те години в Япония започва култивирането на стевията като алтернатива на захарта и изкуствените подсладители (захарин, нутрасуит, цикламат и др.), които са подозирани като канцерогенни. Културата е включена в програмата за преодоляване вредните последици от атомните бомбардировки и сега Япония е най-големият консуматор на продукти от стевията в света. Културата се отглежда и използва като хранителна прибавка в страните на Източна Азия (Китай, Корея, Тайван, Малайзия), Южна Америка (Бразилия, Парагвай, Колумбия, Уругвай), Израел и др. Най-големият износител на продукти от стевия сега е Китай. В много заводи на Нестле и Кока Кола там захарта и подсладителят аспармат са сменени с продуктите на стевия. Продукти на стевия намират приложение и повечето страни на ЕС, а се култивира в Испания, Германия Португалия, Гърция и др.

Първоначално използването на стевия е предизвикало дискусии и е поставено под строг контрол от здравните администрации. В САЩ вносът на стевия не са посрещани гостоприемно, т.к са силни силни конкуренти на производителите на захар и изкуствени подсладители. През 2008 г. здравната администрация на САЩ е одобрила използването на продукти от стевия, като хранителни прибавки и сега те се използват в Пентагона. Въпреки началната предпазливост и консерватизъм стевията е официално разрешена в Европейския съюз и се финансира от ЕК специална програма за проучване и производството на стевия, като евентуална алтернатива на тютюна.

Стевията може да се използва в различна форма: като листа (включително от домашно отгледани растения) за подслаждане на чайове, във вид на търговски таблетки, или като концентрирани препарати. Последните се произвеждат чрез екстракция от листата, пречистване и концентрация. Най-известният търговски продукт е подсладителят Ребиана. Други по-малко популярния търговски марки с участието на стевия са Трувия и ПуреВиа. Съдържанието на стевиозиди в препаратите е около 81 до 90%, докато в листата на растението около 12%.

Търговски продукти от стевия

Стевията има добри вкусови качества при всички рецепти с чайове, плодове, млечни изделия, и дори печени продукти, тъй като при високи температури не губи подсладителните си свойства. Като заместите на захарта стевията се използва широко в редица промишлени продукти: безалкохолни напитки, конфитюри, вафли, бомбони, бисквити, сладолед, сокове, пюрета и др.

Използването има някои особености. Важно е да не се използва в твърде големи дози, защото предизвика свърхсладост и остатъчен вкус. Желателно е да се спазват рецептите и дори да се започне с по-малки количества, за да се привикне.

Медицинско действие

На стевията се предписват редица полезни въздействия върху здравето на човека: нормализиране съдържанието на захар в кръвта; намаляване на високото кръвно налягане; укрепване сърдечносъдовата система; бактерицидни свойства - спомага за зарастване и лечение на рани, язви, дерматити, и екземи; повишаване устойчивостта към простуди и вирусни инфекции и пр. Стевията упражнява антиоксидантно действие и повишава устойчивостта на организма към болести.

Биологични и екологични изисквания

Стевията е растение на топлия и влажен тропически климат, където е многогодишно растение. При такива условия тя на температури в интервал -6рC до 43рC. При условия на по-ниски температури през зимата тя измръзва. Затова при условия на умерен климат се отглежда като едногодишна култура и се засажда всяка година. Младите растения са чувствителни на студ и мраз и трябва да бъдат разсадени навън, когато почвата е затоплена до 10-15 градуса и няма опасност от студове и слани.

Културата има големи водни изисквания, но не понася преовлажняване.

Стевията расте добре на плодородни почви със среден песъчливо-глинест механичен състав, които не задържат вода. В природните си находища тя вирее на почви с кисела реакция, но реагира добре на варуване.

Възможно е контейнерно отглеждане вкъщи при условие, че е осигурена достатъчно топлина и светлина. В този случай за подслаждане се използват свежи или стрити сухи листа.

Размножаване

В естествената си природна среда стевия успешно се размножава чрез семена, за които характерна голямата твърдост, бавно и нередовно никнене и голямо генетично и морфологично разнообразие на получените растения (загуба на сладостта на растението). За страните с умерен климат получаването на семена е трудно, тъй като е растение на късия ден, цъфтежът обикновено започва през есента и семената рядко успяват да узреят. Освен това те са твърди и губят кълняемост с течение на времето.

Поради това стевията се размножава изключително вегетативно чрез разсад. Производството на качествен, добре закален и с добра коренова система разсад е условие за успешно отглеждане на стевия.

В зависимост от условията и мащаба на производство размножаването на стевията може да стане по няколко начина: чрез вкоренени издънки на стари коренища, вкореняване на зелени резници, вегетативно размножаване по метода на тъканните култури (in vitro), или чрез семена. За да се получи разсад по всеки един от тези начини трябва да има на разположение стари коренища. В страните с размито производство на стевия са усъвършенствани технологии за производството на разсад от семена.

Разсаждане, отглеждане и прибиране

Разсаждането се прави при междуредови разстояния 50-60 см и вътрередови Ц 40-45 см. Разсадът се извъжда от контейнерите с възможно много почва около корените, поставя в предварително направени дупки и се запълва с почви при едновременно уплътняване. Около растенията се поставя мулч, за запазване на влагата и предпазване от изсушаване.

Прави се редовно поливане през вегетацията, без обаче да се допусне преовлажняване, което причинява загниване на растенията и влошаване на качеството. Умереното азотно подхранване увеличава добива и подобрява качеството.

Листата се прибират непосредствено преди цъфтежа, когато съдържанието на стевиозиди е най-високо.

При преждевременно образуване на цветове, те трябва да бъдат отстранени преди разцъвтяването, тъй като оставянето им ще намали добива и влоши качеството (горчив вкус). Растенията се изрязват в основата, но се обират само листата и младите връхни части на растението, които са най-богати на стевиозиди. Изрязване клоните на растенията от стъблата с ножица преди обирането на листата улеснява работата. Задно с листата се обират също върховете на растенията, които имат почти същото съдържание на стевиодизи. Коренищата се изваждат, премахва се пръстта от тях и се съхраняват в помещение с тeмпература не по-ниска от 5 градуса.

След обирането листата се разстилат върху мрежа и оставят на топло и проветриво място. На слънце те се изсушават за около 12 часа. В противен случай те се изсушават в помещение под светлина и нискотемпературни лампи за ускоряване на изсушаването. Сушенето за повече от 12 часа може да намали сладостта на листата.

Стевията в България

В България стевията е доставена от Япония по линия на научно-техническото разузнаване. Япония е и най-големият консуматор на стевия в света. Първо е била занесена в Института в Казанлък, но след неуспешни опити за размножаване оцелелите растения са били пренесени вземеделския института в Шумен. Там работата е продължила в лабораторията за тъканни култури, където е разработен метод за вегетативно размножаване в епруветки (in vitro) и впоследствие - за отглеждане на открито. След реорганизацията на института работата е прекратена.

В България продукти от стевия могат да се закупят в аптеки и магазини за здравословни и диетични храни под форма на таблетки и течен екстракт. След едногодишно спиране на стевия от пазара със заповед на МЗХГ, използването на тези продукти беше разрешено от Върховния административен съд.

Комерсиалното производство на стевия в България, особено в контекста като алтернатива на тютюна, изисква сериозна добре плнирана и координирана изследователска работа и внрителскаед в вняколко направления: избор на райони с най-подходящи агроклиматимчни условия, производсдтво или додтавка на семена с доказани качества, разработка на технология за производство на разсад във вегетационни съоръжения, отглеждане на полето след разсаждане и технология на прибиране и съхранение на продукцията. Всичко това изисква добре координирани усилия в научни, внедрителски и производствени структури.