Как да си направим от тях екопрепарати?

Кухненските билкови градинки са чудесна алтернатива за постоянно снабдяване на домакинството с ароматни, вкусни и най-вече свежи билки.

Растенията са само на една ръка разстояние, а в зависимост от големината на градинката и възможностите на домакинята мястото може да се превърне и в кът за отдих.

Често се случва на запалените градинари да се чудят какво да правят с отгледаните блага. Една част от добива консервират, друга сушат или замразяват, раздават на съседи и приятели.

А ето и една малко по-нестандартна хрумка - направете си домашни препарати за почистване с ароматни билки.

Много от най-разпространените лечебни растения имат благоприятен ефект не само върху човешкото тяло.

Антимикробните им свойства могат да бъдат впрегнати и в почистването и освежаването на дома.

Мащерката има мощни антимикробни свойства

Тя е универсално почистващо средство

Мащерката има мощни антибактериални, антисептични и противогъбични свойства.

Маслото от мащерка е доказано ефективно средство срещу някои бактерии, устойчиви на антибиотици. Цялата билка може да се използва като ключова съставка в домашно приготвени и универсални почистващи препарати. Мащерката се комбинара чудесно с други билки с дезинфектиращи свойства.

За да отгледате успешно мащерка вкъщи е по-лесно да си закупите готов разсад. Засяването на семена не е препоръчително, но не е невъзможно. Растението ще се развива добре в суха и добре дренирана почва с високо съдържание на пясък. Обича слънцето и умерените, редовни поливки с мярка. Когато растението се стабилизира, можете да започнете да го подрязвате. Колкото повече режете, толкова повече ще се сгъстява туфата.

Розмаринът се смесва с лимон

От семена расте бавно

Повечето рецепти за приготвяне на почистващ препарат с розмарин включват и лимон. Ароматът на розмарина е флорален и силен, а този на цитруса допълва със свежест. Опитно е установено в лабораторни условия, че отварата от розмарин унищожава определени щамове на бактерии и гъбички.

Разсадът от розмарин струва между 6 и 10 лв. в зависимост от големината на растението. Достъпни са много и различни форми, както в цветово отношение, така и спрямо размерите на храстчето.

Отглеждането на розмарин на открито е успешно, само ако осигурите слънчево изложение и защита от силни ветрове. Нуждае се от добър дренаж и не много богата почва. Растението не е взискателно към почвената киселинност и се развива добре в диапазона от 6,5 до 8. Поддържайте почвата влажна през първата година. Когато растението се прихване успешно, става практически сухоустойчиво.

Ако искате да отгледате розмарин от семена, въоръжете се с много търпение. Семеначетата се развиват бавно, затова много градинари предпочитат готов разсад или си вкореняват резници.

Босилекът е ефективен срещу Е.coli

Огромно разнообразие от форми и аромати

Босилекът е поредното растение с известни полезни свойства. Той ухае фантастично - стрит между пръстите. Отглежда се сравнително лесно, а и убива обичайните кухненски микроби. Проучвания показват, че той е ефективен срещу Е.coli, салмонела и др. Почистващи средства на основата на босилек се приготвят лесно и бързо.

Дали от семена, или с готов разсад, отглеждането на босилек у дома е доста приятно. Осигурете му отцедлива, но богата почва и много слънце. Поливайте редовно, така че да поддържате почвата винаги влажна. Остава само да се радвате на растението и да се възползвате от неговите качества. Подрязвайте колкото ви е необходимо, но се старайте да оставяте поне 1/3 от него над почвата.

Пакетче босилек струва лев-два, а разнообразието от форми е огромно. Има босилек с дребни и с едри листа, с червени и зелени, с аромат на шоколад или лимон. Изборът е ваш. Босилекът е едно от растенията, които трябва да присъстват във всяка една градина, та дори и само за красота.

Ароматна мента срещу бактерии

Може да предпази и от грип

Обикновено свързваме ароматите с ястие, цвете, място и т.н., а ментата определено се свързва с италианската кухня. Разтвор от мента може да бъде най-лесното и евтино средство да ароматизирате дома си и да се справите със над 20 различни бактерии. Някои изледвания потвърждават, че именно тази билка може да попречи на грипа да върлува в дома ви и сред близките ви.

Ментата е студоустойчиво и доста упорито растение. Оставена без контрол може да завладее доста голяма площ и да се превърне по-скоро в неприятен плевел, отколкото в полезно растение. Помислете добре как ще контролирате разпространението ѝ. Подходящ вариант е отглеждането в контейнер.

Предвид устойчивата природа на ментата няма нужда да ѝ угаждате много, много. Тя ще расте еднакво добе на слънце и на сянка, а няма и претенции към поливките.

Можете да засеете семена директно в градината, да си купите разсад (който се предлага дори в магазините за плодове и зеленчуци) или да поискате от съсед. Той с радост ще ви даде дори повече, отколкото ви е необходимо.

Лесен препарат за почистване

Използвайте до 6 месеца

Тези и още много билки са подходящи за домашни почистващи препарати.

Най-евтиният и лесен начин да ги приготвите е като напълните стъклен буркан с растителните части на билката и залеете с топъл бял оцет.

Затваряте плътно с капачка и оставяте няколко дни.

Освен билката, оцетът също има почистващи и дезинфекциращи свойства. В комбинация двата компонента действат още по-добре.

Препоръчително е да изчакате поне един ден преди да използвате сместа. Тя може да стои до 6 месеца.

За да използвате по предназначение е достатъчно да прецедите течността. Растенията се хвърлят, а сместта може да разредите или да я използвате концентрирана.