Често в рецептите можете да срещнете препоръката дадено ястие да се сервира с бял сос. Предлагаме ви класическата рецепта как се приготвя сос бешамел.

Продукти: 1,25 чаени чаши прясно мляко, 3 зърна карамфил, 2 дафинови листа, 1 малка глава лук, 60 г масло, 1/3 ч. чаша брашно, 1,25 ч. ч. сметана, мляно индийско орехче на вкус, сол и млян черен пипер на вкус.

Приготвяне: В малка тенджерка сипете прясното мляко, към което сте прибавили дафиновия лист и карамфила, набоден в главата лук. Сварете. Охладеното мляко се прецежда през цедка в купа.

Измийте и избършете тенджерата. В нея разтопете маслото и добавете брашното. Гответе, като непрекъснато бъркате в продължение на 1-2 минути. Свалете тенджерата от котлона и добавете топлото мляко. Разбъркайте добре. Отново поставете на печката, гответе като постоянно разбърквате около 3 минути.

Добавете сметаната и оставете соса да кипне и да се “обърне”. Подправете със сол и черен пипер, добавете малко индийско орехче. Белият сос е готов.