Запеканката, направена от картофено пюре и мляно месо, изглежда забавно, апетитно и доста реалистично. Ще трябва малко повече да си поиграете, но резултатът си струва!

Продукти (за 6 порции): 1 кг картофи, 500 г мляно свинско месо, 1 лук, 40 мл олио, 1 яйце, 1,5 суп. лъж. брашно, сол и млян черен пипер на вкус, 2 зърна черен пипер.

Приготвяне: Обелете картофите. Измийте, нарежете и поставете в тенджера с вода. Сложете на котлона и когато водата заври, добавете сол и намалете котлона. Оставете картофите да се сварят.

Докато картофеното пюре се готви, заемете се с месната плънка. За да я приготвите, почистете лука, нарежете на малки кубчета и запържете в олио, докато стане прозрачен.

Добавете мляното месо към лука. (Можете да използвате както свинска, така и телешка кайма или смес от няколко вида мляно месо).

Запържете, докато месото омекне, като разбърквате от време на време. Добавете сол и черен пипер на вкус. Свалете тигана от печката и оставете каймата да се охлади.

Когато картофите се сварят, изсипете водата. Смачкайте ги на пюре, като прибавите яйчния белтък и брашното. Разбъркайте до получаването на гладка маса и оставете да продължава да изстива.

Върху тава за печене разстелете фолио, което сте намазали с олио. По време на оформянето на прасенцето от картофеното пюре е добре постоянно да мокрите ръцете си - това ще улесни работата. Прехвърлете пюрето върху фолиото като заравните и придадете правоъгълна или овална форма на “тестото”. Част от пюрето, около 4 суп. лъж., оставете настрани.

В средата на картофения блат разстелете каймата, като й придадете продълговата форма.

Внимателно повдигнете фолиото, заедно с картофите и завийте така, че пюрето да покрие каймата. Не забравяйте да мокрите ръцете си.

В единия край на получилото се руло оформете зурличката, а другата страна, нека е заоблена. От оставеното настрана пюре оформете ушите и опашката на прасенцето. Намажете отгоре с разбития яйчен жълтък. От черния пипер на зърна направете очите, а със сламка оформете ноздрите.

Загрейте фурната до 180 градуса и печете “прасето” около 30-40 минути, до златисто кафяво. Сервирайте горещо.