Иновацията PoultryBot спестява тежък ръчен труд и подобрява условията при подово отглеждане на носачки

Таня Демирова

В съвременните птицевъдни системи за хуманно отглеждане като подовото, кокошките носачки имат голяма поведенческа свобода. И макар да е от голяма полза за хуманното отношение към животните, това същевременно води до увеличена нужда от непривлекателен и скъп ръчен труд. Като например ръчното събиране на яйца от пода и постоянното наблюдение на взаимодействията в стадото.

Докторантът от холандския Институт по земеделие и биоресурси към Университета Вагенинген инж. Бастиаан Фроегиндевеж разработва прототип на автономен робот за събиране на яйца от пода - PoultryBot, съобщава Feformatorish Dagblad. Бащата на Бастиаан е собственик на голяма птицеферма и затова младият холандски инженер е убеден, че птицевъдите с нетърпение очакват неговото изобретение.

Роботът ще може да се използва за локализация и навигация, за планиране на трасето, за разпознаване на обекти и за събиране на яйца от пода. Всичко това е интегрирано в иновативната машина. Така той се превръща в първия в света мобилен робот за домашни птици

Сега работниците в птицефермата трябва да преминават през цялото помещение и да събират снесените яйца. А това не е лека работа, казва Бастиаан от собствен опит.

Заедно с друг изследовател - колегата си Сам Блаауу, и със студенти Бастиаан продължава да усъвършенства прототипа си.

Кокошките снасят по-голяма част от яйцата в определените им гнезда, но някои си избират други места. И тук идва голямата роля на PoultryBot, който ги открива и събира, като по този начин спестява на птицевъдите хиляди евро годишно

Освен това роботът е оборудван с устройство, което постоянно измерва отделните компоненти на микроклимата в птицефермата и идентифицира както отклонения в него, така и болни кокошки.

Проблемът със снесените яйца извън определените гнезда зависи от използваната система на отглеждане на носачките. И при подовото отглеждане проблемът възниква незабавно, обяснява Бастиан. Това е свързано с несъответствието между предлаганите гнезда за снасяне и очакванията (желанията) на кокошките. Така че това е валидно за всички птицеферми с подово отглеждане на кокошки-носачки, както в Холандия и в ЕС, така и в цял свят.

Събирането на яйца отнема много време - средно между 1 и 3 часа дневно. При това е свързано с непрекъснато навеждане.

При правилно управление на стадата от кокошки-носачки количеството снесени яйца по пода може да бъде намалено и да бъде сведено до 0,5% от дневната продукция. Но в някои птицеферми броят им може да достигне 5-10% от дневната продукция, което води до значително увеличаване на ръчния труд.

Специална камера в иновативния робот открива яйцата и ги събира, без да причинява щети. Това става със специален механизъм за събиране - огъната спирална пружина. Роботът спира пред яйцето, спуска механизма и той го прибира.

PoultryBot не само помага на птицевъдите, но и "се разбира" добре с кокошките

Птиците бързо свикват с него. Направо тичат след робота, казва Бастиаан. Когато птицевъдът влезе да събира яйцата, кокошките винаги се държат на разстояние от него. Например носачка, която лежи в гнездото, може да се напрегне от близостта с човек.

Освен това роботът събира яйцата, без да проявява емоции. И това се оценява от птиците - те са много спокойни.

Като се има предвид стремежът към все по-хуманно отглеждане на птиците този робот според Бастиаан със сигурност ще бъде много добре приет в птицефермите от Северозападна Европа, където в резултат от забраната на традиционните клетки за отглеждане на кокошки-носачки голяма част от птиците се настаняват в свободни жилищни системи. Но холандският инженер е убеден, че и уширените т.нар. евроклетки, които сега масово се използват в Южна Европа, в бъдеще може да бъдат забранени.

Алтернативните системи на отглеждане са все по-разпространени и в други части на света като САЩ и Австралия, също и в Китай, и Бразилия. И докато все още има места с евтина работна ръка, които могат да си позволят ръчно да събират яйцата, това няма да е вечно. Освен това качеството на този вид ръчен труд също може да се превърне в причина птицевъдите да изберат автоматизацията.

Първите роботи за събиране на яйца ще излязат на пазара до края на 2019 г. Един робот ще струва около 30 000 евро. Но пък всеки ще спестява годишно ръчен труд на птицевъдите за 10 млн. евро.

Така че явно бъдещето е в роботизираното събиране на яйца в птицефермите.

Холандкият инженер Бастиаан Фроегиндевеж (вдясно) и колегата му Сам Блаауу са доволни от съвместната си работа по усъвършенстване на робота
Холандкият инженер Бастиаан Фроегиндевеж (вдясно) и колегата му Сам Блаауу са доволни от съвместната си работа по усъвършенстване на робота