Голям потенциал за пробив имат биоинформатиката, дигиталното земеделие, синтетичната биология, дизайнът на храни

Алма Давидова

В интересно време живеем. Технологиите все по-бързо се развиват. И ако хората все още помнят добре времената, когато уменията и знанията, придобити в младостта, са били достатъчни за цял живот, сега никой не знае какви технологии ще се използват след 20 години и как те могат да променят индустрията и целия ни живот.

Това е темата която изследва холандският футуролог Патрик ван ден Дуин: “Пробивните технологии в хранително-вкусовата промишленост: как могат да променят управлението на агробизнеса, пазарите и поведението на потребителите?"

За пример той дава технологиите за натрупване на много данни и анализ в селското стопанство и задава въпроса до какво ще доведе това? Земеделските производители активно ще използват много данни (big data)...или може би ИТ компаниите ще започнат да практикуват земеделие?

Холандският футуролог прогнозира, че през следващите 10 години в хранително-вкусовата промишленост 20 авангардни технологии не само ще донесат нещо ново, но и ще променят цялата индустрия по света.

Това са: 3D принтер; 4D печат; нови високотехнологични “умни” материали; Robotics- автономни микророботи; сензорна технология (интернет на нещата); ИТ инфраструктура; биоинформатика; цифрова технология; регенеративна енергия; биопочистване и биогорива; генетика; синтетична биология; замяна на източника на протеини; дизайн на храни; аквакултури; вертикални ферми; технологии за опазване на околната среда; транспортни технологии; промяна на времето.

Например, с течение на времето, 3D принтери може да се появят във всеки дом. И с тяхна помощ ще бъде възможно да отпечатвате различни части от някакво оборудване или да създавате самостоятелно нови устройства.

Развива се и 3D-печатът на храна -(когато 3D-принтерите се пълнят с храна).

С помощта на такива принтери ще бъде възможно да се дава на нещата не само определена форма, но и определени характеристики, като например промяна на формата при контакт с вода или памет на формата - това вече е 4D печат.

Умни материали

Smart сега се наричат такива материали, които променят характеристиките си, в зависимост от външни фактори, например когато са мокри, нагрявани или охлаждани.

Пример за автономно микрообработване е разработването на робот с размер 800x400 микрона (0.8x0.4 mm), способен да се движи в човешкото тяло и да доставя лекарствата на правилното място. Възможно е след медицината такива иновации да бъдат въведени и във ветеринарната медицина.

Интернет на нещата

А разпространяването в хранително-вкусовата промишленост на Интернет на нещата - устройства, които могат да обменят информация помежду си, според Патрик ван ден Дуин, може да се предскаже със сигурност.

Биоинформатиката също най-вероятно бързо ще се развие, чрез придобиване на нова информация за геномите на култивирани растения и селскостопански животни.

Цифровите технологии в селското стопанство, по мнението на холандския учен, ще доведат до нарастваща индивидуализация в бизнеса. Това означава, че при работата на фермерите ще се вземат предвид индивидуалните характеристики на всяко поле и всяко животно.

А по-евтината енергия от възобновяеми източници ще позволи в бъдеще всеки земеделски производител да бъде не само производител на храни, но и производител на енергия. Вярно е, че този процес сега е малко по-различен в Холандия, отбелязва футурологът: все повече фермери отдават земя под наем на енергийни компании, които произвеждат вятърна енергия.

Биопречистването има добри перспективи - пречистване на отпадъчни води с помощта на живи организми (водорасли, бактерии и др.), с оглед на по-нататъшното им използване за напояване.

Синтетичната биология вече е широко въведена в създаването на ГМО. Но ГМ културите далеч не са единственият възможен практически резултат от развитието на синтетичната биология. Тя може да доведе до създаването на нови бактерии, които досега не са съществували в природата, с нови полезни свойства (възстановяване на почвата, разтваряне на вредни вещества в почвата и др.).

Замяна на източниците на протеини също е една интересна тенденция. Патрик ван ден Дуин вярва, че броят на месоядците ще бъде намален точно както броят на пушачите...

“В Холандия все повече млади хора не ядат месо и не поради състрадание към животните, а заради информацията за негативните последици от отглеждането на говеждо месо за околната среда”, казва той.

Следователно вегетарианските бургери ще се разпространяват все повече и дори ще се използват... насекоми, като източник на протеини.

Дизайнът на храните включва индивидуализирана подготовка и дори производство (включително отглеждане) на продукти, в съответствие с диетичните и вкусовите желания на конкретния потребител.

“Генетиката, синтетичната биология и дизайнът на храните ще направят хранителния сектор по-малко естествен , но те ще намалят тежестта върху екосистемата и атмосферата”, казва Патрик ван ден Дуин.

Аквакултурата означава култивиране на много видове риба и морски дарове, с други думи, преходът от “лов” в морето към “животновъдство”, точно както човечеството е преминало от лов на животни към култивирането им. “Морето е почти напълно опустошено”, подчертава холандският футуролог.

Консервационните технологии

Те, разбира се, не са свързани с консервирането, а с така нареченото консервационно земеделие, което осигурява запазването и възстановяването на почвеното плодородие. Според Патрик ван ден Дуин, това ще се случи, защото изхранването на човечеството го налага.

Развитието на транспорта може да е както в посока на съживяване, поради по-евтини транспортни разходи, така и в посока на забавяне, поради повишените изисквания за емисии в атмосферата.

А модификацията на метеорологичните условия може да започне със създаване на защитена земя в полетата.

Като цяло Патрик ван ден Дуин вижда голям потенциал за пробив на технологии като биоинформатика, дигитално земеделие, синтетична биология, дизайн на храни и променящи се източници на протеини. Но вертикалните ферми, аквакултурите и консервационното земеделие, според него, имат малък шанс да станат пробивни.