Революция в агробизнеса с 20 авангардни технологии

11 февруари 2019
Агробизнес
6048
Няма снимка
По кой сценарий ще тръгне агробизнесът на бъдещето, гадае холандският футуролог Патрик ван ден Дуин
1 2
 

Голям потенциал за пробив имат биоинформатиката, дигиталното земеделие, синтетичната биология, дизайнът на храни

Алма Давидова

В интересно време живеем. Технологиите все по-бързо се развиват. И ако хората все още помнят добре времената, когато уменията и знанията, придобити в младостта, са били достатъчни за цял живот, сега никой не знае какви технологии ще се използват след 20 години и как те могат да променят индустрията и целия ни живот.

Това е темата която изследва холандският футуролог Патрик ван ден Дуин: “Пробивните технологии в хранително-вкусовата промишленост: как могат да променят управлението на агробизнеса, пазарите и поведението на потребителите?"

За пример той дава технологиите за натрупване на много данни и анализ в селското стопанство и задава въпроса до какво ще доведе това? Земеделските производители активно ще използват много данни (big data)...или може би ИТ компаниите ще започнат да практикуват земеделие?

Холандският футуролог прогнозира, че през следващите 10 години в хранително-вкусовата промишленост 20 авангардни технологии не само ще донесат нещо ново, но и ще променят цялата индустрия по света.

Това са: 3D принтер; 4D печат; нови високотехнологични “умни” материали; Robotics- автономни микророботи; сензорна технология (интернет на нещата); ИТ инфраструктура; биоинформатика; цифрова технология; регенеративна енергия; биопочистване и биогорива; генетика; синтетична биология; замяна на източника на протеини; дизайн на храни; аквакултури; вертикални ферми; технологии за опазване на околната среда; транспортни технологии; промяна на времето.

Например, с течение на времето, 3D принтери може да се появят във всеки дом. И с тяхна помощ ще бъде възможно да отпечатвате различни части от някакво оборудване или да създавате самостоятелно нови устройства.

Развива се и 3D-печатът на храна -(когато 3D-принтерите се пълнят с храна).

С помощта на такива принтери ще бъде възможно да се дава на нещата не само определена форма, но и определени характеристики, като например промяна на формата при контакт с вода или памет на формата - това вече е 4D печат.

Умни материали

Smart сега се наричат такива материали, които променят характеристиките си, в зависимост от външни фактори, например когато са мокри, нагрявани или охлаждани.

Пример за автономно микрообработване е разработването на робот с размер 800x400 микрона (0.8x0.4 mm), способен да се движи в човешкото тяло и да доставя лекарствата на правилното място. Възможно е след медицината такива иновации да бъдат въведени и във ветеринарната медицина.

Интернет на нещата

А разпространяването в хранително-вкусовата промишленост на Интернет на нещата - устройства, които могат да обменят информация помежду си, според Патрик ван ден Дуин, може да се предскаже със сигурност.

Биоинформатиката също най-вероятно бързо ще се развие, чрез придобиване на нова информация за геномите на култивирани растения и селскостопански животни.

Цифровите технологии в селското стопанство, по мнението на холандския учен, ще доведат до нарастваща индивидуализация в бизнеса. Това означава, че при работата на фермерите ще се вземат предвид индивидуалните характеристики на всяко поле и всяко животно.

А по-евтината енергия от възобновяеми източници ще позволи в бъдеще всеки земеделски производител да бъде не само производител на храни, но и производител на енергия. Вярно е, че този процес сега е малко по-различен в Холандия, отбелязва футурологът: все повече фермери отдават земя под наем на енергийни компании, които произвеждат вятърна енергия.

Биопречистването има добри перспективи - пречистване на отпадъчни води с помощта на живи организми (водорасли, бактерии и др.), с оглед на по-нататъшното им използване за напояване.

Синтетичната биология вече е широко въведена в създаването на ГМО. Но ГМ културите далеч не са единственият възможен практически резултат от развитието на синтетичната биология. Тя може да доведе до създаването на нови бактерии, които досега не са съществували в природата, с нови полезни свойства (възстановяване на почвата, разтваряне на вредни вещества в почвата и др.).

Замяна на източниците на протеини също е една интересна тенденция. Патрик ван ден Дуин вярва, че броят на месоядците ще бъде намален точно както броят на пушачите...

“В Холандия все повече млади хора не ядат месо и не поради състрадание към животните, а заради информацията за негативните последици от отглеждането на говеждо месо за околната среда”, казва той.

Следователно вегетарианските бургери ще се разпространяват все повече и дори ще се използват... насекоми, като източник на протеини.

Дизайнът на храните включва индивидуализирана подготовка и дори производство (включително отглеждане) на продукти, в съответствие с диетичните и вкусовите желания на конкретния потребител.

“Генетиката, синтетичната биология и дизайнът на храните ще направят хранителния сектор по-малко естествен , но те ще намалят тежестта върху екосистемата и атмосферата”, казва Патрик ван ден Дуин.

Аквакултурата означава култивиране на много видове риба и морски дарове, с други думи, преходът от “лов” в морето към “животновъдство”, точно както човечеството е преминало от лов на животни към култивирането им. “Морето е почти напълно опустошено”, подчертава холандският футуролог.

Консервационните технологии

Те, разбира се, не са свързани с консервирането, а с така нареченото консервационно земеделие, което осигурява запазването и възстановяването на почвеното плодородие. Според Патрик ван ден Дуин, това ще се случи, защото изхранването на човечеството го налага.

Развитието на транспорта може да е както в посока на съживяване, поради по-евтини транспортни разходи, така и в посока на забавяне, поради повишените изисквания за емисии в атмосферата.

А модификацията на метеорологичните условия може да започне със създаване на защитена земя в полетата.

Като цяло Патрик ван ден Дуин вижда голям потенциал за пробив на технологии като биоинформатика, дигитално земеделие, синтетична биология, дизайн на храни и променящи се източници на протеини. Но вертикалните ферми, аквакултурите и консервационното земеделие, според него, имат малък шанс да станат пробивни.

Още от Агробизнес
0

Проектите за плодове и зеленчуци по инвестиционните мерки 4.1 и 4.2 от Програмата за развите на селските райони са за 900 млн. лв. със субсидия от близо половин милиард.

0

13 организации стягат общ протест за понеделник пред МЗХГ Диана Ванчева 13 браншови организации от общо 17 в сектора на зеленчуците, плодовете, картофите и биопроизводството си стиснахме ръцете и

0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе над 80 млн. лв. (80 038 268 лева) субсидии на 41 116 земеделски стопани по Схемата за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството (ПНДТ),

0

Станчо Станчев разширява бизнеса и инвестициите само с лични средства Ивона Величкова Продължаваме представянето на успяващи млади хора, които достойно следват стъпките в агробизнеса на своите

0

Това се казва в приета рeзолюция относно многогодишната финансова рамка на ЕС за 2021-2027 г., приета от Икономическият и социален съвет /ИСС/ към Министерски съвет.

Последни новини
0

Или се готви за роене, напомнят професионланите пчелари от Бургаска област на pchelar.net. Груба грешка на много пчелари е, че не използват строителните рамки най-рационално и пълно през целия период

0

Но за да успеете да се справите със задачата, трябва през зимата да сте подготвили необходимите рамки с изградени пити от склада. И броят им да съответства на броя на пчелните семейства.

0

Ако сте засели декоративни чушлета вкъщи, когато растенията достигнат височина 20 см, върховете им се прищипват. Това се прави, за да се стимулира разклоняването на стъблото,

0

В края на април – началото на май при средноранните и късните сортове череши започва да вреди черешовата муха. Първото третиране срещу този неприятел трябва да се извърши когато плодовете започнат

0

Осигурете фуражи за бързо наддаване Храненето може да е сухо, влажно, концентрирано и комбинирано. Продукти от сух тип се използват най-често в стопанства с много животни.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"На Лазаровден възкръсна истината за убийството на племенника ми. След 14 г. се разбра, че има виновни за убийството му. Дали е било по непредпазливост или умишлено, ще тежи на съвестта на други. Важно е, че има ефективна присъда. Това е лъч надежда за хората", каза лелята на Чората Весела Димитрова.

Боряна Калейн продължи със страхотното си представяне през сезона, след като спечели втори медал в многобой от световната купа. Калейн грабна сребърното отличие на купата в Ташкент, а в началото на месеца тя взе бронз в многобоя в Пезаро. 18-годишната гимнастичка събра сбор от 76,500 точки, като единствено сериозна грешка в изпълнението й с лента

Временно е затворен за движение участък от пътя Велико Търново - София, заради верижна катастрофа с четирима пострадали, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР във Велико Търново. Сигналът за катастрофата в района на Ново село е подаден около 14.26 часа. По първоначална информация са се ударили 6 леки автомобила. Пострадали са един мъж и три жени.