Въпреки че през последните години слънчогледът не е сред предпочитаните култури от фермерите, тъй като не е толкова рентабилен, културата е със значение за сеитбооборота на земеделските стопанства. Да не забравяме и, че ние сме най-големият производители на маслодайната култура на глава от населението в Европа.

Все пак слънчоглед ще се реколтира, но е важно фермерите да направят най-добър избор на технология, съответно на хибрид, за да бъдат максимално успешни.

С най-голям пазарен дял за 2018 г., според проучванията на Клефман, е фирма Кортева Агрисайънсис. Данните сочат: от първите 8 отглеждани хибрида в България - 4 са на Кортева; от първите 5 експрес хибрида в Европа - 4 са на Кортева; най-отглеждания хибрид в България е Р64LE25 с 34% пазарен дял от площта на слънчогледа у нас.

Всички тези данни показват, защо селекцията на Кортева е предпочитана от родните фермери, коментира Иван Дражев, продуктов мениджър. Хибридите ни дават висок и стабилен добив, те са адаптирани за всички райони на страната. Те са с мощна и добре развита коренова система, което им позволява да усвояват по-добре водата и хранителните вещества от по-дълбоките почвени слоеве.

Компанията предлага слънчогледови семена за всички производствени направления - конвенционално отглеждане, Експрес технология, Клиърфийлд, Клиърфийлд плюс, високоолеинови хибриди.

За сезон 2019 фирмата излиза с нови предложения.

Кои са те, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 11 февруари.