През 2015 г. тигърът Амур и козелът Тимур станаха приятели в сафари парка в Приморския край в руския Далечен изток, противно на всички разбирания за техните видове и оттогава са неразделни. Сега обаче властите имат намерение да преместят Амур в друг парк в Краснодар. Неговата сестра Тайга вече беше преместена там преди дни. За местене не Тимур с тях обаче не е ставало дума, предава БНТ.

Два пъти седмично тигрите в този парк получавали за храна живи животни като кози и зайци, за да не губят инстинктите си на ловци. Така козелът Тимур се озовал в клетката на Амур. Но вместо да бъде схрускан като плячка, той храбро нападнал тигъра, който пък приел превъзходството на противника си и започнал да го следва навсякъде.

Историята превърна Тимур и Амур в световна сензация, а много туристи идват да ги видят. Двамата са в отделни заграждения след случай, при който тигърът избутал козела, макар и без да го нарани.

Местните хора са силно притеснени от идеята за местенето на Амур. Те написаха петиция с искане Амур да остане при тях и при своя приятел. Досега са я подписали над 10 000 души.

Амурските тигри са силно застрашен от изчезване вид. Живеят в Русия и Китай, а в последните десетилетия благодарение на целенасочени усилия за спасяването им, броят им се е увеличил. Сега в Приморския край очакват да разберат каква ще е съдбата на техните любимци Тимур и Амур.