В зависимост от сезона, през който се извършва, резитбата на овощните растения е зимна и лятна. Зимната се прилага през периода от листопада през есента до набъбването на пъпките напролет, а лятната - през вегетационния период.

За чувствителните към студ овощни видове, каквато е прасковата, най-добре е зиманта резитба да се провежда след преминаване на големите студове. Тогава се режат младите дървета и на останалите овощни видове.

Най-често практикуваните зимни резитби са прореждането и съкращаването. При прореждането се отстраняват цели клони, клонки и клончета, а при съкращаването се премахват отделни части от тях.

С прореждането се постига просветляване на короните, а със съкращаването - засилване на растежа в близост до направените отрези. По време на формирането на короните в млада възраст чрез съкращаване на продължителите на водача и на скелетните клони се предизвиква тяхното разклоняване на определено място. През периода на пълно плододаване с прореждането и със съкрашаването се регулира натоварването на дърветата с плодове.

Прореждане се провежда и през вегетационния период, обикнивено през юли и август, при т.нар. същинска лятна резитба (резитба на зелено). Отстраняват се отделни силни леторасти с цел просветляване на прекалено гъсти корони. Така се създават условия за по-добро узряване на плодните клончета и за по-добро оцветяване на плодовете. Прилага се предимно при прасковата. През същия период се прави и съкращаване и на връхно разположените силни леторасти, с което се подобрява светлинният режим в короните. То може да се извърщи ръчно или механизирано.

Към прореждането се отнася лятната резитбена операция филизене, при която се отстраняват ненужните млади прирасти при формиране на короните на дърветата, особено през първата година след засаждането. Прилага се, когато филизите са с дължина от 8 до 10 cm, а при прасковата до 15-18 cm.

Пензирането е резитбена операция, с която чрез прещипване на върховете на нарастващите леторасти се ограничава тяхното удължаване и се предизвиква разклоняването им.

Наклоняването на отделни клони и клонки отслабва техния растеж. Прилага се както през зимния период, така и през вегетацията предимно при формирането на палмета.