Проблеми с приплодите

03 февруари 2019
Домашна ферма
9108
Няма снимка
Не допускайте канибализъм при овцете
1 2 3
 

Заради недоимъчно хранене на бременните овце

Д-р Валентин Иванов, квмн

Един немного често срещан феномен може да изнерви стопаните в агнилния сезон. И тази година наблюдавахме явлението в няколко ферми. Случаят е особено неприятен, защото стопанинът сутрин открива, че част от агнетата са с оголени кървящи опашки - обикновено в края им. Впоследствие мястото се инфектира и въпреки взетите мерки много от агнетата загиват. Направихме доста консултации със специалисти на какво може да се дължи неприятното оголване на опашките при агнетата. Задоволителен отговор така и не се получи. За статистиката само ще кажем, че и миналата година в същите стопанства е имало такъв проблем.

Сега вече знаем на какво се дължи отпадането на новородените благодарение наблюдателността на един стопанин. Той случайно забелязва, че една от овцете просто изгризва нежната кожа на опашката на малките.

Това явно е недоимъчно състояние при овцете или чиста проба канибализъм. А може би и двете. Макар и рядко срещано явление канибализмът съществува и при овцете и една от проявите е изгризване на опашките на малките агнета. Когато съмненията падат върху недоимъчно състояние, на първо място трябва да се добават в дажбата минерали, особено сяра, мед, желязо и др. и, разбира се - протеин /белтъчини/. Най-лесно това може да се постигне чрез предоставяне на солно-минерални блокчета за лизане на овцете. И накрая стигаме до познатия извод, че правилното хранене е в основата на всичко.

Още от Домашна ферма
0

Смяната на перата може да продължи 3 месеца Ако нямате опит в отглеждането на кокошки, не бива да се тревожите. ова е естествен процес на обновяване на перушината.

0

Въпреки че вече всеки стопанин има нужда от помощник Дневната дажба на магарето трябва да бъде: * сено (ливадно) - 2-3 кг; * слама/царевичак (ситно нарязани) - 1-2 кг; * концентриран фураж - 0,

0

Дрождираните фуражи се смесват със смлени брашнести фуражи до пръхкавост За дрождиране се използват самостоятелно или смесени: * смлени зърнени храни; * трици и * сварени картофи.

0

Давайте краве мляко на малки дози 3-4 пъти дневно Ако млечността на свинята майка е недостатъчна, първата ви задача е да подхраните прасенцата. Много често от 10-15-ия ден на бозаещите прасета вече

0

Осигурете просторна клетка за зайците великани Размерът на клетката за зайците великани зависи от възрастовата категория на животното но най-важното е да е достатъчно просторна.

Последни новини
0

Това се определя по няколко начина, обяснява на пчеларите с по-малък опит ст. н. с. Боян Първулов 1. По поведението на пчелите, те са скупчени на прилетната дъска и трепкат неспокойно с крилцата си.

0

Необичайно голяма за региона на Смолян манатарка с тегло 1 кг 800 г е открита от гъбар в Пампорово, съобщи БТА. Гъбата рекордьор с диаметър 84 см е находка на гъбаря Лъчезар Митковски.

0

Дивото прасе, отстреляно в района на Априлци, е единственият случай на африканската чума по свинете в област Ловеч засега. Днес месото от него е загробено.

0

Френска група за защита на правата на животните успява да  заснеме видео, на което  се виждат живи крави, чиито хълбоци са перфорирани и са с "отвори" в стомаха с цел проучване на храносмилането им,

0

Към момента има констатирани 33 огнища на африканска чума при домашни свине. Това каза д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

7 фирми и консорциуми със заявления за стратегически акционери в проектната компания 13 компании са подали заявление за интерес към проекта за АЕЦ “Белене”, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова във вторник заедно с шефа на БЕХ Жаклен Коен и на НЕК Иван Йончев. 7 от заявленията са за стратегически инвеститор,

Ководещата на Гала в предаването “На кафе” посрещна новата си житейска година в Италия. Тя публикува в профила си във фейсбук красиви снимки от там, а под фотосите написа: “Не мечтая за материални неща - къща, кола, скъпи вещи. Имам си всичко - здрава съм и семейството ми е! Благодаря. Повече не ми е нужно!

Диригентът Григор Паликаров е новият носител на наградата “Емил Чакъров”, която се връчва по време на едноименните Бургаски музикални празници. Отличието носи името на световноизвестния български диригент - маестро Емил Чакъров, и се връчва вече за девета година. Наградата ще бъде поднесена официално днес от 20.