Заради недоимъчно хранене на бременните овце

Д-р Валентин Иванов, квмн

Един немного често срещан феномен може да изнерви стопаните в агнилния сезон. И тази година наблюдавахме явлението в няколко ферми. Случаят е особено неприятен, защото стопанинът сутрин открива, че част от агнетата са с оголени кървящи опашки - обикновено в края им. Впоследствие мястото се инфектира и въпреки взетите мерки много от агнетата загиват. Направихме доста консултации със специалисти на какво може да се дължи неприятното оголване на опашките при агнетата. Задоволителен отговор така и не се получи. За статистиката само ще кажем, че и миналата година в същите стопанства е имало такъв проблем.

Сега вече знаем на какво се дължи отпадането на новородените благодарение наблюдателността на един стопанин. Той случайно забелязва, че една от овцете просто изгризва нежната кожа на опашката на малките.

Това явно е недоимъчно състояние при овцете или чиста проба канибализъм. А може би и двете. Макар и рядко срещано явление канибализмът съществува и при овцете и една от проявите е изгризване на опашките на малките агнета. Когато съмненията падат върху недоимъчно състояние, на първо място трябва да се добават в дажбата минерали, особено сяра, мед, желязо и др. и, разбира се - протеин /белтъчини/. Най-лесно това може да се постигне чрез предоставяне на солно-минерални блокчета за лизане на овцете. И накрая стигаме до познатия извод, че правилното хранене е в основата на всичко.

Хранете балансирано бременните овце
Хранете балансирано бременните овце
Осигурете на бременните овце солно-минерални блокчета за лизане
Осигурете на бременните овце солно-минерални блокчета за лизане