Коластрата е жизненоважна

Облекчете първото забозаване на агнето, като почистите вимето на майка му. Това лесно ще направите, като издоите малко мляко от всяка цицка. Понякога трябва много силно да теглите, за да се появи мляко.

Когато агнето е достатъчно силно да се изправи на крака (за по-силните това става след 10-15 минути след раждането), майка му го насочва с носа си към цицките.

Обикновено агнетата се раждат с инстинкт да търсят цицките - привлича ги миризмата, отделяна от жлеза, разположена във вимето.

Затова не измивайте цицките, защото ще отмиете и тази важна миризма.

Нека агнето само забозае, когато иска, но не допускайте това да надвиши 2 часа, тъй като коластрата осигурява не само необходимите му топлина и енергия, но и антитела, които го предпазват от микробите от околната среда.

Тези антитела се всмукват от червата на агнето и го пазят от микробите, докато организмът му не започне сам да изработва свои антитела.

Освен това майчината коластра съдържа много витамини и протеини както и разхлабващи вещества, помагащи за отделянето на първите изпражнения, които са смолисточерни и излизат, след като агнето започне да се храни.

Коластреният период продължава 5 дни. През това време, ако майката има задоволителна млечност, у агнетата се натрупва достатъчно количество от необходимия им витамин А.

Всичката излишна коластра от овцете майки трябва да се издоява, замразява и да се дава по-късно на агнета, чиито майки нямат достатъчно коластра.

Всичката излишна коластра от овцете майки трябва да се издоява, замразява и по-късно да се дава на агнета, чиито майки нямат достатъчно коластра
Всичката излишна коластра от овцете майки трябва да се издоява, замразява и по-късно да се дава на агнета, чиито майки нямат достатъчно коластра