Контролирайте първото забозаване на агнетата

04 февруари 2019
Домашна ферма / Полезни съвети
6102
Няма снимка
Първата храна на агнето е майчината коластра, която освен че е много хранителна има и незаменими бактерицидни и имунологични свойства
1 2
 

Коластрата е жизненоважна

Облекчете първото забозаване на агнето, като почистите вимето на майка му. Това лесно ще направите, като издоите малко мляко от всяка цицка. Понякога трябва много силно да теглите, за да се появи мляко.

Когато агнето е достатъчно силно да се изправи на крака (за по-силните това става след 10-15 минути след раждането), майка му го насочва с носа си към цицките.

Обикновено агнетата се раждат с инстинкт да търсят цицките - привлича ги миризмата, отделяна от жлеза, разположена във вимето.

Затова не измивайте цицките, защото ще отмиете и тази важна миризма.

Нека агнето само забозае, когато иска, но не допускайте това да надвиши 2 часа, тъй като коластрата осигурява не само необходимите му топлина и енергия, но и антитела, които го предпазват от микробите от околната среда.

Тези антитела се всмукват от червата на агнето и го пазят от микробите, докато организмът му не започне сам да изработва свои антитела.

Освен това майчината коластра съдържа много витамини и протеини както и разхлабващи вещества, помагащи за отделянето на първите изпражнения, които са смолисточерни и излизат, след като агнето започне да се храни.

Коластреният период продължава 5 дни. През това време, ако майката има задоволителна млечност, у агнетата се натрупва достатъчно количество от необходимия им витамин А.

Всичката излишна коластра от овцете майки трябва да се издоява, замразява и да се дава по-късно на агнета, чиито майки нямат достатъчно коластра.

Още от Домашна ферма / Полезни съвети
0

За изкуствено изхранване на агнета в домашни условия можете да си направите следния млекозаместител: в 1 л прясно издоено краве мляко се размесва захарен разтвор от 1 супена лъжица захар,

0

Ако овцата, която не приема агнето си, е първескиня, оправете отношенията им, а не минавайте веднага на изкуствено хранене. Защото: агнето ще расте по-здраво и по-добре с майчино мляко; млякото,

0

Трябва ви само гореща вода Така приготвена може да я смесвате с концентратите, предназначени за птици и свине. Дажбите за свине са до 10 кг на възрастни свине.

0

Бременността при зайкините продължава 28-30 дни, като се раждат от 4 до 8 зайчета. За да определите дали зайкинята е заплодена, можете да направите лесен тест, като използвате мъжки заек.

0

“Вярно ли е, че селедът подобрява яйцеснасянето? От каква възраст, как и в каква доза да го давам? Могат ли да се ядат яйцата, докато го давам?”, пита Величка Фотинова от Сливен.

Последни новини
0

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е значително по-високо от средното за месеца. През нощта и утре през първата половина от деня ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг.

0

Две подписаха, 20 очакват повече от 1 договор Всичките 31 български компании от хранително-вкусовата промишленост, които участваха в тазгодишното издание на международното изложение Gulfood,

0

Контактът с глифозат - най-често срещаното съединение за борба с плевелите и ускоряване на узряването на културите, увеличава риска от лимфоми много повече, отколкото се смяташе преди това,

0

„Веган за милион долара“ (Million Dollar Vegan) е една от най-новите и същевременно иновативни кампании, насочени към някои от основните проблеми на днешното глобално общество.

0

Осигурен е бюджет за проектите от първия прием на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”, получили 33, 34 и 35 точки ранкинг по критериите за подбор (съгласно Наредба №9 от 21.03.2015 г.).

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:

Въпрос изпратен от читател:

Здравейте. Как се създава колонно дръвче?

Отговор:Колонният тип се характеризира с това, че овощното дърво не нараства много, тъй като почти не образува корона. То наподобява палмета, но е много по-компактно и по-слабо разклонено. Ориентировъчно...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изпълнителката Михаела Филева отрече слуховете от последните дни, че има връзка с най-добрия ни тенисист Григор Димитров. Много медии разпространиха новината, че Григор се е разделил с Никол Шерцингер и я заменил именно с българската певица.  "Тъй като през последните няколко дни телефонът ми не спира да звъни,

Станимир Илчев пише речник за чуждиците в езика, Антония Първанова извървя Камино Точно 10 години след излизането им от властта те все още са актуални. Толкова ярки имена влязоха в политиката с царя и партията му НДСВ, че продължават да бъдат търсени и днес. Къде са някои от най-известните лица от царско време?

Италианските власти наложиха глоба на авиокомпаниите "Райънеър" и "Уизеър". Те ще трябва да платят общо 4 милиона евро, съобщава bTV. Причината за това е политиката им за заплащане на ръчния багаж. От 1-ви ноември миналата година насам, той се заплаща, като таксата за чанта стига до 50 лева. Според авиокомпаниите,