Резитбата влияе не само на развитието

03 февруари 2019
Овошки
21213
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

От нея зависи и плододаването на дръвчетата

С резитбата се влияе върху растежа и плододаването на дръвчетата. Затова при силна резитба, особено на млади дръвчета, летораслите нарастват повече и стават по-дълги.

При правилна резитба, която се извършва през невегетационния период, хранителните вещества се запазват в дръвчето. Напролет, след резитбата, те се насочват към пъпките, които са в близост до направените отрези.

Тъй като растежните точки, т.е. пъпките вече са по-малко, в началото на вегетацията растежът на летораслите е по-силен. В зависимост от наличните вода и минерални вещества в почвата, както и при допълнително листно подхранване, растежът на клонките може да се запази сравнително силен.

Определя се и от възрастта на дръвчето

Младите фиданки се режат слабо

Понякога силният растеж е желателен, понякога - не.

При младите овошки, които още не са започнали да дават плодове, силният растеж е естествен. Ако се направи силна резитба, както споменахме, летораслите се удължават прекалено. Тя рефлектира и върху по-малкото залагане или въобще не на плодни пъпки. Така че съветът е младите фиданки да се режат по-слабо. Необходимо е само да се започне оформяне на короната, която продължава около 4-5 години.

При дръвчета, които отскоро плододават, също не е препоръчително да се прави силна резитба. Ако се провокира нарастването на голям прираст, се стига до опадване на част от цветовете, а по-късно и завръзите.

При пълно плододаване на дърветата, те нарастват естествено по-слабо. Ето защо в този период резитбата е много важна, тъй като определя както растежа, така и плододаването.

Без резитба - малко плодове

Когато дръвчетата не се режат, те образуват повече плодове, но те са по-дребни и не проявяват точните характеристики на сорта. Това е и причината някои видове да не дават всяка година плодове.

По-добре е да се греши, отколкото да не се реже

Уменията се натрупват с продължителен опит

Начинаещите овощари не бива да се боят от резитбата на дръвчетата. С нея се заменят стари клонки с млади, които са по-силни и жизнени. Освен това с редуцирането на броя на плодните пъпки, се контролира плододаването. Избягва се обилният цъфтеж, както и образуването на повече завръзи, голяма част от които по-късно опадват. По-малкото завръзи предопределят запазването им и изхранването от дръвчето. Така получените плодове са добре оформени и развиват характеристиките на сорта.

Чрез резитбата количеството плодове от едно дърво, като добив, не е по-малко, но пък плодовете са по-качествени.

Затова напомняме, че е по-добре да се реже с грешки, отколкото дръвчето да не се реже изобщо. 

ДОБРИ ПРАКТИКИ

Резитбата е част от добрите практики при отглеждането на овощните дървета. Те са много важни за новите сортове, за които ако не се полагат достатъчно грижи, само за няколко години загиват.

Лятната резитба цели отслабване на растежа

Прави се в случай на нужда

Лятната резитба цели да се отслаби растежа на дърветата, особено в близост до отрезите. Това отслабване е препоръчително за силнорастящите млади дървета, при които се цели предотвратяване на силния растеж във връхните части на короните и на зесенчване на вътрешността им.

Клончета или клонки, които са прекалено облистени, но и не доставят резервни хранителни вещества към дебелите скелетни части, се премахват. В резултат на това през следващата пролет новите леторасли не получават достатъчно храна и остават с по-малка дължина.

Още от Овошки
0

Изключително разнообразие от видове и сортове могат да намерят овощарите на Международната селскостопанска изложба "Агра", кяето в момента се провежда в Пловдив.

0

Много неприятели при затопляне на времето напускат зимните си скривалища. Те възобновяват развитието си и започват да се хранят. Най-важните неприятели в този момент са листни въшки, молци, бълхи,

0

Зимното пръскане може да се извърши от края на листопада, когато дръвчетата преминава в покой до преди набъбване на пъпките, т. е. преди възобновяване на вегетацията им.

0

Подобрената етажна корона се формира с един централен клон (водач) и 5-6 скелетни клона. Избират се три клона за формиране на първия етаж, който стои на 100-130 см от почвената повърхност.

0

От значение е зимното пръскане да се направи много добре, за да може максимално да се ограничи по-нататъшното развитие на вредителите. Разбира се, няма как с това пръскане да се реши тотално

Последни новини
0

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е значително по-високо от средното за месеца. През нощта и утре през първата половина от деня ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг.

0

Две подписаха, 20 очакват повече от 1 договор Всичките 31 български компании от хранително-вкусовата промишленост, които участваха в тазгодишното издание на международното изложение Gulfood,

0

Контактът с глифозат - най-често срещаното съединение за борба с плевелите и ускоряване на узряването на културите, увеличава риска от лимфоми много повече, отколкото се смяташе преди това,

0

„Веган за милион долара“ (Million Dollar Vegan) е една от най-новите и същевременно иновативни кампании, насочени към някои от основните проблеми на днешното глобално общество.

0

Осигурен е бюджет за проектите от първия прием на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”, получили 33, 34 и 35 точки ранкинг по критериите за подбор (съгласно Наредба №9 от 21.03.2015 г.).

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:

Въпрос изпратен от читател:

Здравейте. Как се създава колонно дръвче?

Отговор:Колонният тип се характеризира с това, че овощното дърво не нараства много, тъй като почти не образува корона. То наподобява палмета, но е много по-компактно и по-слабо разклонено. Ориентировъчно...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изпълнителката Михаела Филева отрече слуховете от последните дни, че има връзка с най-добрия ни тенисист Григор Димитров. Много медии разпространиха новината, че Григор се е разделил с Никол Шерцингер и я заменил именно с българската певица.  "Тъй като през последните няколко дни телефонът ми не спира да звъни,

Станимир Илчев пише речник за чуждиците в езика, Антония Първанова извървя Камино Точно 10 години след излизането им от властта те все още са актуални. Толкова ярки имена влязоха в политиката с царя и партията му НДСВ, че продължават да бъдат търсени и днес. Къде са някои от най-известните лица от царско време?

Италианските власти наложиха глоба на авиокомпаниите "Райънеър" и "Уизеър". Те ще трябва да платят общо 4 милиона евро, съобщава bTV. Причината за това е политиката им за заплащане на ръчния багаж. От 1-ви ноември миналата година насам, той се заплаща, като таксата за чанта стига до 50 лева. Според авиокомпаниите,