Резитбата влияе не само на развитието

03 февруари 2019
Овошки
23985
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

От нея зависи и плододаването на дръвчетата

С резитбата се влияе върху растежа и плододаването на дръвчетата. Затова при силна резитба, особено на млади дръвчета, летораслите нарастват повече и стават по-дълги.

При правилна резитба, която се извършва през невегетационния период, хранителните вещества се запазват в дръвчето. Напролет, след резитбата, те се насочват към пъпките, които са в близост до направените отрези.

Тъй като растежните точки, т.е. пъпките вече са по-малко, в началото на вегетацията растежът на летораслите е по-силен. В зависимост от наличните вода и минерални вещества в почвата, както и при допълнително листно подхранване, растежът на клонките може да се запази сравнително силен.

Определя се и от възрастта на дръвчето

Младите фиданки се режат слабо

Понякога силният растеж е желателен, понякога - не.

При младите овошки, които още не са започнали да дават плодове, силният растеж е естествен. Ако се направи силна резитба, както споменахме, летораслите се удължават прекалено. Тя рефлектира и върху по-малкото залагане или въобще не на плодни пъпки. Така че съветът е младите фиданки да се режат по-слабо. Необходимо е само да се започне оформяне на короната, която продължава около 4-5 години.

При дръвчета, които отскоро плододават, също не е препоръчително да се прави силна резитба. Ако се провокира нарастването на голям прираст, се стига до опадване на част от цветовете, а по-късно и завръзите.

При пълно плододаване на дърветата, те нарастват естествено по-слабо. Ето защо в този период резитбата е много важна, тъй като определя както растежа, така и плододаването.

Без резитба - малко плодове

Когато дръвчетата не се режат, те образуват повече плодове, но те са по-дребни и не проявяват точните характеристики на сорта. Това е и причината някои видове да не дават всяка година плодове.

По-добре е да се греши, отколкото да не се реже

Уменията се натрупват с продължителен опит

Начинаещите овощари не бива да се боят от резитбата на дръвчетата. С нея се заменят стари клонки с млади, които са по-силни и жизнени. Освен това с редуцирането на броя на плодните пъпки, се контролира плододаването. Избягва се обилният цъфтеж, както и образуването на повече завръзи, голяма част от които по-късно опадват. По-малкото завръзи предопределят запазването им и изхранването от дръвчето. Така получените плодове са добре оформени и развиват характеристиките на сорта.

Чрез резитбата количеството плодове от едно дърво, като добив, не е по-малко, но пък плодовете са по-качествени.

Затова напомняме, че е по-добре да се реже с грешки, отколкото дръвчето да не се реже изобщо. 

ДОБРИ ПРАКТИКИ

Резитбата е част от добрите практики при отглеждането на овощните дървета. Те са много важни за новите сортове, за които ако не се полагат достатъчно грижи, само за няколко години загиват.

Лятната резитба цели отслабване на растежа

Прави се в случай на нужда

Лятната резитба цели да се отслаби растежа на дърветата, особено в близост до отрезите. Това отслабване е препоръчително за силнорастящите млади дървета, при които се цели предотвратяване на силния растеж във връхните части на короните и на зесенчване на вътрешността им.

Клончета или клонки, които са прекалено облистени, но и не доставят резервни хранителни вещества към дебелите скелетни части, се премахват. В резултат на това през следващата пролет новите леторасли не получават достатъчно храна и остават с по-малка дължина.

Още от Овошки
0

Най-често в любителските градини овощните дръвчета се присаждат на спяща пъпка. Операцията се извършва през лятото – от средата на юли до септември. Може да се прави както на семенни,

0

През вегетацията храстовидните сортове къпини образуват множество издънки. Някои от тях са излишни, затова трябва да се отстранят. Така че и на къпините се прави лятна резитба.

0

През лятото е препоръчително да се премахнат всички лакомци, които са се развили на неподходящи места и така или иначе няма да се използват за оформяне на короната.

0

Вирусните болести не се лекуват, при тях е необходимо да се вземат превантивни мерки. При болестта шарката по сливата, трябва да се води борба с листните въшки, които са приносители на болестта.

0

Шарка по сливата се причинява от вирус, а болестта е една от най-опасните за този овощен вид. По листата се забелязват бледозелените, пръстеновидни, разпръснати петна.

Последни новини
0

Това се определя по няколко начина, обяснява на пчеларите с по-малък опит ст. н. с. Боян Първулов 1. По поведението на пчелите, те са скупчени на прилетната дъска и трепкат неспокойно с крилцата си.

0

Необичайно голяма за региона на Смолян манатарка с тегло 1 кг 800 г е открита от гъбар в Пампорово, съобщи БТА. Гъбата рекордьор с диаметър 84 см е находка на гъбаря Лъчезар Митковски.

0

Дивото прасе, отстреляно в района на Априлци, е единственият случай на африканската чума по свинете в област Ловеч засега. Днес месото от него е загробено.

0

Френска група за защита на правата на животните успява да  заснеме видео, на което  се виждат живи крави, чиито хълбоци са перфорирани и са с "отвори" в стомаха с цел проучване на храносмилането им,

0

Към момента има констатирани 33 огнища на африканска чума при домашни свине. Това каза д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

25-ият филм за Джеймс Бонд ще е озаглавен "Няма време да умра", съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА. Продуцентите уточниха, че филмът ще се появи по екраните във Великобритания на 3 април следващата година и в САЩ на 8 април. В новия филм на режисьора Кари Фукунага ролята на шпионина на Нейно Величество отново се изпълнява от

7 фирми и консорциуми със заявления за стратегически акционери в проектната компания 13 компании са подали заявление за интерес към проекта за АЕЦ “Белене”, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова във вторник заедно с шефа на БЕХ Жаклен Коен и на НЕК Иван Йончев. 7 от заявленията са за стратегически инвеститор,

Ководещата на Гала в предаването “На кафе” посрещна новата си житейска година в Италия. Тя публикува в профила си във фейсбук красиви снимки от там, а под фотосите написа: “Не мечтая за материални неща - къща, кола, скъпи вещи. Имам си всичко - здрава съм и семейството ми е! Благодаря. Повече не ми е нужно!