Резитбата влияе не само на развитието

03 февруари 2019
Овошки
22473
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

От нея зависи и плододаването на дръвчетата

С резитбата се влияе върху растежа и плододаването на дръвчетата. Затова при силна резитба, особено на млади дръвчета, летораслите нарастват повече и стават по-дълги.

При правилна резитба, която се извършва през невегетационния период, хранителните вещества се запазват в дръвчето. Напролет, след резитбата, те се насочват към пъпките, които са в близост до направените отрези.

Тъй като растежните точки, т.е. пъпките вече са по-малко, в началото на вегетацията растежът на летораслите е по-силен. В зависимост от наличните вода и минерални вещества в почвата, както и при допълнително листно подхранване, растежът на клонките може да се запази сравнително силен.

Определя се и от възрастта на дръвчето

Младите фиданки се режат слабо

Понякога силният растеж е желателен, понякога - не.

При младите овошки, които още не са започнали да дават плодове, силният растеж е естествен. Ако се направи силна резитба, както споменахме, летораслите се удължават прекалено. Тя рефлектира и върху по-малкото залагане или въобще не на плодни пъпки. Така че съветът е младите фиданки да се режат по-слабо. Необходимо е само да се започне оформяне на короната, която продължава около 4-5 години.

При дръвчета, които отскоро плододават, също не е препоръчително да се прави силна резитба. Ако се провокира нарастването на голям прираст, се стига до опадване на част от цветовете, а по-късно и завръзите.

При пълно плододаване на дърветата, те нарастват естествено по-слабо. Ето защо в този период резитбата е много важна, тъй като определя както растежа, така и плододаването.

Без резитба - малко плодове

Когато дръвчетата не се режат, те образуват повече плодове, но те са по-дребни и не проявяват точните характеристики на сорта. Това е и причината някои видове да не дават всяка година плодове.

По-добре е да се греши, отколкото да не се реже

Уменията се натрупват с продължителен опит

Начинаещите овощари не бива да се боят от резитбата на дръвчетата. С нея се заменят стари клонки с млади, които са по-силни и жизнени. Освен това с редуцирането на броя на плодните пъпки, се контролира плододаването. Избягва се обилният цъфтеж, както и образуването на повече завръзи, голяма част от които по-късно опадват. По-малкото завръзи предопределят запазването им и изхранването от дръвчето. Така получените плодове са добре оформени и развиват характеристиките на сорта.

Чрез резитбата количеството плодове от едно дърво, като добив, не е по-малко, но пък плодовете са по-качествени.

Затова напомняме, че е по-добре да се реже с грешки, отколкото дръвчето да не се реже изобщо. 

ДОБРИ ПРАКТИКИ

Резитбата е част от добрите практики при отглеждането на овощните дървета. Те са много важни за новите сортове, за които ако не се полагат достатъчно грижи, само за няколко години загиват.

Лятната резитба цели отслабване на растежа

Прави се в случай на нужда

Лятната резитба цели да се отслаби растежа на дърветата, особено в близост до отрезите. Това отслабване е препоръчително за силнорастящите млади дървета, при които се цели предотвратяване на силния растеж във връхните части на короните и на зесенчване на вътрешността им.

Клончета или клонки, които са прекалено облистени, но и не доставят резервни хранителни вещества към дебелите скелетни части, се премахват. В резултат на това през следващата пролет новите леторасли не получават достатъчно храна и остават с по-малка дължина.

Още от Овошки
0

Орехът може да се отглежда навсякъде у нас. Ореховите дървета достигат на височина до 15-20 м и дебелина на ствола до 150 см. Какво трябва да знаете: Плодните пъпки са прости (цветни,

0

Ако елементът липсва, растежът им спира Калцият е химичен елемент, който е от изключително значение за овощните дръвчета. При него има една особеност, която не се знае от начинаещите овощари.

0

В края на април – началото на май при средноранните и късните сортове череши започва да вреди черешовата муха. Първото третиране срещу този неприятел трябва да се извърши когато плодовете започнат

0

Черният полиетилен се използва и за любителските градини През пролетта е подходящо време да засадите нова ягодов леха. Това може да стане директно върху почвената повърхност,

0

Ако искате овощните дръвчета да образуват повече плодни пъпки, трябва да ги стимулирате като им осигурите елемента бор. За целта трябва да се приготви работен разтвор.

Последни новини
0

Първата причина - ще изразходвате големи количества мед за отглеждането им. Защото един търтей изяжда храна колкото за три пчели. Освен това при отглеждането на търтеи се ангажира значителна част от

0

Пчелите, които живеят на покрива на Нотр Дам, са живи и жужат, след като оцеляха в опустошителния огън, който избухна в катедралата миналия понеделник.

0

Да има специален зам - министър на земеделието, който да отговаря за секторите зеленчуци плодове и биологично производство. Както и да се направи преструктуриране на дирекцията в МЗХГ,

0

European Organic Congress 2019 ще се състои за 13-и пореден път, като този път ще е в румънската столица от 20 до 22 юни.  Темата на тазгодишното издание е Как се подобрява биологичното земеделие

0

За да го избегнете, не я заплождайте преждевременно Половата зрялост при говедата настъпва между 6 и 9-месечна възраст в зависимост от породата и условията на хранене и гледане.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

У нас я наричат млечка и често я смятат за бурен Еуфорбията играе най-добрата поддържаща роля във всяка градинска композиция. Подхожда си с почти всички цветя и е основа за всяка добра композиция. Определено е пренебрегвана в нашите градини. Някои я смятат за бурен, а определението за бурен е ясно - растение, което не си е на мястото,

- Отърва най-тежката присъда заради самопризнанията и съкратеното съдебно следствие - Много съжалявам, искам да върна времето назад, но не мога, бяха последните му думи - След смъртта на майка си малката София станала недоверчива към непознати, имала изблици на агресия и посещавала психолог 30 години затвор получи убиецът на журналистката

За пореден сексскандал в английския футбол разкри таблоидът “Сън”. Играчи от Висшата лига и Чемпиъншип (II ниво на футбола на Острова) унижават жени, за да трупат точки по специална схема и да се съревновават в създадена за целта група в WhatsApp. Например в перверзната игра 200 т. се заработват, ако удариш или наплюеш нищо неподозиращата си