Сухарите: Допълнително лакомство за зайците

01 февруари 2019
Домашна ферма
12213
Няма снимка
Не използвайте хляба за основно хранене на зайците си
1 2 3 4
 

На зайците не трябва да се дават черен и ръжен хляб

Зайците не трябва да ядат пресен хляб. Най-добре е да го нарежете на парчета от 1-1,5 см и да го изсушите във фурната. Но и сухарите трябва да се ползват само като допълнително лакомство.

Стомашните мускули на зайците са слаби, което не им позволява да преработват много храна наведнъж. Затова те трябва да се хранят често и на малки порции. След изяждане на хлебни продукти зайците изпитват силна жажда затова трябва редовно да следите наличието и качеството на водата им за пиене.

Какво друго трябва да знаете при изхранването на хляб на зайците?

В храната на зайците не трябва да присъства черен или ръжен хляб, тъй като това ще предизвика ферментация.

Също така не изхранвайте и пресен хляб. Той лошо се преработва, влошава храносмилането и предизвиква силно газообразуване.

Не давайте на зайците си и кифли или бисквити. Изключение правят само овесените бисквити.

Опитни зайцевъди препоръчват с профилактична цел изхранваните сухари да се натрият с чесън

Ако зайците ги харесат, такава профилактика може да правите веднъж седмично.

И тъй като хлябът е хигроскопичен, трябва да внимавате в клетката и хранилката да не се натрупват хлебни остатъци. Те ще се развалят и може да станат причина за отравяне на животните.

Изхранваните количества хляб зависят от теглото на заека (10 г хляб на 1 кг тегло). Ако хлябът е започнал да се разваля, не го давайте на зайците, дори ида зрежете плесенясалите места, защото невидимите с просто око бактерии може да са останали и да попаднат в храносмилателния тракт на животните. Най-добре е хлябът да се изхранва от ръка извън хранилката. Това ще направи животните питомни и те няма да се боят от хората.

Още от Домашна ферма
0

Смяната на перата може да продължи 3 месеца Ако нямате опит в отглеждането на кокошки, не бива да се тревожите. ова е естествен процес на обновяване на перушината.

0

Въпреки че вече всеки стопанин има нужда от помощник Дневната дажба на магарето трябва да бъде: * сено (ливадно) - 2-3 кг; * слама/царевичак (ситно нарязани) - 1-2 кг; * концентриран фураж - 0,

0

Дрождираните фуражи се смесват със смлени брашнести фуражи до пръхкавост За дрождиране се използват самостоятелно или смесени: * смлени зърнени храни; * трици и * сварени картофи.

0

Давайте краве мляко на малки дози 3-4 пъти дневно Ако млечността на свинята майка е недостатъчна, първата ви задача е да подхраните прасенцата. Много често от 10-15-ия ден на бозаещите прасета вече

0

Осигурете просторна клетка за зайците великани Размерът на клетката за зайците великани зависи от възрастовата категория на животното но най-важното е да е достатъчно просторна.

Последни новини
0

Това се определя по няколко начина, обяснява на пчеларите с по-малък опит ст. н. с. Боян Първулов 1. По поведението на пчелите, те са скупчени на прилетната дъска и трепкат неспокойно с крилцата си.

0

Необичайно голяма за региона на Смолян манатарка с тегло 1 кг 800 г е открита от гъбар в Пампорово, съобщи БТА. Гъбата рекордьор с диаметър 84 см е находка на гъбаря Лъчезар Митковски.

0

Дивото прасе, отстреляно в района на Априлци, е единственият случай на африканската чума по свинете в област Ловеч засега. Днес месото от него е загробено.

0

Френска група за защита на правата на животните успява да  заснеме видео, на което  се виждат живи крави, чиито хълбоци са перфорирани и са с "отвори" в стомаха с цел проучване на храносмилането им,

0

Към момента има констатирани 33 огнища на африканска чума при домашни свине. Това каза д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

25-ият филм за Джеймс Бонд ще е озаглавен "Няма време да умра", съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА. Продуцентите уточниха, че филмът ще се появи по екраните във Великобритания на 3 април следващата година и в САЩ на 8 април. В новия филм на режисьора Кари Фукунага ролята на шпионина на Нейно Величество отново се изпълнява от

7 фирми и консорциуми със заявления за стратегически акционери в проектната компания 13 компании са подали заявление за интерес към проекта за АЕЦ “Белене”, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова във вторник заедно с шефа на БЕХ Жаклен Коен и на НЕК Иван Йончев. 7 от заявленията са за стратегически инвеститор,

Ководещата на Гала в предаването “На кафе” посрещна новата си житейска година в Италия. Тя публикува в профила си във фейсбук красиви снимки от там, а под фотосите написа: “Не мечтая за материални неща - къща, кола, скъпи вещи. Имам си всичко - здрава съм и семейството ми е! Благодаря. Повече не ми е нужно!