Методи за засяване на семена

01 февруари 2019
Цветя
57897
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Отглеждането на едно растение от семенце е истинско малко чудо.

Можете да се уверите в ефекта му, ако ангажирате и децата с тази дейност. Засяването на семена, обаче е пипкава работа и изисква много търпение, грижи и постоянство. Методи на засяване има много.

И всеки градинар е напаснал техниката си спрямо условията си. Но не всеки се замисля как да оптимизира мястото, как да улесни покълването и доотглеждането на семеначетата.

Направете си тест за кълняемост

Важно е да спазвате сроковете

Засяването на семена за цветя не се различава много от това при зеленчуците и подправките. Семената на културните растения трябва да отговарят на някои изисквания. Основните от тях са кълняемост, кълняема енергия, чистота, автентичност, жизнеспособност и др.

Не винаги обаче всички семенца в пакетчето са способни да покълнат. Два са тестовете за кълняемост, които можете да приложите в домашни условия.

При единия семената се поставят в съд с вода. Способните да покълнат ще паднат на дъното след известно време. Онези, които плуват на повърхността, трябва да изхвърлите.

При втория тест е нужно да подредите известен брой семенца (най-често 10 или 100) върху влажна материя. Когато поемат достатъчно вода, те ще покълнат, а съотношението между покълналите и тези, които не са, се представя като процент.

Имайте предвид, че развитите семеначета трябва да засадите скоро или да изхвърлите. Затова съобразете периода на засяване и този за засаждане на постоянно място, за да не мъчите излишно младите растения.

Осигурете доосветяване

Хигиената и обеззаряването са задължителни

Ранното засяване на семена при повечето растения е рисково. Има опасност от изтегляне на семеначетата поради липса на достатъчно светлина. Затова се препоръчва доосветяване.

Основна роля играе и температурата в помещението. Тя може да забави/ускори покълването или да допринесе за развитието на болести по разсада.

Сеченето е най-големият бич на семеначетата. За да го избегнете, подходете отговорно и обеззаразете всичко, което ще има допир до младите растения. Ако използвате субстрат, то изберете качествен. Ако фракцията е едра, пресейте го.

Старайте се да поддържате относително постоянна влажност и температура до покълването. След него намалете температурата и започнете да доосветявате.

6 често допускани грешки

Неподходящ срок засяване;

Неподходящ почвен субстрат;

Неправилен воден режим;

Недостатъчно светлина;

Прекалено дълбоко засяване на семената;

Засяване без отбелязване на вида и сорта.

Как да се подготвите за пролетта отсега

Градинарите днес са много улеснени що се отнася до съдове и материали за семена. Първо се появиха плитки табли-рамки, после с отделни гнезда за всяко семенце, а сега и торфени таблетки и разградими саксийки, както и ленти със семена.

Но не забравяйте, че всеки комерсиален продукт може да се направи от подръчни материали. Ето и примери:

Мини парник от бутилка

Табла за слято засяване може да бъде картонената кутия от сок, например. Изрежете една от страните й и направете дренажни отвори на срещуположната. Лесно и бързо!

На същия принцип можете да използвате пластмасова бутилка. Бонусът от нея е, че можете да я превърнете в индивидуален парник, както е показано на снимката.

Едрите семена - в кора за яйца

Вместо пластмасовата форма за засяване можете да използвате кора за яйца. Хубаво е да е хартиена, защото ще можете да нарежете отделните гнезда и да засадите растенията заедно с тях. Така няма да нарушите кореновата система, а хартията ще се разгради в почвата. Кората може да се постави в плик, за да е по-висока влажността. Растения с едри семена като лупината и латинката са подходящи за тази хитринка.

Ленти със семена и за цветята

Повечето семена за цветя са дребни и тъмни и трудно се различават в почвата. Някои нямат нужда от покриване при засяването. При слят посев се пикират трудно, а ако е и гъст, доста от растенията може да пропаднат. Целият процес на засяване отнема много време в момент, когато всичко "крещи" за работа. Лентите ще улеснят всички тези неприятности и ще ускорят процеса.

Освен това можете да ги подготвите още утре и то на топло. Необходими са ви хартиени ленти (вестник, кухненска или тоалетна хартия), домашно лепило от брашно и вода и място където да прострете лентите, за да изсъхнат. Не забравяйте да спазвате изискванията на растенията за разстоянията на засяване и, естествено, да запишете какви семенца сте строили като войници в редици в лентата.

Накрая навивате лентата на руло и я съхранявате до първия удобен момент за работа навън. Тогава, както се опъва червен килим за знаменитости и кралски особи, опънете лентата на желаното място. Цветя, които можете да отглетате по този начин, са калдъръмчета, теменужки, цинии, тагетес, винка, газания, лаватера и много други. 

Когато нямате много място

Красивата тераса с много цветя и срещу малко вложения е възможна и в малките апартаменти. Да, знаем, че мястото за направа на разсад е ограничено, но с малко изобретателност и много желание ще се получи.

Направете си "рулца" подобно на лентите със семена. Мармаладът обаче ще бъде торфен субстрат, а семенцата ще са на гъстичко. Долният край на лентата се загъва навътре, за да не изпада субстрат, а след навиване рулото се пристяга с ластиче или конец. 3-6

Няколко рулца се подреждат изправени в плосък съд и се поддържат влажни. Семенцата ще покълнат, а когато дойде време за засаждане само трябва да развиете рулото и да пикирате. Лесно е!

На същия принцип можете да използвате и стари книги или списания и то не еднократно.

Още от Цветя
0

На Цветница окичваме на входната врата венче от върбова клонка. Традицията повелява, че осветеното клонче предпазва дома от болести и зло. Вярва се, че тя внася здраве,

0

Здравейте! Имам магнолия от 2 години. Отглеждам я в саксия на слънчев балкон. Подхранвам я с тор за цъфтящи и много се старая да е доволна, но тя не иска да разцъфти, откакто е при мен.

0

Здравейте! Наскоро се сдобих с къща в почти изоставено българско село. Ще отглеждам чиста храна, а искам да си направя и малък пчелин. Колебая се какви растения да засадя около кошерите,

0

Семейство бобови отново ни изумява В него е поместено малкото подсемейство Мимози, а едно растение от представителите му е особено интересно. Тя е нежна и срамежлива.

0

За трета поредна година ще се проведе любителски курс по билкарство от 11 май до 6 юни 2019 г. в София. Времето на провеждане е съобразено с периода на активния цъфтеж на лечебните растения – през

Последни новини
0

Първата причина - ще изразходвате големи количества мед за отглеждането им. Защото един търтей изяжда храна колкото за три пчели. Освен това при отглеждането на търтеи се ангажира значителна част от

0

Орехът може да се отглежда навсякъде у нас. Ореховите дървета достигат на височина до 15-20 м и дебелина на ствола до 150 см. Какво трябва да знаете: Плодните пъпки са прости (цветни,

0

Пчелите, които живеят на покрива на Нотр Дам, са живи и жужат, след като оцеляха в опустошителния огън, който избухна в катедралата миналия понеделник.

0

Да има специален зам - министър на земеделието, който да отговаря за секторите зеленчуци плодове и биологично производство. Както и да се направи преструктуриране на дирекцията в МЗХГ,

0

European Organic Congress 2019 ще се състои за 13-и пореден път, като този път ще е в румънската столица от 20 до 22 юни.  Темата на тазгодишното издание е Как се подобрява биологичното земеделие

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

- Отърва най-тежката присъда заради самопризнанията и съкратеното съдебно следствие - Много съжалявам, искам да върна времето назад, но не мога, бяха последните му думи - След смъртта на майка си малката София станала недоверчива към непознати, имала изблици на агресия и посещавала психолог 30 години затвор получи убиецът на журналистката

За пореден сексскандал в английския футбол разкри таблоидът “Сън”. Играчи от Висшата лига и Чемпиъншип (II ниво на футбола на Острова) унижават жени, за да трупат точки по специална схема и да се съревновават в създадена за целта група в WhatsApp. Например в перверзната игра 200 т. се заработват, ако удариш или наплюеш нищо неподозиращата си

Зарибяват “мулетата” с обещание, че след време “ще потекат реки от пари” Последният заловен шофьор нямал опит в международните превози - пред съда признава, че е карал тир не повече от 25 км, а преди да го заловят, за 3 дни изминал 2100 км Криза за канабис се усеща в страната, а дилърите започнаха да се преориентират към внос от чужбина.