Методи за засяване на семена

01 февруари 2019
Цветя
63666
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Отглеждането на едно растение от семенце е истинско малко чудо.

Можете да се уверите в ефекта му, ако ангажирате и децата с тази дейност. Засяването на семена, обаче е пипкава работа и изисква много търпение, грижи и постоянство. Методи на засяване има много.

И всеки градинар е напаснал техниката си спрямо условията си. Но не всеки се замисля как да оптимизира мястото, как да улесни покълването и доотглеждането на семеначетата.

Направете си тест за кълняемост

Важно е да спазвате сроковете

Засяването на семена за цветя не се различава много от това при зеленчуците и подправките. Семената на културните растения трябва да отговарят на някои изисквания. Основните от тях са кълняемост, кълняема енергия, чистота, автентичност, жизнеспособност и др.

Не винаги обаче всички семенца в пакетчето са способни да покълнат. Два са тестовете за кълняемост, които можете да приложите в домашни условия.

При единия семената се поставят в съд с вода. Способните да покълнат ще паднат на дъното след известно време. Онези, които плуват на повърхността, трябва да изхвърлите.

При втория тест е нужно да подредите известен брой семенца (най-често 10 или 100) върху влажна материя. Когато поемат достатъчно вода, те ще покълнат, а съотношението между покълналите и тези, които не са, се представя като процент.

Имайте предвид, че развитите семеначета трябва да засадите скоро или да изхвърлите. Затова съобразете периода на засяване и този за засаждане на постоянно място, за да не мъчите излишно младите растения.

Осигурете доосветяване

Хигиената и обеззаряването са задължителни

Ранното засяване на семена при повечето растения е рисково. Има опасност от изтегляне на семеначетата поради липса на достатъчно светлина. Затова се препоръчва доосветяване.

Основна роля играе и температурата в помещението. Тя може да забави/ускори покълването или да допринесе за развитието на болести по разсада.

Сеченето е най-големият бич на семеначетата. За да го избегнете, подходете отговорно и обеззаразете всичко, което ще има допир до младите растения. Ако използвате субстрат, то изберете качествен. Ако фракцията е едра, пресейте го.

Старайте се да поддържате относително постоянна влажност и температура до покълването. След него намалете температурата и започнете да доосветявате.

6 често допускани грешки

Неподходящ срок засяване;

Неподходящ почвен субстрат;

Неправилен воден режим;

Недостатъчно светлина;

Прекалено дълбоко засяване на семената;

Засяване без отбелязване на вида и сорта.

Как да се подготвите за пролетта отсега

Градинарите днес са много улеснени що се отнася до съдове и материали за семена. Първо се появиха плитки табли-рамки, после с отделни гнезда за всяко семенце, а сега и торфени таблетки и разградими саксийки, както и ленти със семена.

Но не забравяйте, че всеки комерсиален продукт може да се направи от подръчни материали. Ето и примери:

Мини парник от бутилка

Табла за слято засяване може да бъде картонената кутия от сок, например. Изрежете една от страните й и направете дренажни отвори на срещуположната. Лесно и бързо!

На същия принцип можете да използвате пластмасова бутилка. Бонусът от нея е, че можете да я превърнете в индивидуален парник, както е показано на снимката.

Едрите семена - в кора за яйца

Вместо пластмасовата форма за засяване можете да използвате кора за яйца. Хубаво е да е хартиена, защото ще можете да нарежете отделните гнезда и да засадите растенията заедно с тях. Така няма да нарушите кореновата система, а хартията ще се разгради в почвата. Кората може да се постави в плик, за да е по-висока влажността. Растения с едри семена като лупината и латинката са подходящи за тази хитринка.

Ленти със семена и за цветята

Повечето семена за цветя са дребни и тъмни и трудно се различават в почвата. Някои нямат нужда от покриване при засяването. При слят посев се пикират трудно, а ако е и гъст, доста от растенията може да пропаднат. Целият процес на засяване отнема много време в момент, когато всичко "крещи" за работа. Лентите ще улеснят всички тези неприятности и ще ускорят процеса.

Освен това можете да ги подготвите още утре и то на топло. Необходими са ви хартиени ленти (вестник, кухненска или тоалетна хартия), домашно лепило от брашно и вода и място където да прострете лентите, за да изсъхнат. Не забравяйте да спазвате изискванията на растенията за разстоянията на засяване и, естествено, да запишете какви семенца сте строили като войници в редици в лентата.

Накрая навивате лентата на руло и я съхранявате до първия удобен момент за работа навън. Тогава, както се опъва червен килим за знаменитости и кралски особи, опънете лентата на желаното място. Цветя, които можете да отглетате по този начин, са калдъръмчета, теменужки, цинии, тагетес, винка, газания, лаватера и много други. 

Когато нямате много място

Красивата тераса с много цветя и срещу малко вложения е възможна и в малките апартаменти. Да, знаем, че мястото за направа на разсад е ограничено, но с малко изобретателност и много желание ще се получи.

Направете си "рулца" подобно на лентите със семена. Мармаладът обаче ще бъде торфен субстрат, а семенцата ще са на гъстичко. Долният край на лентата се загъва навътре, за да не изпада субстрат, а след навиване рулото се пристяга с ластиче или конец. 3-6

Няколко рулца се подреждат изправени в плосък съд и се поддържат влажни. Семенцата ще покълнат, а когато дойде време за засаждане само трябва да развиете рулото и да пикирате. Лесно е!

На същия принцип можете да използвате и стари книги или списания и то не еднократно.

Още от Цветя
0

Има опасност да се самозасее Нигелата не обича да я местят. Затова, ако решите да засявате семена, направете го директно. Периодът на засяване е изключително разтегнат.

0

Семената се събират сега Полезната и красива нигела може да се срещне в цялата страна. Нигелата е и чудесна подправка. Семената й се използват в кулинарните шедьоври в Индия, Средния Изток,

0

Здравейте! Нещо ми яде розите. Моля помогнете! - Ади Василева от Пловдив. Виновникът е пчела, колкото и чудно да звучи. Листогризещи пчели (Megachile spp.) или т.нар.

0

Лечебните качества са безброй В семената на нигелата, т.нар. черен кимион, се съдържат над 100 вещества, от които мастни киселини, етерични масла, протеини, витамини, минерали, сапонини,

0

Запазва се свежа за седмица във вода В рода Нигела има само 18 вида, но всички са с доста нестандартна визия. Нигелата е много подходяща за извънградски къщи, а цъфтежът й продължава цяло лято.

Последни новини
0

Това се определя по няколко начина, обяснява на пчеларите с по-малък опит ст. н. с. Боян Първулов 1. По поведението на пчелите, те са скупчени на прилетната дъска и трепкат неспокойно с крилцата си.

0

Необичайно голяма за региона на Смолян манатарка с тегло 1 кг 800 г е открита от гъбар в Пампорово, съобщи БТА. Гъбата рекордьор с диаметър 84 см е находка на гъбаря Лъчезар Митковски.

0

Дивото прасе, отстреляно в района на Априлци, е единственият случай на африканската чума по свинете в област Ловеч засега. Днес месото от него е загробено.

0

Френска група за защита на правата на животните успява да  заснеме видео, на което  се виждат живи крави, чиито хълбоци са перфорирани и са с "отвори" в стомаха с цел проучване на храносмилането им,

0

Към момента има констатирани 33 огнища на африканска чума при домашни свине. Това каза д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

7 фирми и консорциуми със заявления за стратегически акционери в проектната компания 13 компании са подали заявление за интерес към проекта за АЕЦ “Белене”, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова във вторник заедно с шефа на БЕХ Жаклен Коен и на НЕК Иван Йончев. 7 от заявленията са за стратегически инвеститор,

Ководещата на Гала в предаването “На кафе” посрещна новата си житейска година в Италия. Тя публикува в профила си във фейсбук красиви снимки от там, а под фотосите написа: “Не мечтая за материални неща - къща, кола, скъпи вещи. Имам си всичко - здрава съм и семейството ми е! Благодаря. Повече не ми е нужно!

Диригентът Григор Паликаров е новият носител на наградата “Емил Чакъров”, която се връчва по време на едноименните Бургаски музикални празници. Отличието носи името на световноизвестния български диригент - маестро Емил Чакъров, и се връчва вече за девета година. Наградата ще бъде поднесена официално днес от 20.