Методи за засяване на семена

01 февруари 2019
Цветя
53550
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Отглеждането на едно растение от семенце е истинско малко чудо.

Можете да се уверите в ефекта му, ако ангажирате и децата с тази дейност. Засяването на семена, обаче е пипкава работа и изисква много търпение, грижи и постоянство. Методи на засяване има много.

И всеки градинар е напаснал техниката си спрямо условията си. Но не всеки се замисля как да оптимизира мястото, как да улесни покълването и доотглеждането на семеначетата.

Направете си тест за кълняемост

Важно е да спазвате сроковете

Засяването на семена за цветя не се различава много от това при зеленчуците и подправките. Семената на културните растения трябва да отговарят на някои изисквания. Основните от тях са кълняемост, кълняема енергия, чистота, автентичност, жизнеспособност и др.

Не винаги обаче всички семенца в пакетчето са способни да покълнат. Два са тестовете за кълняемост, които можете да приложите в домашни условия.

При единия семената се поставят в съд с вода. Способните да покълнат ще паднат на дъното след известно време. Онези, които плуват на повърхността, трябва да изхвърлите.

При втория тест е нужно да подредите известен брой семенца (най-често 10 или 100) върху влажна материя. Когато поемат достатъчно вода, те ще покълнат, а съотношението между покълналите и тези, които не са, се представя като процент.

Имайте предвид, че развитите семеначета трябва да засадите скоро или да изхвърлите. Затова съобразете периода на засяване и този за засаждане на постоянно място, за да не мъчите излишно младите растения.

Осигурете доосветяване

Хигиената и обеззаряването са задължителни

Ранното засяване на семена при повечето растения е рисково. Има опасност от изтегляне на семеначетата поради липса на достатъчно светлина. Затова се препоръчва доосветяване.

Основна роля играе и температурата в помещението. Тя може да забави/ускори покълването или да допринесе за развитието на болести по разсада.

Сеченето е най-големият бич на семеначетата. За да го избегнете, подходете отговорно и обеззаразете всичко, което ще има допир до младите растения. Ако използвате субстрат, то изберете качествен. Ако фракцията е едра, пресейте го.

Старайте се да поддържате относително постоянна влажност и температура до покълването. След него намалете температурата и започнете да доосветявате.

6 често допускани грешки

Неподходящ срок засяване;

Неподходящ почвен субстрат;

Неправилен воден режим;

Недостатъчно светлина;

Прекалено дълбоко засяване на семената;

Засяване без отбелязване на вида и сорта.

Как да се подготвите за пролетта отсега

Градинарите днес са много улеснени що се отнася до съдове и материали за семена. Първо се появиха плитки табли-рамки, после с отделни гнезда за всяко семенце, а сега и торфени таблетки и разградими саксийки, както и ленти със семена.

Но не забравяйте, че всеки комерсиален продукт може да се направи от подръчни материали. Ето и примери:

Мини парник от бутилка

Табла за слято засяване може да бъде картонената кутия от сок, например. Изрежете една от страните й и направете дренажни отвори на срещуположната. Лесно и бързо!

На същия принцип можете да използвате пластмасова бутилка. Бонусът от нея е, че можете да я превърнете в индивидуален парник, както е показано на снимката.

Едрите семена - в кора за яйца

Вместо пластмасовата форма за засяване можете да използвате кора за яйца. Хубаво е да е хартиена, защото ще можете да нарежете отделните гнезда и да засадите растенията заедно с тях. Така няма да нарушите кореновата система, а хартията ще се разгради в почвата. Кората може да се постави в плик, за да е по-висока влажността. Растения с едри семена като лупината и латинката са подходящи за тази хитринка.

Ленти със семена и за цветята

Повечето семена за цветя са дребни и тъмни и трудно се различават в почвата. Някои нямат нужда от покриване при засяването. При слят посев се пикират трудно, а ако е и гъст, доста от растенията може да пропаднат. Целият процес на засяване отнема много време в момент, когато всичко "крещи" за работа. Лентите ще улеснят всички тези неприятности и ще ускорят процеса.

Освен това можете да ги подготвите още утре и то на топло. Необходими са ви хартиени ленти (вестник, кухненска или тоалетна хартия), домашно лепило от брашно и вода и място където да прострете лентите, за да изсъхнат. Не забравяйте да спазвате изискванията на растенията за разстоянията на засяване и, естествено, да запишете какви семенца сте строили като войници в редици в лентата.

Накрая навивате лентата на руло и я съхранявате до първия удобен момент за работа навън. Тогава, както се опъва червен килим за знаменитости и кралски особи, опънете лентата на желаното място. Цветя, които можете да отглетате по този начин, са калдъръмчета, теменужки, цинии, тагетес, винка, газания, лаватера и много други. 

Когато нямате много място

Красивата тераса с много цветя и срещу малко вложения е възможна и в малките апартаменти. Да, знаем, че мястото за направа на разсад е ограничено, но с малко изобретателност и много желание ще се получи.

Направете си "рулца" подобно на лентите със семена. Мармаладът обаче ще бъде торфен субстрат, а семенцата ще са на гъстичко. Долният край на лентата се загъва навътре, за да не изпада субстрат, а след навиване рулото се пристяга с ластиче или конец. 3-6

Няколко рулца се подреждат изправени в плосък съд и се поддържат влажни. Семенцата ще покълнат, а когато дойде време за засаждане само трябва да развиете рулото и да пикирате. Лесно е!

На същия принцип можете да използвате и стари книги или списания и то не еднократно.

Още от Цветя
0

Изберете растението спрямо условията, а не обратно Има много и то добри причини да аранжираме дома си с цветя, дори и банята. Освен, че подобряваме естетиката и настроението,

0

Оросявайте и поливайте с мека вода “Здравейте! Влюбих се в едно цвете и не можах да се сдържа да не си го купя, но не знам нищо за него, дори името му. Можете ли да ми помогнете?

0

Пита Петя Иванова от гр. Пирдоп, която си е отгледала цветята от семенца Обикновено е много по-лесно да отгледате резник, отколкото семеначета. Става по-бързо, а проблемите,

0

Пензирайте връхчетата Какво да правя сега със сакъзчетата, които си вкорених през есента? Сакъзчетата, както и мушкатата, сега имат нужда от светлина.

0

Направете го до края на февруари. Изберете малки саксийки “Получих грудки от каменно цвете. Кога и в какво да ги засадя?” Глоксинията е прекрасно растение, но не е за всеки.

Последни новини
0

„Веган за милион долара“ (Million Dollar Vegan) е една от най-новите и същевременно иновативни кампании, насочени към някои от основните проблеми на днешното глобално общество.

0

Осигурен е бюджет за проектите от първия прием на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”, получили 33, 34 и 35 точки ранкинг по критериите за подбор (съгласно Наредба №9 от 21.03.2015 г.).

0

Виетнамските власти съобщават за три огнища на африканска чума по свинете (АЧС), югоизточно от столицата Ханой. Според Световната организация по здравеопазване на животните в провинция Хунг Йен е

0

Най-уязвими са приплодите заради температурния стрес Жени Владинова От Европейския ветеринарен съюз (Food and Veterinary Office - FVO), както и Федерацията на ветеринарите в Европа (FVE) напомнят на

0

Те са хибридни птици за месо Бройлерите не са предназначени за получаване на яйца - те са чисто месен хибрид. В продължение на 6-7 седмици пилетата бройлери растат много бързо и достигат кланично

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:

Въпрос изпратен от читател:

Здравейте. Как се създава колонно дръвче?

Отговор:Колонният тип се характеризира с това, че овощното дърво не нараства много, тъй като почти не образува корона. То наподобява палмета, но е много по-компактно и по-слабо разклонено. Ориентировъчно...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Станимир Илчев пише речник за чуждиците в езика, Антония Първанова извървя Камино Точно 10 години след излизането им от властта те все още са актуални. Толкова ярки имена влязоха в политиката с царя и партията му НДСВ, че продължават да бъдат търсени и днес. Къде са някои от най-известните лица от царско време?

Италианските власти наложиха глоба на авиокомпаниите "Райънеър" и "Уизеър". Те ще трябва да платят общо 4 милиона евро, съобщава bTV. Причината за това е политиката им за заплащане на ръчния багаж. От 1-ви ноември миналата година насам, той се заплаща, като таксата за чанта стига до 50 лева. Според авиокомпаниите,

Вино с екстракт от канабис и дюлева ракия със златни частици могат да се опитат в Пловдив Вино в бутилка с уникален дизайн, създаден в чест на Пловдив като Европейска столица на културата, се представя на изложбата "Винария". Тя продължава до 24 февруари в Международен панаир. Опаковката е ръчно изработена от глина по поръчка на производители от