Започва подготовката на ранно производство на картофи
Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ
След краткотрайното застудяване в края на изтеклия период в началото на следващия се очаква повишение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия.
В Западна България и високите полета прогнозираните температури ще останат в граници, които ще запазят покоя при есенните посеви.
В края на януари в Източна България отново се очакват високи максимални температури (до 12-14 градуса) и средноденонощни стойности близки до биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури. В Югоизточна България при част от посевите с пшеница и ечемик, предимно тези, които са в начални фази от развитието си (поникване, 1-3-и лист), ще се наблюдават забавени вегетационни процеси.
В края на януари и началото на февруари очакваните валежи ще повишават есенно-зимните влагозапаси и в двуметровия почвен слой. В края на второто и началото на третото десетдневие на януари след снеготопенето при зимните житни култури в много райони на страната (Кнежа, Бъзовец, Николаево, Павликени, Търговище, Силистра, София, Кюстендил, Сандански, Пазарджик, Казанлък, Карнобат) почвените влагозапаси в еднометровия слой достигнаха нива до и над 95% от пределната полска влагоемност (ППВ). Изключения имаше на отделни места в Източна България (Царев брод, Разград, Долни чифлик, Сливен), където нивото на влагозапсите в 50 и 100см слой бе най-ниско - между 75-85% от ППВ.
През периода прогнозираните чести валежи ще възпрепятстват някои агротехнически дейности - подхранване на есенниците с азотни торове, зимното третиране на овошките с медсъдържащи фунгициди (бордолезов разтвор).
В края на януари и началото на февруари в южните райони започва подготовката за производството на ранни картофи. Посадъчният материал се поставя при подходящи условия за рътене. Картофите се рътят в светли помещения при температура 15-16 градуса и относителна влажност на въздуха над 80%. Процесът продължава около 30-40 дни (кълновете по клубените трябва да са с дължина 3-4см).
Коментари