Земеделските производители все по-често избират дроновете, за да им помогнат: лесно откриват плевели и вредители на парцела и също така определят дали растенията имат недостиг на хранителни вещества. Животновъдите също също бавно, но сигурно намират приложение за дроновете.

Традиционно собствениците на стопанства са използвали дронове, за да проверят отдалечените поилки на добитъка и да определят местонахождението на добитъка в някои отдалечени райони. Сега агродронът се е превърнал в надежден помощник в събирането на добитъка: противно на очакванията, животните не се страхуват от него и не бягат. Така че дроновете с времето могат значително да спестят силите както на овчарите, така и на техните кучета.

Някои земеделски стопани използват възможностите на летателния апарат, за да поддържат реда в труднодостъпните райони. Дрон, оборудван с камера, помага на много хора да намерят стадо на пасищата, както и да съкратят времето, необходимо за придвижване на добитъка. Безпилотните асистенти могат да намерят онези животни, които са се отклонили от стадото или да проверяват храсталаци на бодили и кедрови гори, без да изискват личното присъствие на земеделския производител.

По правило зарядът на батерията на дрона е достатъчен за половин час полет. Обикновено това време е достатъчно, за да проучи района и да оцени ситуацията. Ако е ветровито обаче, тогава времето за проверка от въздуха е повече.

Много фермери биха искали да използват безпилотни летателни апарати, които са в състояние да проверят електрическите устройства и да определят наличието на еструс при кравите.

Дроновете са особено необходими на онези фермери, които изпращат кравите си на пасища, разположени далеч от фермата. Автономният безпилотен самолет, който лети по даден маршрут, заснема всичко на видео, а земеделският производител може да го гледа на телефона си, когато пожелае.