Подложките за ябълка могат да бъдат семенни и клонови. Семенните се използват по-рядко, тъй като придават силен растеж на дървото.

. При семенните подложки могат да се използват семеначета от сортовете Златна превъзходна, Айвания, Червена превъзходна, Карастоянка и др. Тези подложки се използват предимно за сортове от типа спър при отглеждане на по-леки песъчливи почви.

. Клоновите подложки, в зависимост от растежната си сила, варират от слабо до силнорастящи. Короната, която в най-голяма степен съответства на естествените растежни особености на ябълката е подобрената етажна. Тази система на формиране е най-често използваната в любителските овощни градини. Най-добрата подложка за подобрена етажна корона е силно растящата. Такава подложка е ММ111. Друга формировка, която е подходяща за любителските овощни градини е свободно растящата корона, тъй като се формира почти естествено. Различието при формирането на тази корона в сравнение с подобрената етажна се изразява в това, че дърветата се режат много слабо в млада възраст.