Настоява да променим правната уредба

С ежемесечния си пакет от решения за установени нарушения в държавите членки Eврокомисията днес съобщава, че предприема правни действия срещу тези страни, които не изпълняват своите задължения, произтичащи от правото на ЕС.

Тези решения са представени в обширен документ, където са групирани по области.

В областта на земеделието и развитието на селските райони ЕК настоятелно призовава България да промени националната правна уредба за географските означения.

В днешното писмо от ЕК още се обяснява, че националната закрила на географските означения у нас не е съвместима с правото на ЕС относно схемите за качество на селскостопанските продукти и храни, записани в регламент (ЕС) № 1151/2012).

Започнато е първо производство за установяване на нарушение чрез официално уведомително писмо, което е било изпратено на българските органи през януари 2018 г.

За уточнение: България е трябвало да сложи край на водената още от 2008 г. национална система за регистрация след датата на присъединяването към ЕС през 2007 г.

Сега България за втори път разполага с два месеца, за да отговори на доводите, предоставени от комисията. В противен случай ЕК може да реши да сезира Съда на ЕС.