Малка градинка на перваза

25 януари 2019
Цветя
25011
1 2 3 4 5 6 7
 

В последно време микро растенията, бейби зеленчуците и кълновете се превръщат в здравословна и модна алтернатива на хранене и производство на храна.

Различията между трите термина са ясни, но все пак ще хвърлим повече светлина във връзка с отглеждането и ползите от тях в няколко публикации. 

Микро растения са младите семеначета

Съдържат в пъти повече полезни вещества

Те са съставени само от стъбълце, едно или две несъщински листчета в зависимост от растението (т.нар. котиледони) и едно или няколко същински малки листни петурки. Размерът на микро растенията варира според вида между 25 и 40 мм. Отглеждането им отнема между 10 дни и 4 седмици, което отново зависи от вида на растението, но и от факторите на средата.

В редица проучвания е доказано, че именно младите растения съдържат в пъти повече полезни вещества спрямо възрастните индивиди. Освен това предимство е важно да отбележим, че всеки, който има желание, може да отглежда такива растения вкъщи на перваза. Лесно е и да се поддържат постоянни наличности от микро растения в свеж вид чрез периодично засяване на семена, охлаждане(до седмица)или замразяване.

Микро растенията са чудесен акцент и цветно допълнение в салати и сандвичи, в ястия и десерти, а защо не и в чайчета и отвари. Лечебните растения и най-вече подправките също могат да бъдат включени в този списък.

Предимствата им пред кълновете

И спрямо възрастните растения

Създаването на микро градинка вкъщи, не се изисква кой знае какви познания и умения в градинарството, но има редица предимства спрямо възрастните растения или кълновете.

1. На първо място е бързата реализация. От семенцето до чинията са необходими максимум 3-4 седмици.

2. Можете да отглеждате голямо разнообразие от растения в изключително малко пространство.

3. Вложените средства, време и грижи са минимални, а резултатът е бърза, но здравословна храна, при това собствено производство.

4. Идеално решение са за отглеждане на растения в градски условия или за хора с малко място, но с желание да се хранят правилно.

5. Изискванията на растенията към факторите на средата се контролират лесно.

6. Микро растения могат да се произвеждат по всяко време на годината, независимо от климатичните условия навън.

7. Можете да отглеждате полезните зелени мъници навсякъде (на перваза в кухнята, на балкона, в малка оранжерия, в задния двор и т.н.)

8. Микро растенията съдържат завишени количества лесно усвоими за организма витамини, минерали и нутриенти, които осигуряват разнообразие от ползи за здравето на човека.

9. Няма загуби на хранителни вещества, особено когато откъснете растенията точно преди консумация.

10. Осигуряват голямо разнообразие от вкусове, цветове и текстури.

11. Някои растения можете да засеете само веднъж, а след подрязване те да се възстановят за кратък период.

Какво е неoбходимо

Първо си набавете желаните семена. Най-добре е да ги вземете от съседи и приятели или поне да търсите необработени. Повечето семена в пакетчета са обеззаразени с различни препарати срещу болести и неприятели, което не е толкова необходимо тук.

Подгответе си плитки съдове и качествен торфен субстрат. Определете най-подходящото място в дома си. Трябва да е достатъчно светло и удобно, както за вас, така и за растенията.

Препоръчително е да подготвите и малки табелки, на които да записвате вида на растенията и датата на засяване.

Освен това е добре да предвидите малка помпичка, с която да поливате, но без силна струя.

Засяване в 4 лесни стъпки

За да провокирате семенцата да поникнат по-бързо, трябва да ги накиснете за няколко часа или за през нощта. За едрите семена накисването е от полза и скъсява процеса, но при дребните само затруднява засяването. Преценете сами дали да го правите.

Подгответе съдовете. Най-удобни са купичките за еднократна употреба. Направете малки отвори за дренаж на дъното и сложете мокро парцалче или филтърна хартия. Те ще позволяват на излишната вода да изтича свободно, но няма да пропускат субстрат. Запълнете около 2-3 см от купичката с влажен торф и уплътнете леко.

Засейте семенцата равномерно по цялата повърхност. Дребните семенца не е нужно да покривате, но за едрите е желателно. Така ще съумеете да задържите повече влага. Притиснете леко, за да уплътните.

Накрая полейте. Не използвайте струя, а леко оросете с помпичка. Иначе рискувате да съберете семенцата в най-ниската точка върху субстрата, което ще затрудни обгрижването. 

Поддържайте постоянна влажност

Внимавайте за “детска болест”

След засяването остава само да чакате растенията да поникнат. През това време трябва да поддържате субстрата влажен, но не подгизнал.

За улеснение покрийте купичките със стъкло или прозрачен полиетилен, но периодично го отстранявайте за проветрение.

До поникването не е необходима светлина. Трябва да се грижите само за влажността и температурата. Когато младите поници се развият, обаче им осигурете много светлина. В противен случай ще се издължат. Вече и стъклото не е необходимо. Освен това в комбинация с ниска температура и висока влажност е твърде вероятно да се сблъскате с т. нар. сечене или детска болест. Тя е опасна и ако температурата през деня и нощта варира силно.

Когато семеначетата развият първия си същински лист, можете да ги консумирате.

Отрязвайте с ножица, колкото ви е необходимо, или промивайте коренчетата от субстрата с течаща вода.

Започнете с един вид

Най-лесно е да отгледате разнообразие от подправки

Кои растения са подходящи за отглеждане по този начин е въпрос с много отговори. Почти всички е бързият, но трябва да сме изчерпателни.

Зеленчуци (листни и кореноплоди), подправки и билки, както и ядливи цветя могат да се отглеждат в микро градинка. За начинаещи е препоръчително да започнат с един вид и да надграждат постепенно.

В микро градинката най-лесно можете да си отгледате голямо разнообразие от подправки, като например босилек, магданоз, копър, анасон, крес, ким, розмарин, чубрица, горчица, фацелия и други.

Що се отнася до лечебните растения, можете да започнете с мащерка, лавандула, мента, стевия, маточина, градински чай, коприва, лимонова трева, валериана, хисоп... Важното е да подбирате и засявате растения, чийто използваеми части са листата, а не цветовете.

Още от Цветя
0

Изберете растението спрямо условията, а не обратно Има много и то добри причини да аранжираме дома си с цветя, дори и банята. Освен, че подобряваме естетиката и настроението,

0

Оросявайте и поливайте с мека вода “Здравейте! Влюбих се в едно цвете и не можах да се сдържа да не си го купя, но не знам нищо за него, дори името му. Можете ли да ми помогнете?

0

Пита Петя Иванова от гр. Пирдоп, която си е отгледала цветята от семенца Обикновено е много по-лесно да отгледате резник, отколкото семеначета. Става по-бързо, а проблемите,

0

Пензирайте връхчетата Какво да правя сега със сакъзчетата, които си вкорених през есента? Сакъзчетата, както и мушкатата, сега имат нужда от светлина.

0

Направете го до края на февруари. Изберете малки саксийки “Получих грудки от каменно цвете. Кога и в какво да ги засадя?” Глоксинията е прекрасно растение, но не е за всеки.

Последни новини
0

при свинята майка и се прави постепенно в продължение на 8-10 дни Ако имате свиня-майка с 10 прасенца, която храните със суха смеска, когато преминете на мокро хранене,

0

Трябва да споменем още уврежданията, които могат да получат пчелните майки при транспортиране, затворени в клетки, напомнят от zapchelite.eu. Какво се случва: Те изпадат в тежко шоково състояние и не

0

Управителният съвет на ДФ "Земеделие" /ДФЗ/ утвърди финансов ресурс от 1,6 млн. лева за 2019 г. по Схема за държавна помощ "Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани,

0

Китайските власти публикуваха план за ускоряване на развитието на високотехнологичния селскостопански сектор за периода до 2022 г. Пътната карта беше разработена от Министерството на земеделието и

0

От 18 март до 31 юли земеделските стопани могат да кандидатстват по схемата за подпомагане „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:

Въпрос изпратен от читател:

Здравейте. Как се създава колонно дръвче?

Отговор:Колонният тип се характеризира с това, че овощното дърво не нараства много, тъй като почти не образува корона. То наподобява палмета, но е много по-компактно и по-слабо разклонено. Ориентировъчно...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Как улисани в прага на преференциите забравихме много по-важни промени в Изборния кодекс, които превръщат изборите в измама. В "Завещание на седмицата" репортерът Виктор Иванов предлага решение на политическите безумия. Вижте ги във

Вярвам, че Григор Димитров още не е показал най-добрия си тенис. Така смята Андре Агаси, който е в треньорския екип на българската звезда в тениса. Американската легенда даде интерва за Times of India. "Много е тежко, когато те сравняват с Федерер. Вероятно в началото е имало опити играта на Григор да прилича на тази на Роджър,

17-годишен зад волана на такси не се подчини на стоппалка и блъсна трима пътни полицаи в София. Те обаче успяха да го задържат, а в колата му откриха дрога и оръжие. Сюжетът като от криминален филм се разиграл преди минути на столичния бул. "Васил Левски". За щастие, полицаите не са пострадали сериозно.