В последно време микро растенията, бейби зеленчуците и кълновете се превръщат в здравословна и модна алтернатива на хранене и производство на храна.
Различията между трите термина са ясни, но все пак ще хвърлим повече светлина във връзка с отглеждането и ползите от тях в няколко публикации.
Микро растения са младите семеначета
Съдържат в пъти повече полезни вещества
Те са съставени само от стъбълце, едно или две несъщински листчета в зависимост от растението (т.нар. котиледони) и едно или няколко същински малки листни петурки. Размерът на микро растенията варира според вида между 25 и 40 мм. Отглеждането им отнема между 10 дни и 4 седмици, което отново зависи от вида на растението, но и от факторите на средата.
В редица проучвания е доказано, че именно младите растения съдържат в пъти повече полезни вещества спрямо възрастните индивиди. Освен това предимство е важно да отбележим, че всеки, който има желание, може да отглежда такива растения вкъщи на перваза. Лесно е и да се поддържат постоянни наличности от микро растения в свеж вид чрез периодично засяване на семена, охлаждане(до седмица)или замразяване.
Микро растенията са чудесен акцент и цветно допълнение в салати и сандвичи, в ястия и десерти, а защо не и в чайчета и отвари. Лечебните растения и най-вече подправките също могат да бъдат включени в този списък.
Предимствата им пред кълновете
И спрямо възрастните растения
Създаването на микро градинка вкъщи, не се изисква кой знае какви познания и умения в градинарството, но има редица предимства спрямо възрастните растения или кълновете.
1. На първо място е бързата реализация. От семенцето до чинията са необходими максимум 3-4 седмици.
2. Можете да отглеждате голямо разнообразие от растения в изключително малко пространство.
3. Вложените средства, време и грижи са минимални, а резултатът е бърза, но здравословна храна, при това собствено производство.
4. Идеално решение са за отглеждане на растения в градски условия или за хора с малко място, но с желание да се хранят правилно.
5. Изискванията на растенията към факторите на средата се контролират лесно.
6. Микро растения могат да се произвеждат по всяко време на годината, независимо от климатичните условия навън.
7. Можете да отглеждате полезните зелени мъници навсякъде (на перваза в кухнята, на балкона, в малка оранжерия, в задния двор и т.н.)
8. Микро растенията съдържат завишени количества лесно усвоими за организма витамини, минерали и нутриенти, които осигуряват разнообразие от ползи за здравето на човека.
9. Няма загуби на хранителни вещества, особено когато откъснете растенията точно преди консумация.
10. Осигуряват голямо разнообразие от вкусове, цветове и текстури.
11. Някои растения можете да засеете само веднъж, а след подрязване те да се възстановят за кратък период.
Какво е неoбходимо
Първо си набавете желаните семена. Най-добре е да ги вземете от съседи и приятели или поне да търсите необработени. Повечето семена в пакетчета са обеззаразени с различни препарати срещу болести и неприятели, което не е толкова необходимо тук.
Подгответе си плитки съдове и качествен торфен субстрат. Определете най-подходящото място в дома си. Трябва да е достатъчно светло и удобно, както за вас, така и за растенията.
Препоръчително е да подготвите и малки табелки, на които да записвате вида на растенията и датата на засяване.
Освен това е добре да предвидите малка помпичка, с която да поливате, но без силна струя.
Засяване в 4 лесни стъпки
За да провокирате семенцата да поникнат по-бързо, трябва да ги накиснете за няколко часа или за през нощта. За едрите семена накисването е от полза и скъсява процеса, но при дребните само затруднява засяването. Преценете сами дали да го правите.
Подгответе съдовете. Най-удобни са купичките за еднократна употреба. Направете малки отвори за дренаж на дъното и сложете мокро парцалче или филтърна хартия. Те ще позволяват на излишната вода да изтича свободно, но няма да пропускат субстрат. Запълнете около 2-3 см от купичката с влажен торф и уплътнете леко.
Засейте семенцата равномерно по цялата повърхност. Дребните семенца не е нужно да покривате, но за едрите е желателно. Така ще съумеете да задържите повече влага. Притиснете леко, за да уплътните.
Накрая полейте. Не използвайте струя, а леко оросете с помпичка. Иначе рискувате да съберете семенцата в най-ниската точка върху субстрата, което ще затрудни обгрижването.
Поддържайте постоянна влажност
Внимавайте за “детска болест”
След засяването остава само да чакате растенията да поникнат. През това време трябва да поддържате субстрата влажен, но не подгизнал.
За улеснение покрийте купичките със стъкло или прозрачен полиетилен, но периодично го отстранявайте за проветрение.
До поникването не е необходима светлина. Трябва да се грижите само за влажността и температурата. Когато младите поници се развият, обаче им осигурете много светлина. В противен случай ще се издължат. Вече и стъклото не е необходимо. Освен това в комбинация с ниска температура и висока влажност е твърде вероятно да се сблъскате с т. нар. сечене или детска болест. Тя е опасна и ако температурата през деня и нощта варира силно.
Когато семеначетата развият първия си същински лист, можете да ги консумирате.
Отрязвайте с ножица, колкото ви е необходимо, или промивайте коренчетата от субстрата с течаща вода.
Започнете с един вид
Най-лесно е да отгледате разнообразие от подправки
Кои растения са подходящи за отглеждане по този начин е въпрос с много отговори. Почти всички е бързият, но трябва да сме изчерпателни.
Зеленчуци (листни и кореноплоди), подправки и билки, както и ядливи цветя могат да се отглеждат в микро градинка. За начинаещи е препоръчително да започнат с един вид и да надграждат постепенно.
В микро градинката най-лесно можете да си отгледате голямо разнообразие от подправки, като например босилек, магданоз, копър, анасон, крес, ким, розмарин, чубрица, горчица, фацелия и други.
Що се отнася до лечебните растения, можете да започнете с мащерка, лавандула, мента, стевия, маточина, градински чай, коприва, лимонова трева, валериана, хисоп... Важното е да подбирате и засявате растения, чийто използваеми части са листата, а не цветовете.
Коментари