Ако зимата е люта, дали вредителите са по-малко?

26 януари 2019
Цветя
12258
1 2 3 4 5 6
 

Отговорът на този въпрос е спорен. Особено много зависи от това как си представяме ние тежката и мразовита зима. Дали насекомите я понасят по същия начин?

Неприятелите по растенията, независимо дали вредят на украсни култури, плодни дървета и храсти, зеленчуци, полски или горски растения, са оцелели милиони години и все още продължават да се приспособяват. С настъпването на есента и постепенното захлаждане се променят процесите в насекомното тяло. Акумулират се предимно вещества, които възпрепятстват замръзването на тъканите, независимо от фазата на развитие на насекомите (яйце, ларва или възрастно насекомо). Например какавидите на зелевата пеперуда могат да оцелеят до около -25°С, а яйцата на бобовата листна въшка започват да се повреждат чак когато температурата падне под -30°С.

Натрапниците оцеляват, когато има много сняг

Без него дават жертви

През зимата, особено когато постоянно има сняг, минусовите температури не вредят на насекомите, именно защото температурите са относително стабилни. Самите насекоми рядко зимуват на открито и снегът играе по-скоро ролята на изолатор от външните метеорологични условия. Така неприятелите си почиват в неблагоприптните периоди, без да нарушават покоя си.

Рабрахме, че снежната зима с относително постоянни температури не вреди на неприятелите. Но какви трябва да са условията, че да се минимизират популациите?

Зими, каквито напоследък са нашите, с нестабилни температури и без много сняг са пагубни за вредителите в градината. Вариациите в денонощните температури им играят лоша шега.

Много по-вероятно е презимуващите индивиди, които многократно са подложени на замръзване и размразяване, да дадат жертви, а тези които оцелеят обикновено имат по-ниско възпроизводство.

Охлювите също не харесват промените

Затопли ли се, нападат разсади и теменужки

Променливото време е пагубно не само за насекомите, но и за охлювите. Мразовете повреждат индивидите, ако не са защитени. Това обикновено се получава по-често напролет. Дори охлювът да оцелее, жизнените му процеси се забавят, което го прави по- уязвим на следващи температурни промени.

В нашите условия голите охлюви и яйцата им прекарват зимата дълбоко в почвата, където са защитени от температурните вариации и тежките условия. Когато почвата се затопли трайно те напускат убежищата си и първата им цел са младите разсади в лехата или цветовете на теменужките в градината. 

Искаме топла пролет, но...

Хладната е по-добрият вариант

Обикновено всеки, които се занимава с градинарство, без значение дали е декоративно или продоволствено, иска пролетта да идва по-бързо. Нетърпеливите градинари започват подготовката и залагането на разсади още на закрито и бързат да засадят растенията си при първа възможност.

В действителност обаче хладната и бавно настъпваща пролет е по- добрият вариант. Когато затоплянето настъпва бавно, растенията имат повече време да се развият нормално. Преднината поставя вредителите в неизгодна позиция, а на градинарите дава възможност да реагират адекватно при евентуално нападение.

Рязкото стопляне има обратен ефект. Растенията не могат да се развият толкова бързо, а неприятелите са облагодетелствани и само това чакат. Раздвижват се, числеността им в градината се увеличава с часове, а там ги чакат свежи и крехки зелените лакомства.

Как да си помогнем сами в градината?

Предвид разнообразните микроклиматични райони у нас няма как да дадем точна формула за спасение от вредители. Всеки градинар трябва сам да си прави наблюдения и да взима решения индивидуално. Сложете капани за насекоми или уловки, за да следите положението по-лесно.

Има много начини за борба с неприятелите в градината. Но по- важното е да знаем кой метод кога дава оптимален ефект.

Затова ще ви дадем съвет. Повечето насекоми имат нужда от натрупване на положителни температури, за да прекратят покоя си. Ентомолозите правят прогнози за евентуални нападения от неприятели през пролетта въз основа на натрупването на положителни температурни суми от началото на календарната година.

Всяко насекомо има индивидуален минимум за натрупване на ефективни температури, след който става жизнеспособно. Така ще сте подготвени за врага.

Заимствайте практики от голямото земеделие

Зимните пръскания са полезни за контрол на листни и щитоносни въшки

Повечето любители градинари знаят, че има редица добри практики за борба с вредителите в промишленото земеделие. В декоративната градина ситуацията изисква комплексни мерки поради големия брой разнообразни растителни видове.

Много от украсните култури се нападат от същите неприятели, както овощните и зеленчуковите видове. Затова ви предлагаме, докато още декоративните дървета и храсти не са се събудили, да си “откраднете” една такава добра практика от овощарите и лозарите.

Зимното пръскане дава добри резултати, когато в кората на дърветата зимуват неприятели. За да извършите такова пръскане, трябва да си приготвите малка пръскачка, мека четка и необходимия разтвор.

Препаратът трябва да съдържа растителни масла, които ще намерите в агроаптеката. Разтворът се приготвя лесно.

Изпръскването със силна струя ще очисти спорите на някои патогени и зимуващите в цепнатините яйца. С помощта на меката четка само ще увеличите ефекта.

Зимните пръскания са особено полезни за контрол на листни и щитоносни въшки.

Пръскайте обилно стволовете, клоните и около все още спящите пъпки.

Важно! Спазвайте инструкциите за употреба на препарата и да изберете топъл зимен ден за пръскането. Вземете необходимите предпазни мерки. 

Още от Цветя
0

Изберете растението спрямо условията, а не обратно Има много и то добри причини да аранжираме дома си с цветя, дори и банята. Освен, че подобряваме естетиката и настроението,

0

Оросявайте и поливайте с мека вода “Здравейте! Влюбих се в едно цвете и не можах да се сдържа да не си го купя, но не знам нищо за него, дори името му. Можете ли да ми помогнете?

0

Пита Петя Иванова от гр. Пирдоп, която си е отгледала цветята от семенца Обикновено е много по-лесно да отгледате резник, отколкото семеначета. Става по-бързо, а проблемите,

0

Пензирайте връхчетата Какво да правя сега със сакъзчетата, които си вкорених през есента? Сакъзчетата, както и мушкатата, сега имат нужда от светлина.

0

Направете го до края на февруари. Изберете малки саксийки “Получих грудки от каменно цвете. Кога и в какво да ги засадя?” Глоксинията е прекрасно растение, но не е за всеки.

Последни новини
0

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е значително по-високо от средното за месеца. През нощта и утре през първата половина от деня ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг.

0

Две подписаха, 20 очакват повече от 1 договор Всичките 31 български компании от хранително-вкусовата промишленост, които участваха в тазгодишното издание на международното изложение Gulfood,

0

Контактът с глифозат - най-често срещаното съединение за борба с плевелите и ускоряване на узряването на културите, увеличава риска от лимфоми много повече, отколкото се смяташе преди това,

0

„Веган за милион долара“ (Million Dollar Vegan) е една от най-новите и същевременно иновативни кампании, насочени към някои от основните проблеми на днешното глобално общество.

0

Осигурен е бюджет за проектите от първия прием на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”, получили 33, 34 и 35 точки ранкинг по критериите за подбор (съгласно Наредба №9 от 21.03.2015 г.).

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:

Въпрос изпратен от читател:

Здравейте. Как се създава колонно дръвче?

Отговор:Колонният тип се характеризира с това, че овощното дърво не нараства много, тъй като почти не образува корона. То наподобява палмета, но е много по-компактно и по-слабо разклонено. Ориентировъчно...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изпълнителката Михаела Филева отрече слуховете от последните дни, че има връзка с най-добрия ни тенисист Григор Димитров. Много медии разпространиха новината, че Григор се е разделил с Никол Шерцингер и я заменил именно с българската певица.  "Тъй като през последните няколко дни телефонът ми не спира да звъни,

Станимир Илчев пише речник за чуждиците в езика, Антония Първанова извървя Камино Точно 10 години след излизането им от властта те все още са актуални. Толкова ярки имена влязоха в политиката с царя и партията му НДСВ, че продължават да бъдат търсени и днес. Къде са някои от най-известните лица от царско време?

Италианските власти наложиха глоба на авиокомпаниите "Райънеър" и "Уизеър". Те ще трябва да платят общо 4 милиона евро, съобщава bTV. Причината за това е политиката им за заплащане на ръчния багаж. От 1-ви ноември миналата година насам, той се заплаща, като таксата за чанта стига до 50 лева. Според авиокомпаниите,