Ако зимата е люта, дали вредителите са по-малко?

26 януари 2019
Цветя
17082
1 2 3 4 5 6
 

Отговорът на този въпрос е спорен. Особено много зависи от това как си представяме ние тежката и мразовита зима. Дали насекомите я понасят по същия начин?

Неприятелите по растенията, независимо дали вредят на украсни култури, плодни дървета и храсти, зеленчуци, полски или горски растения, са оцелели милиони години и все още продължават да се приспособяват. С настъпването на есента и постепенното захлаждане се променят процесите в насекомното тяло. Акумулират се предимно вещества, които възпрепятстват замръзването на тъканите, независимо от фазата на развитие на насекомите (яйце, ларва или възрастно насекомо). Например какавидите на зелевата пеперуда могат да оцелеят до около -25°С, а яйцата на бобовата листна въшка започват да се повреждат чак когато температурата падне под -30°С.

Натрапниците оцеляват, когато има много сняг

Без него дават жертви

През зимата, особено когато постоянно има сняг, минусовите температури не вредят на насекомите, именно защото температурите са относително стабилни. Самите насекоми рядко зимуват на открито и снегът играе по-скоро ролята на изолатор от външните метеорологични условия. Така неприятелите си почиват в неблагоприптните периоди, без да нарушават покоя си.

Рабрахме, че снежната зима с относително постоянни температури не вреди на неприятелите. Но какви трябва да са условията, че да се минимизират популациите?

Зими, каквито напоследък са нашите, с нестабилни температури и без много сняг са пагубни за вредителите в градината. Вариациите в денонощните температури им играят лоша шега.

Много по-вероятно е презимуващите индивиди, които многократно са подложени на замръзване и размразяване, да дадат жертви, а тези които оцелеят обикновено имат по-ниско възпроизводство.

Охлювите също не харесват промените

Затопли ли се, нападат разсади и теменужки

Променливото време е пагубно не само за насекомите, но и за охлювите. Мразовете повреждат индивидите, ако не са защитени. Това обикновено се получава по-често напролет. Дори охлювът да оцелее, жизнените му процеси се забавят, което го прави по- уязвим на следващи температурни промени.

В нашите условия голите охлюви и яйцата им прекарват зимата дълбоко в почвата, където са защитени от температурните вариации и тежките условия. Когато почвата се затопли трайно те напускат убежищата си и първата им цел са младите разсади в лехата или цветовете на теменужките в градината. 

Искаме топла пролет, но...

Хладната е по-добрият вариант

Обикновено всеки, които се занимава с градинарство, без значение дали е декоративно или продоволствено, иска пролетта да идва по-бързо. Нетърпеливите градинари започват подготовката и залагането на разсади още на закрито и бързат да засадят растенията си при първа възможност.

В действителност обаче хладната и бавно настъпваща пролет е по- добрият вариант. Когато затоплянето настъпва бавно, растенията имат повече време да се развият нормално. Преднината поставя вредителите в неизгодна позиция, а на градинарите дава възможност да реагират адекватно при евентуално нападение.

Рязкото стопляне има обратен ефект. Растенията не могат да се развият толкова бързо, а неприятелите са облагодетелствани и само това чакат. Раздвижват се, числеността им в градината се увеличава с часове, а там ги чакат свежи и крехки зелените лакомства.

Как да си помогнем сами в градината?

Предвид разнообразните микроклиматични райони у нас няма как да дадем точна формула за спасение от вредители. Всеки градинар трябва сам да си прави наблюдения и да взима решения индивидуално. Сложете капани за насекоми или уловки, за да следите положението по-лесно.

Има много начини за борба с неприятелите в градината. Но по- важното е да знаем кой метод кога дава оптимален ефект.

Затова ще ви дадем съвет. Повечето насекоми имат нужда от натрупване на положителни температури, за да прекратят покоя си. Ентомолозите правят прогнози за евентуални нападения от неприятели през пролетта въз основа на натрупването на положителни температурни суми от началото на календарната година.

Всяко насекомо има индивидуален минимум за натрупване на ефективни температури, след който става жизнеспособно. Така ще сте подготвени за врага.

Заимствайте практики от голямото земеделие

Зимните пръскания са полезни за контрол на листни и щитоносни въшки

Повечето любители градинари знаят, че има редица добри практики за борба с вредителите в промишленото земеделие. В декоративната градина ситуацията изисква комплексни мерки поради големия брой разнообразни растителни видове.

Много от украсните култури се нападат от същите неприятели, както овощните и зеленчуковите видове. Затова ви предлагаме, докато още декоративните дървета и храсти не са се събудили, да си “откраднете” една такава добра практика от овощарите и лозарите.

Зимното пръскане дава добри резултати, когато в кората на дърветата зимуват неприятели. За да извършите такова пръскане, трябва да си приготвите малка пръскачка, мека четка и необходимия разтвор.

Препаратът трябва да съдържа растителни масла, които ще намерите в агроаптеката. Разтворът се приготвя лесно.

Изпръскването със силна струя ще очисти спорите на някои патогени и зимуващите в цепнатините яйца. С помощта на меката четка само ще увеличите ефекта.

Зимните пръскания са особено полезни за контрол на листни и щитоносни въшки.

Пръскайте обилно стволовете, клоните и около все още спящите пъпки.

Важно! Спазвайте инструкциите за употреба на препарата и да изберете топъл зимен ден за пръскането. Вземете необходимите предпазни мерки. 

Още от Цветя
0

Има опасност да се самозасее Нигелата не обича да я местят. Затова, ако решите да засявате семена, направете го директно. Периодът на засяване е изключително разтегнат.

0

Семената се събират сега Полезната и красива нигела може да се срещне в цялата страна. Нигелата е и чудесна подправка. Семената й се използват в кулинарните шедьоври в Индия, Средния Изток,

0

Здравейте! Нещо ми яде розите. Моля помогнете! - Ади Василева от Пловдив. Виновникът е пчела, колкото и чудно да звучи. Листогризещи пчели (Megachile spp.) или т.нар.

0

Лечебните качества са безброй В семената на нигелата, т.нар. черен кимион, се съдържат над 100 вещества, от които мастни киселини, етерични масла, протеини, витамини, минерали, сапонини,

0

Запазва се свежа за седмица във вода В рода Нигела има само 18 вида, но всички са с доста нестандартна визия. Нигелата е много подходяща за извънградски къщи, а цъфтежът й продължава цяло лято.

Последни новини
0

Това се определя по няколко начина, обяснява на пчеларите с по-малък опит ст. н. с. Боян Първулов 1. По поведението на пчелите, те са скупчени на прилетната дъска и трепкат неспокойно с крилцата си.

0

Необичайно голяма за региона на Смолян манатарка с тегло 1 кг 800 г е открита от гъбар в Пампорово, съобщи БТА. Гъбата рекордьор с диаметър 84 см е находка на гъбаря Лъчезар Митковски.

0

Дивото прасе, отстреляно в района на Априлци, е единственият случай на африканската чума по свинете в област Ловеч засега. Днес месото от него е загробено.

0

Френска група за защита на правата на животните успява да  заснеме видео, на което  се виждат живи крави, чиито хълбоци са перфорирани и са с "отвори" в стомаха с цел проучване на храносмилането им,

0

Към момента има констатирани 33 огнища на африканска чума при домашни свине. Това каза д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тежката и мъчителна жега свърши, днес максималните температури ще са от 32-37 градуса, а през следващите дни от седмицата ще се понижат с 1-2 градуса. Това съобщи шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков. Въпреки това времето ще остане приятно топло и слънчево. В петък и събота ще премине кратка облачна вълна от северозапад.

25-ият филм за Джеймс Бонд ще е озаглавен "Няма време да умра", съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА. Продуцентите уточниха, че филмът ще се появи по екраните във Великобритания на 3 април следващата година и в САЩ на 8 април. В новия филм на режисьора Кари Фукунага ролята на шпионина на Нейно Величество отново се изпълнява от

7 фирми и консорциуми със заявления за стратегически акционери в проектната компания 13 компании са подали заявление за интерес към проекта за АЕЦ “Белене”, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова във вторник заедно с шефа на БЕХ Жаклен Коен и на НЕК Иван Йончев. 7 от заявленията са за стратегически инвеститор,