Наострете ножиците, набавете трионче
Винаги има първи път. Това е валидно и за резитбата на асми и лози за хоби лозарите.
Така че, ако не сте го правили досега, погледайте съседите, вземете един-два урока от тях, прочетете нашите съвети и опитайте...Няма страшно, но първо потренирайте.
Стойката на тялото е важна - при резитбата на лозата или асмата трябва да застанете така, че да бъдете в състояние да извършите манипулациите по цялата лоза, а не да я обикаляте оттук-оттам.
Ножицата - режещото острие на лозарската ножица се поставя винаги откъм главината.
Дебелите части - рамена, сухи части и други подобни, и по-дебели разклонения трябва да се режат с лозарско трионче.
Тъй като се получават рани, трябва да правите отрезите така, че нараненото място да е възможно най-малко.
Едногодишните пръчки - трябва да се премахват внимателно, като се изрязват до основата, без да се наранява старата дървесина.
Отрезът трябва да е перпендикулярен на оста на лозовата пръчка.
Перпендикулярно на оста им се изрязват и старите плодни пръчки, излишните рамена, сухите части.
Отрезите - при зимната или ранна пролетна резитба на лозите отрезите на чеповете се правят на 1,5-2 см над горното око с наклон, който да е обратен на окото.
Внимание - трябва да гледате раните да се нанасят само от горната страна на рамото, а долната да се запази здрава.
Кога ѝ е времето на оптималната
Срокът на резитбата на лозите оказва силно влияние върху силата и плододаването.
Тук ще разгледаме няколко различни варианта - според времето на рязане, за да научат стопаните кои се техните плюсове и минуси, за които често ни питат.
При ранна есенна резитба, на която някои са почитатели, лозата се лишава преждевременно от листната си маса. Рискува се, защото отичането на хранителните вещества oт пръчките към старите части на главината и корените още не е завършило.
По тази причина, ако всяка година се прави такава ранна резитба, лозите започват да отслабват.
При късна резитба вече напролет, която също има много привърженици, рисковете са още по-големи, защото вече е започнало напъпването и се получават още по-големи бели.
Резитбата трябва да се извършва през периода на относителния покой - между листопада и началото на сокодвижение.
Избор на срок...
Когато лозите се отглеждат по системата Гюйо и се загрибват, резитбата се извършва през есента.
Асмите в дворовете, средностъблените и високостъблените формировки, и лозите, които не се загрибват, се режат в края на зимата и началото на пролетта.
Това трябва да се направи след преминаването на силните студове.
Само в местата, където съществува реална опасност от късни пролетни слани, е целесъобразно да се прилага по-късната резитба.
Коментари