Чумата по овцете и свинете е овладяна, но страната ни остава със статут на инфектирана заради съществуващо огнище в гр. Болярово, където стопани не позволяват да умъртвят животните им. Това заяви в сряда изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев.

Според агенцията не би се стигнало дотук, ако не са били възпрепятствани компетентните ѝ действия.

Макар заразата да била овладяна и да довела до облекчение на рестрикциите от страна на Европейската комисия и мерките от страна на ветеринарните власти, надзорът над животните у нас продължавал.

Само така може да бъде възстановен статутът ни и оттам търговските отношения с други страни, допълни Илиев. Това обаче можело да се случи на шестия месец след ликвидиране на последното огнище. Пробите продължават и до момента, а разходите на агенцията около заразата достигат 1,3 млн. лв.

Мерките по отстраняване и на африканската чума по свинете са ефективни, но проблем остават фермите от типа “заден двор” , където се отглеждат нерегламентирано животни.

За ловците вече е налично мобилно приложение, с което да подават бързо информация към отговорните органи за съмнителни случаи на зараза.