Нерешителните мерки по отношение на контролиране на числеността на дивите свине доведе до мащабно разпространение на вируса на африканската чума по свинете (АЧС), смятат специалисти от Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол на Русия  (Росселхознадзор).

Разпространението на вируса на АЧС в последно време с ужасяваща скорост обхваща все нови и нови държави. Причините за това са, че не се провеждат резултатни профилактични мерки, както и самият вирус, който започна да намалява вирулентността си и да се адаптира. Последните данни на учените сочат, че заразени с вируса животни са започнали да живеят по-дълго.

В края на 2018 г. на международен симпозиум в Чехия беше съобщено, че процентът на устойчивите на вируса на АЧС диви свине се увеличава. Това съобщи д-р Томаш Подгурский, сътрудник в Института по биология към Полската акаемия на науките. Провеждайки изследвания при отстреляни диви свине полският учен е констатирал възникването на антитела към дадения вирус. Ако доскоро количеството на тези случаи беше по-малко от 1%, то сега е отчетено увеличаване да няколко процента.

Този факт говори за огромна заплаха за световното свиневъдство, тъй като инкубационният период на циркулация на опасния вирус на заболяването се удължава. Инфектираните животни могат да заразят по-голямо количество диви свине. Така че заболяването придобива природно-огнищна характеристика.

Затова според руски експерти единственото вярно решение, позволяващо да не се допуска по-нататъшна адаптация на вируса, е глобалният отстрел на диви свине. Европейски държави като Чехия, Дания и Германия целенасочено унищожават на своята територия популацията на диви свине.