Минимум 10 млн. евро ще бъде глобата за нарушителите, които не спазват критериите за нелоялни практики. Това гласува днес в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел комисията за вътрешния пазар по повод минималния общ стандарт за защита от нелоялни практики, който ще въвежда ЕК.

Като постижение се отчита, че

двойният стандарт ще бъде включен в черния списък на ЕС

като нелоялна и наказуема практика, съобщиха от ЕП.

ЕП настоя глобата да е поне 10 млн. евро или 4% от годишния оборот за предходната финансова година - нарушителите ще плащат по-голямата от двете суми при установяване на двоен стандарт - ще се внася във фонд за компенсации.

ЕП съобщи, че днес са

одобрени и правилата на ЕС за защита на потребителите за справяне с подвеждащите класации в онлайн пазарите

И онлайн пазарите и услугите /например Amazon, eBay, AirBnb, Skyscanner/ ще трябва да разкрият основните параметри, определящи как се класират офертите, получени от заявка за търсене, и дали се проверява автентичността на продуктите, съгласно изменено предложение, одобрено от Комитета за вътрешния пазар и защита на потребителите.

Потребителите следва също така да могат да знаят кой всъщност продава продукта или услугата и да им се предоставя ясна информация преди покупката.

Членовете на ЕП добавиха в "черния списък" на директивата за нелоялни търговски практики, наред с другите, и заблуждаването на потребителите, когато търговец пряко или непряко е платил за популяризиране или видно поставяне, без да има яснота за потребителя.

Двойно качество на продуктите ще има, когато продуктите, които се търгуват под една и съща марка, се различават по състав или характеристики.

Членовете на ЕП отхвърлиха плановете на ЕК за намаляване на правата на потребителите при връщане на стоки.

Те възстановиха т. нар "право на оттегляне", т.е. 14-дневен период за размисъл, през който стоките, закупени онлайн, могат да бъдат върнати.