Процесът продължава 40-45 дни

Южните и по-топлите райони на страната могат да се възползват от предимствата на климатичните условия и да си отгледат ранни картофи. Стимулираните клубени дават реколта с около две седмици по-рано.

Препоръчва се рътенето да започне около 40-45 дни преди засаждането. То включва две фази - рътене и закаляване на клубените.

Първа фаза:

Клубените се поставят в единични щайги с очите нагоре. При по-малки количества могат да се наредят и в кори от яйца.

Посадъчният материал се поставя в тъмно помещение с температура 15-18 градуса, но не по-висока от 20 градуса.

За да се стимулира развитието на очите, в помещението трябва да има висока въздушна влага.

Ако щайгите са повече, поставят се една върху друга. В този случай, след 10-ина дни се сменят местата им. Горните се свалят долу, а долните щайги отиват горе.

При оптимални условия след още 8-10 дни, кълновете на картофите трябва да са достигнали дължина 0.5-0.7 см.

Втора фаза:

Температурата в помещението трябва да бъде 8-12 градуса.

В помещението вече е необходимо осветление, но не пряко слънчево. Светлината задържа растежа на кълновете на дължина, но те продължават да надебеляват.

Фазата на закалка продължава около 20-25 дни.

Предимства на “събудените”

Поникват много по-рано

Срокът от засаждане до поникване намалява с 8-10 дни.

Засадените клубени поникват за 15-20 дни, а при по-висока температура - дори по-рано.

Растенията се аклиматизират по-бързо и се справят с неблагоприятните климатични условия.

При опасност от късни слани, рътените клубени са засаждат по-късно, когато условията са по-благоприятни.

Рътенето е препоръчително за райони с високи летни температури, където има ранно засушаване. Там е добре да се прави ранно производство на картофи.

Искат чиста от плевели почва

След кои култури да се засаждат

Най-важното изискване за предшественика на картофите е да оставят почвата чиста от плевели. Добри предшественици за тях са зелето, лукът, грахът, фасулът, кореноплодните зеленчуци и др.

В малки градини картофите могат да се отглеждат по 2-3 години на едно място. Изискванията са в почвата да няма нематоди, както и да се полагат по-сериозни грижи за тях - напояване, торене, опазване от болести и неприятели.

Да се избират здрави клубени

Реколтата зависи от качеството на посадъчния материал

Както всички култури, които образуват плодове в почвата, тя трябва да е много добре обработена. Препоръчително е през есента почвата да се изоре или култивира на дълбочина 12-15 см. През пролетта се култивира или се преорава на дълбочина 15-18 см.

Често градинарите засаждат посадъчен материал, който са си оставили от предходната реколта. В този случай получените добиви няма да са много добри.

Затова препоръката е всяка година да се купуват семена от специализираните магазини. Да, малко по-скъпо е, но ще се получат много по-високи добиви.

Друг фактор, на който градинарите трябва да обърнат внимание, е големината на клубените. Друга честа грешка е да се избира посадъчен материал от по-дребни картофи, което също се отразява на крайните резултати. Препоръчително е дори за любителските градини да се избират по-средни клубени - около 30-50 грама. Когато се засаждат по-дребни клубени, съветът е да се поставят поне 2-3 бройки в едно гнездо.

Много важно е да се засажда посадъчен материал, който е здрав, без зараза от болести или нападнат от неприятели.

Почвата трябва да е топла

Растенията поникват при 10 градуса

При температура под 7-8 градуса клубените не покълват.

Препоръчително е температурата на почвата да достигне 10 градуса, за да се гарантира поникването.

При ранно засаждане, когато почвата е много влажна, може да се стигне до загниване на клубените. А по-късно при студена пролет или късни пролетни мразове - до измръзване на поникналите растения.