Пазете родилката от течение

Един час след като кравата се е отелила, трябва да ѝ дадете да пие топла подсладена вода

(1 чаша захар на кофа вода) - това спомага за отделянето на последъка (плацентата). Това се повтаря на 5-ия и на 10-ия час след отелването. Тогава към поилото се добавя и малко ярма.

След това поднесете телето към кравата, за да го оближе - това води до засилване на кръвообращение на новороденото животно.

Час след отелването кравата трябва да се издои. Преди това с топла сапунена вода се измиват коремът, вимето, опашката и задните крака. След това с чиста мека кърпа се изтрива вимето, прави се лек масаж и започва да се дои с чисти затоплени ръце. С издоената коластра се пои телето, а неизпитото количество се дава на кравата.

Последъкът (плацентата) трябва да се отдели до 10-ия час след отелването. След отделянето ѝ мястото се почиства, премахва се старата постеля, която се заменя с дебел слой чиста слама.

Първия ден след отелването на кравата се дава на воля първокачествено ливадно сено

А като фуражна добавка родилката се пои с вода с царевична ярма - да стане като каша.

Първите два дни след отелването кравата се храни умерено и се следи състоянието на вимето. Постепенно се увеличава количеството изхранвани фуражи, като към 10-ия ден дажбата вече е пълна. И в нея се включват сочни фуражи - цвекло (захарно, фуражно), земна ябълка.

Пълното раздояване на кравата е много важно. Първата седмица след отелването тя се дои 4 пъти, след това се преминава на 3-кратно доене и така остава следващите 3 месеца. От 7-ия ден млякото вече може се използва за хранителни цели.

Първите дни след отелването кравата се пази от течение. Още на 5-ия ден след отелването кравата може да се пуска навън на разходка. 

След отелването дайте на кравата да пие топла подсладена вода
След отелването дайте на кравата да пие топла подсладена вода
Плацентата (последъкът) трябва да се отдели до 10-ия час след отелването
Плацентата (последъкът) трябва да се отдели до 10-ия час след отелването
Осигурете на кравата на воля първокачествено ливадно сено
Осигурете на кравата на воля първокачествено ливадно сено