Има ли нещо по-елементарно от рамките? Четири летви сковани във формата на правоъгълник. Но даже на пчелин само с 10 кошера се използват около 200 рамки, напомнят от Пчеларски вестник. Пчеларят и през лятото, и през зимата трябва да работи с тях. При дългогодишния ми пчеларски опит съм установил, че спазването на няколко основни правила, значително ще улесни работата на пчеларя с рамките, споделя руският пчелар Н. Поросятников.

Първо правило: Скованите рамки задължително трябва да се подредят една върху друга и така да се съхраняват. При този начин на съхранение те няма да променят формата си, няма да се изкривят и лесно ще бъдат изваждани и поставяни в кошерите.

Рамките в кошерите трябва да се поставят на определено разстояние една от друга. При разстояние между рамките по-малко от 4,5 мм, пчелите заклейват рамките, а при разстояние по-голямо от 9,5 мм изграждат восъчни мостове между тях.

За препоръчване е горната и долната летви на рамката да са с еднаква ширина. Това улеснява тяхното изваждане и поставяне в кошера и подреждането им една върху друга при тяхното съхранение.

Превел от руски: Стоян Величков