Интелигентните поливни технологии подпомагат адаптирането към промените на климата, намаляват загубите, гарантират реколтата

Светът изпитва все по-осезаем недостиг на вода поради въздействието на климатичните изменения. Това явление неминуемо засяга селскостопанското производство и налага ефективна система за реакция, която да адаптира и намали въздействието върху сектора.

Организацията на обединените нации изчислява, че земеделските производители ще трябва да отглеждат 70% повече храна, за да нахранят населението до 2050 г., докато наличните пресни водни ресурси ще продължат да се свиват. Изправени пред множество предизвикателства, свързани с наличието на вода, включително суша и намаляване на подпочвените води, увеличава се търсенето на инструменти за опазване на водите на земеделските стопанства.

Важно да се мисли за напоителния сезон отрано, тъй като всяка година времето носи все повече изненади и единственият начин за справяне с тях е подготовката. Поливните технологии се развиват в унисон със ситуацията и това води до налагането на иновативни интелигентни решения, които да отговорят на нуждите на природата и човека.

Кои са най-големите трудности при напояване с интелигентни поливни системи? За да се посрещнат инвестиционните разходи с тях, фиксираното вододисперсионно устройство за разпръскване трябва да бъде оптимизирано, за да се подобри неговото действие при условия на ниско налягане. Това е необходимо, за да се получат желаните размери на капчиците за минимизиране на загубите от изпаряване и отклоняване от вятъра, като същевременно се поддържа голямо разстояние на пръскане. По-нататъшните изследвания следва да бъдат подкрепени от силна институционална подкрепа за широкомащабно въвеждане на технологии за напояване с интелигентно разпръскване на водата. Това би могло да бъде от голяма полза за по-доброто управление на водите в изкуствено отводнените водосбори и да намали въздействието на климатичните изменения върху селскостопанското производство.

Има различни видове напояване, като най-икономичният от тях е капковото напояване

То позволява прецизен контрол на прилагането на вода и тор, което може значително да намали количеството вода, необходимо за напояване на културите. Въпреки че може да струва до 1 милион долара за инсталиране, много фермери оценяват нуждата от спестяване на вода, която може да се използва за засаждане на повече култури или намаляване на разходите.

Идеален за полагане на напоителни системи при капковото напояване е тренчерът, тъй като не оставя почти никакви следи по почвата. Този многофункционален селскостопански инвентар е високоефективен и има широка гама приложения. Той се предлага в многобройни спецификации, които позволяват всяка единица да бъде персонализирана, за да отговаря на работните изисквания и спецификации на машината.

Измерване на водния поток

Прецизното измерване на водопотреблението с водни разходомери може да предотврати прекомерното напояване и да намали разходите на земеделските производители.

Тъй като водните ресурси стават по-ограничени и скъпи, ще бъде все по-важно да има точни данни за това колко вода се използва за напояване. Освен това сензорите за почвата могат да проследяват влагата, за да определят колко вода трябва да се използва и да позволят на земеделските производители да правят корекции за пестене на вода.

Анализ на данните

Новите софтуерни продукти, които събират големи количества данни, могат да предоставят на фермерите важна информация, до която преди не са имали достъп. Използвайки данни като местно време, както и данни, събрани от оборудването им, земеделските производители могат да получат препоръки и да разберат по-добре колко вода е необходима за оптимизиране на производството, като същевременно минимизират водните загуби.

Той е идеален за изкопаване на канали за капково напояване
Той е идеален за изкопаване на канали за капково напояване
Мокра земя от капковото напояване се вижда под бадемовите дървета през април 2015 г. в четвъртата година на тежка суша в Калифорния
Мокра земя от капковото напояване се вижда под бадемовите дървета през април 2015 г. в четвъртата година на тежка суша в Калифорния