Разбирането на въздействието на машините върху земята е важно за производителите, които се надяват да максимизират добивите

Значителни увреждания на почвата могат да бъдат причинени и от сравнително леки превозни средства, работещи интензивно по един и същ терен

Ивона Величкова

Настоящето и бъдещето на земеделието в световен мащаб се очертават във все по-скоростното развитие на технологиите, щадящи почвата и околната среда. Иновациите се стараят да увеличат добивите и качеството на продукцията, като същевременно съхраняват почвата, водата и въздуха.

Тежката селскостопанска техника, използвана за растителна продукция, може да причини дегенерация на структурата на почвата, но едновременно с това предлага потенциал за намаляване на производствените разходи. Стратегиите, свеждащи до минимум рисковете от уплътняване, изискват преднамерени действия, както и интелигентни решения.

Изборът на природосъобразна техника, която има пряко отношение върху това какво и как произвеждаме, помага да бъдем ефективни и съвременни

Новите машини впечатляват с трансформирани двигатели, които превръщат обикновения трактор в система, която се грижи подобаващо за околната среда и е с нулеви вредни емисии.

Според Тим Шамен от CTF Europe (английска организация за земеделие с контролиран трафик) по-леките машини не означават по-малко увреждане на почвата. Механизираните системи за земеделие неизбежно водят до нейното уплътняване, ограничаващо растежа. Уплътняването се случва отдавна, но модерната, тежка техника ускорява процеса и го задълбочава.

През последното десетилетие в специализираната литература се появява понятието "машинна деградация на почвите", което означава комплекс от вредни ефекти, причинени от колелата, веригите и работните тела на машините за обработка.

Земеделието с контролиран трафик може да бъде практическа алтернатива, тъй като има основните предимства за запазване на всички аспекти на добрата почвена структура с понижени входящи енергийни ресурси и време. Това е разделяне на зоните на движение от зоните на растениевъдството. На практика, едни и същи коловози се използват за обработка на почвата, засаждане, пръскане и събиране на реколтата.

В този случай колелата на всички трактори и машини са монтирани на една и съща ширина на коловозите.

Чрез комбинация от литературни търсения и полеви изпитания Шамен установява значителни разлики в ефекта върху почвата на различни следи от гуми. Изследвания показват, че уплътняването се създава чрез комбинация от натоварване и пиково контактно налягане. Системите за ниско налягане, основани на по-широки гуми, имат за цел да разпределят машинните товари. Но многократната им употреба върху един и същи път има тенденция да създаде по-бързо уплътняване близо до повърхността, отколкото в подпочвата. Най-доброто решение е гума с голям диаметър, с добро качество и умерена ширина.

Днес много фермери използват химикали за наторяване на техните растения и хербициди, за да им помогнат да растат. Въпреки това, има оборудване и решения за земеделието, които могат да помогнат да се направи същото без необходимостта от вредни химикали в процеса на засаждане и отглеждане.

Такъв инвентар е валякът - устройство, теглено от трактор през полето по време на жътва, което разрушава клетъчните стени на растителните остатъци, за да ускори разлагането. Това е полезно за създаване на покривни култури, съществена част от зеленото земеделие.

Друга полезна машина е щригелната брана която е най-често използваният инвентар в света за контрол на плевелите при биологичните житни култури. Използва се също при рапица, соя, фасул, грах, картофи и други.

Предназначението ѝ е механично плевене, аериране на почвата, регулиране на водата, запазване структурата на почвата(агрегатите), опазване на микроорганизмите в почвата. Използва се за работа преди и след засяването, както и за оптимално братене.

Контролът на плевелите гарантира до голяма степен високите добиви и качеството на зърното при биологичните житни култури. Освен болестите и неприятелите, плевелите са основен фактор за редуциране на добивите при отглеждането на есенно-житните култури. Наблюденията показват ежегодно увеличаване на площите, заплевелени с див мак, видовете ралица, лепка, лайка, видовете подрумче и други. Увеличава се и частта на многогодишните плевели - поветица и паламида (кореновоиздънкови) и коренищните - пълзящ пирей, троскот, балур. Ако се спазват препоръките за правилна обработка на почвата, срокът на сеитба и сеитбените норми, балансираното торене, се създават условия за добре гарнирани и конкурентноспособни посеви по отношение на плевелите.

Американската компания Veris предлага високотехнологичен скенер U3, който предоставя необходимите данни за подобряване на управлението на почвата и целевите ресурси по-ефективно от всякога. Със собствената си самостоятелна хидравлична система, той може да бъде теглен от автомобил 4х4 или пикап. Резултатите от органичната материя и рН се подават на лаптоп или таблет.

Така операторът получава информация в реално време чрез таблото за управление.

Докато сканирането на почвения тип е еднократно упражнение, U3 може да бъде използван през следващите години, за да следи как вкарваните почвени препарати като тор се справят и съответно да променят приложението. Интересното е, че U3 също използва данни за надморска височина и GPS, за да картографира склоновете и кривите.

Това позволява на земеделските производители да разделят полетата си на зони, които след това могат да бъдат насочени към традиционните проби от почвата и да спомогнат за създаване на променливи карти за приложение на хранителни вещества и семена.

U3 има три вертикални диска, които се врязват в почвата, като външните два излъчват електрически ток. Централният диск улавя спадането на напрежението на дълбочина от 60 см на интервали от една секунда. Пясъците имат ниска проводимост, мръсотиите - средна, а глините - висока, така че от данните могат да се получат точни карти на промените в структурата на почвата в едно поле. Отчетените органични вещества в почвата се вземат с помощта на сензор с двойна дължина на вълната.

Последната част от процеса е измерването на рН на почвата. Машината спира на интервали от 25-100 м, в зависимост от желаната интензивност за вземане на проби. Два йон-селективни стъклени електрода се спускат и притискат към дъното на процепа с малък хидравличен цилиндър. Електродите са чувствителни към водородни йони и тяхната концентрация в почвата диктува рН на почвата.

U3 получава средно отчитане от двата си електрода, но ако разликата между отделните резултати е по-голяма от 0,1 по скалата на рН, данните се изхвърлят като погрешни.

Щригелната брана е най-често използваният инвентар в света за контрол на плевелите при биологичните житни култури
Щригелната брана е най-често използваният инвентар в света за контрол на плевелите при биологичните житни култури
Валякът разрушава клетъчните стени на растителните остатъци, за да ускори разлагането
Валякът разрушава клетъчните стени на растителните остатъци, за да ускори разлагането
Високотехнологичният скенер U3 на американската компания Veris предоставя на оператора информация за почвата в реално време
Високотехнологичният скенер U3 на американската компания Veris предоставя на оператора информация за почвата в реално време