Предстои първият зимен преглед за оценка на състоянието на посевите

Дукена Жолева Агрометеоролог при НИМХ

В края на второто десетдневие на януари настъпи съществено повишение на температурите и промяна в агрметеорологичните условия. На много места в страната максималните температури достигнаха 10-12 градуса, а средноденонощните - надвишиха значително климатичните норми за десетдневието.

През следващият седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от меко за сезона време. В полските райони се прогнозират положителни, наднормени, средноденонощни температури и част от зимните житни култури, с изключение на посевите в Западна България, ще преминават от дълбок в относителен покой.

В югоизточните райони, където се очакват максимални температури над 10-12 градуса, средноденонощните - ще се доближават до биологичния минимум (5 градуса), необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

В началото на третото десетдневие на януари в агростанциите към НИМХ предстои първият зимен преглед за оценка състоянието на посевите, за установяване на евентуални повреди от измръзване при зимните житни култури и рапицата в районите с регистрирани критично ниски януарски температури, под минус 14-15 градуса (Кнежа - -20). Очакват се в различна степен повреди от измръзване при пшеницата и ечемика зимуващи във фазите 1-3 лист, при посевите с рапица не успели да формират розетка през есенната си вегетация.

По-подходящи условия за резитби в овощните насаждения ще има през първата половина от периода. Най-напред те се извършват при студоустойчивите видове (ябълка, круша, слива) и започват от по-старите плододаващи дървета. Успоредно с резитбите за просветляване и съкращаване се извършват и фитосанитарни - унищожават се закържавелите, изсъхнали, нападнати от болести клони и леторасти. При фитосанитарните резитби отрезите трябва да са на разстояние 30-40cм. от мястото на повредата, а инструментите след всеки отрез се дезинфекцират.

През третото десетдневие на януари в култивационните съоръжения започва отглеждането на разсад, предназначен за ранно полско производство на зеленчуци. Семената на доматите се сеят в периода 15.01-10.02, на пипера и патладжана - между 25.01-10.02.