Д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, пред в.“Български фермер”

Международната селскостопанска изложба отново ще предложи на фермерите комплексни решения и възможности за изгодни инвестиции, изтъква той

Любомир Коралов

- През миналата година бе отбелязан значителен ръст в закупуването на нова техника от фермерите. Какъв е Вашият коментар за причините и факторите, довели до това раздвижване на пазара на техника? Какво е значението му за земеделието у нас?

- Основната причина, разбира се, е начинът, по който се развива селското стопанство. Този отрасъл отбелязва устойчиви темпове на годишен ръст от 8%-9%. Търговията с аграрни стоки има положително салдо в размер над 1 милиард лева. Това са официални данни, показващи и подем, и отлични перспективи пред отрасъла. В такава обстановка е естествено фермерите да обновяват машинния парк.

Другата причина за значителния ръст на сделките на “Агра” 2018 е фактът, че тук се показват най-модерните машини и технологии

Всичко ново, което излиза на пазара, първо може да се види тук. Фермери от цяла България, от Гърция, Турция, Македония и Сърбия идват на изложбата, за да купят инвентар и оборудване, защото знаят, че ще намерят най-качествените изделия на изгодни цени директно от производители и търговци.

- Какъв е приносът конкретно на “Агра”в последните години за обновление на агротехниката в машинните паркове на земеделските производители?

- Приносът на ръководството и целия екип на Международен панаир Пловдив е в това, че направи “Агра” панорама на модерното селско стопанство и на модерния агробизнес. Създадохме подходящите условия за представяне на фирмите, предлагащи агротехника, и така се постигна голямо разнообразие. Тук се демонстрират машини за големи и малки стопанства, за различни дейности.

Техниката е от последно поколение улесняваща труда на фермерите и подобряваща икономическите показатели, защото е с много функции и ниски разходи. Всичко това "изкушава" селскостопанските производители да инвестират в обновяване на машинния парк.

Има и още нещо. В съпътстващата програма на “Агра” се представят и разнообразни финансови инструменти за подпомагане и кредитиране както от страна на държавата, така и от страна на банките. С други думи, не само показваме иновациите, но и улесняваме пътя за тяхното внедряване в практиката, предлагаме комплексни решения за развитие на стопанствата.

- Има информации, че вече няма да се отпускат евросредства на фермерите за закупуване на машини или поне ще бъдат силно намалени. Какъв ефект ще има това върху пазара на техника? Има различни мнения: и за, и против субсидиите за нова техника и изобщо за земеделие...

- Нека видим какви ще са конкретните параметри и тогава ще коментираме. Но в съвременния свят, за да бъде един производител конкурентен, трябва да има модерна техника.

- Какви са последните решения на Международен панаир Пловдив за разширяване на мащабите и дейността на изложението? Кои са основните акценти и новости, с които ще се обогати съдържанието на "Агра 2019"?

- Ние продължаваме нашата програма за подкрепа на бизнеса, от една страна, а от друга страна - стремим се да развиваме инициативите, които се оказаха работещи. Така е и с “Агра”. Тя привлича вниманието именно с иновациите и ние предлагаме на изложителите различни форми за презентиране и маркетингови инструменти за навлизане на пазара.

Що се отнася до акцентите на “Агра 2019” един от тях ще бъде именно многофункционалната и икономична техника. Други важни теми са ,прецизното земеделие, еко- и нанотехнологиите земеделските ферми на закрито, както и биопроизводството в рамките на специализираната изложба “БиоАгра”. Това дава възможност за изява на фирми, които предлагат машини и оборудване от известни наши и световни марки, услуги и софтуер. 

Бих искал да обърна внимание на още един важен сегмент - семената, торовете, и препаратите за растителна защита. Те са разработени въз основа на най-модерни технологии и екологични методи за обработка на земята, променят тотално растениевъдството и го превръщат в целогодишна дейност. Представят ги научни институти и световноизвестни фирми от Холандия, Австрия, Германия, Франция, които са водещи в това направление.

Селскостопанската академия ще демонстрира традиционни и нови сортове растения и породи животни, както и технологии за тяхното отглеждане. Новото тук е  фокусът върху индустриалното животновъдство което става все по-перспективно заради търсенето на суровини за хранителната индустрия.

Вече е ясно, че тази година ще бъде представена по-богата гама изделия, тъй като изложителите ангажират по-големи площи и предстоящото 28-о издание на “Агра” ще бъде по-мащабно от предишното. Очакваме над 560 фирми участници и съм сигурен, че те ще обогатят съдържанието на изложбата.

- С какви проблеми се сблъсквате при организацията на международното агроизложение в Пловдив? Има ли нелоялна конкуренция?

- Във всеки бизнес сектор има и проблеми, и конкуренция. Не бива да ги разглеждаме като пречки, а като стимул за промяна. Така стартира инициативата по едно и също време да се провеждат изложения, обхващащи целия цикъл от полето до трапезата: “Агра”, “Винария” - за лозарство и винарство, “Фудтех” - за хранителната индустрия, “Вкусове от Италия” и “Апи България” - за пчеларство. Единственият на Балканите форум за агробизнес, вино, храни и оборудване бързо достигна облика и стандартите на най-реномираните панорамни изложения от този тип в Европа. Всяка година събира над 750 изложители от повече от 30 държави и над 45 000 посетители, основно мениджъри и специалисти, от България и чужбина.

Големият интерес се дължи на факта, че представя заедно отрасли с общи производствени и маркетингови интереси. Например тази година значително се разширява технологичната зона на “Фудтех” и вече заема цяла палата. Там фермерите ще намерят машини за обработка на суровини, за производство на храни, за сортиране, пакетиране и етикетиране, ако искат да затворят цикъла на производство и да предлагат готови продукти.

Надявам се, че изложителите и посетителите специалисти отново ще останат доволни от участието си във форума, който ще се проведе от 20 до 24 февруари в Международен панаир Пловдив.

- Какви са Вашите намерения и очаквания за бъдещето на изложението и за пазара за агротехника у нас?

- Мисля, че положителният тренд ще продължи. Щом отрасълът се развива добре, Международната селскостопанска изложба ще става все по-мащабна. Същото се отнася и за пазара на агротехника. Експерти и анализатори прогнозират, че растежът ще продължи, затова може да очакваме добро бъдеще и за “Агра”, и за търговията със селскостопанско оборудване.

- Време ли е фермерите да направят сега по-значителни инвестиции в модерни и иновативни машини, каквито ще се видят на изложението през февруари, или да изчакат следващата 2020 година, когато в Европа вече ще са отминали основни световни агротехнически панаири?

- Всяко време е подходящо за инвестиции, ако правилно са преценени условията и рисковете. В момента условията са добри, а рисковете - ниски, затова бих посъветвал фермерите смело да инвестират в модерни машини каквито ще видят на “Агра 2019”.

Повечето от експонатите се представят тук веднага след най-големите световни изложения, тъй че няма опасност да се вложат средства в нещо, което утре ще се окаже технологически остаряло. Напротив, тук може да се намери най-новото и на по-добри цени, отколкото в Европа.

Панорамата от иновации за селското стопанство и възможността за изгодни инвестиции са причина “Агра” да бъде оценявана като най-полезното изложение за бранша от участниците в допитване, проведено неотдавна.

Надявам се да оправдаем това доверие и за пореден път да докажем, че Международната селскостопанска изложба е най-значимото събитие за агробизнеса в Югоизточна Европа.