Регулаторната рамка на ЕС трябва да стимулира иновациите и пестицидите с нисък риск

Научни експерти трябва да извършат преглед на изследванията за канцерогенността на глифозата

Изискванията за данни за продуктите за растителна защита трябва да включват и дългосрочната токсичност на продуктите

Евродепутатите гласуваха планове за засилване на доверието в процедурата на ЕС по разрешаване на пестициди с цел тя да стане по-прозрачна и отговорна, съобщи пресслужбата на Европейския парламент. 

Евродепутатите решиха, че трябва да има публичен достъп до проучванията, използвани в процедурата за издаване на разрешения, включително всички допълнителни данни и информация, в подкрепа на и отнасящи се до заявленията за разрешаване. По този начин те одобриха едно от многото предложения, представени от Специална комисия относно процедурата на Съюза за разрешаване на пестициди, която разглежда въпроса през изминалата година. Докладът беше приет с 526 гласа „за“, 66 „срещу“ и 72 „въздържал се“.

По време на процедурата от кандидатите следва да се изисква да регистрират всички регулаторни изследвания, които ще бъдат извършени, в публичен регистър, и да се предостави срок за коментари, по време на който заинтересовани страни да могат да предоставят допълнителни съществуващи данни, за да се гарантира, че е взета под внимание цялата релевантна информация.

Оценка след пускането на пазара и въздействие върху реалния живот

Евродепутатите призовават Комисията да предложи мерки за защита на уязвимите групи и да сложи край на използването на пестициди на дълги разстояния в близост до училища, детски заведения, игрища, болници, родилни домове и домове за полагане на грижи.

Трябва да се засили оценката след пускането на пазара, като и Европейската комисия следва да започне епидемиологично проучване относно въздействието на пестицидите върху човешкото здраве в реалния живот, отбелязват евродепутатите. Те също така предлагат да се преразгледат съществуващите проучвания за канцерогенност на глифозата и да се определят максимално допустимите граници на остатъчните вещества в почвите и повърхностните води.

Европейската комисия трябва да разпредели разрешенията за подновяване

Евродепутатите отбелязват, че са били изразени опасения относно правото на кандидатите да избират определена държава членка, която да докладва относно одобрението на активно вещество пред Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ), тъй като се счита, че липсва прозрачност в тази практика и може да се стигне до конфликт на интереси. Те призовават Европейската комисия да разпредели разрешенията за подновяването на друга държава членка.

В заключение евродепутатите подчертават нуждата да се гарантира политическа отговорност при приемане на разрешения под формата на актове за изпълнение – т. нар. процедура по комитология. Комисията и държавите членки трябва да публикуват подробни протоколи и да направят гласуването си обществено достояние.

Момчил Неков (С&Д, България) коментира: „Въпреки че процедурата по одобрение на пестициди в ЕС е най-стриктната възможна в света, скандалът с глифозата и неговото одобрение, е доказателство, че има остра нужда от промяна и подобрение на тази процедура. Повече финансов ресурс от ЕС за развойна дейност както за пестициди, така и за повече нехимически методи, е единственото възможно решение.

На територията на ЕС продължава нелегален внос от трети страни на забранени за използване в ЕС пестициди. Това е изключително важно за страни на външна граница на ЕС, като България, защото у нас продължават да бъдат внасяни подобни вещества. Тези пестициди представляват заплаха и за здравето на пчелите, затова за растителната защита трябва да се одобряват единствено вещества, които са безвредни за тях“.