Кога и как се преглеждат пчелните семейства: Прегледите са пълни и частични.

При пълните прегледи се прави подробна преценка за състоянието на семейството. При кошерите система Дадан-Блат и лежак се извършват най-много 4 пълни прегледа през годината:

1. главен пролетен преглед;

2. преглед преди главната паша;

3. преглед след главната паша;

4. есенен преглед преди зазимяването.

Частичните прегледи се извършват между пълните. С тях се цели да се изяснят отделни въпроси и да се окаже определена помощ на пчелните семейства, поясняват специалистите от pchelari.com. 

Към частичните прегледи може да се отнесе и осведомителния пролетен преглед. Прегледите трябва да се извършват при тихо и топло време, за да не се простуди пилото.

Пълните прегледи се извършват при температура не по ниска от 15°C, но още по добре при 18°C, а частичните може да се извършват на бързо при температура не по ниска от 12°C.

Пролетните прегледи трябва да се извършват по обяд, когато е най-топло. По-късно през пролетта, щом времето се затопли, прегледите се извършват предимно сутрин или привечер.

ВАЖНО! Кога не се правят прегледи - при ветровито, облачно или дъждовно време, защото пчелите силно се дразнят и много жилят. А и пилото лесно загива при засъхване или попаднали дъждовни капки вода по тях. Излишни прегледи без нужда, а само от любопитство не трябва да се правят, особено по време на медосбора. Така се пречи на нормалната работа на пчелните семейства, което се отразява неблагоприятно върху тяхното развитие и продуктивност.