Памучните семена, които бяха доставени от китайският космически кораб Чанъе-4 и поникнаха вчера на Луната, не оцеляха. На деветия ден от експедицията растението е загинало, предава kaldata.com.

Семената на памука се намират в херметичен контейнер, поставен в специален отсек на лунната лаборатория. За съжаление, растението не оцеля по време на лунната нощ, когато температурата пада до -150 °С. Един от организаторите на биологичния експеримент Ксяй Генгшен (Xie Gengxin) каза, че растителният живот в контейнера не е могъл да издържи на тези твърде тежки условия.

Въпреки това, Китай счита постигнатият резултат за „гигантска крачка за човечеството, която в бъдеще ще помогне за отглеждането на растения, подходящи за храна на астронавтите„. Освен това, „изучаването на растежа на растенията в условията на ниската лунна гравитация полага основите за създаването на една бъдеща космическа база“ – заяви професор Лю Ханлун (Liu Hanlong), главен ръководител на експеримента.

Космическият апарат Чанъе-4 бе успешно изведен в космоса на 8-ми декември миналата година. Основната задача на проекта Чанъе-4 е изследване на малко изучената обратна страна на Луната. Сигналите от другата страна на луната не могат да се приемат директно от Земята и Китай използва сателита-ретранслатор Цюецяо.