Италианската технологична компания Volta представи на изложбата CES'2019 умната купичка за животни Mookkie, съобщава New Atlas. Продуктът е оборудван с широкоъгълна камера, която определя животното с помощта на технология за разпознаване: с нейна помощ отворът с храната се отваря само за определен любимец. Това е много удобно за хора с няколко или с различни домашни любимци, чието храненето е много трудно да бъде контролирано: храната за кучета не е подходяща за котки (и обратно) или един от любимците (по-млад или по-възрастен) е на специална диета. Или ако един от любимците да не краде храната на другия, се налага те да се хранят отделно.

Италианските инженери решават да опростят задачата на собствениците на домашни животни, като им предоставят умна купичка с технология за разпознаване. Когато животното попадне в полето на зрение на камерата, муцуната му се анализира от вграден алгоритъм за разпознаване. И отворът за храна се отваря само в случай, че камерата разпознае именно това животно.

Умната купичка има и други полезни функции. Тя "контактува" със собственика на домашния любимец: изпраща му съобщения за това, че животно е яло или че храната е свършила, освен това записва всичко на видео. Има и още един бонус - осветление, което не позволява домашното животно да остане гладно на тъмно. Умната купичка за храна ще струва 189 долара и ще бъде на пазара през септември.